Pludiņa slēdzis 0

Lai automatizētu ūdens atsūknēšanu, vislabāk izvēlēties sūkni ar pludiņa tipa slēdzi. Tā darbības princips ir visai vienkāršs. Pludiņš ir vieglāks par ūdeni un centīsies uzpeldēt. Ūdens līmenim pazeminoties, tas pazemināsies līdz ar to. Pludiņa iekšpusē ir vienkāršs mehānisms – mikroslēdzis, svira un smaga metāla lodīte, kas, pludiņam paceļoties, saslēdz elektrisko ķēdi, un elektromotors sāk darboties. Tādējādi pludiņa slēdzis kļūst par vienkāršu ūdens līmeņa noteikšanas sensoru.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Lasīt citas ziņas

Lai regulētu pludiņa slēdža ieslēgšanās un izslēgšanās brīdi atkarībā no ūdens līmeņa, atliek vien mainīt vada garumu, kas savieno slēdzi ar sūkni, fiksējot to speciālās ligzdās pie sūkņa korpusa.

Dažiem sūkņiem pludiņš piestiprināts pie korpusa ar cietu sviras savienojumu, kas rotē ap slēdža asi. Atkarībā no ūdens līmeņa tas ieslēdz vai izslēdz sūkni. Ieslēgšanās un izslēgšanās līmeņus šajā gadījumā regulē, mainot sviras garumu, ja vien sūkņa konstrukcija to ļauj.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mēdz būt sūkņi, kam pludiņa slēdzis iebūvēts korpusa iekšpusē, kā arī ar elektroniskiem sensoriem aprīkoti sūkņi.

Piemājas saimniecībām domātie sūkņi parasti paredzēti 220 V spriegumam, un to motoru jauda sākas no 350–400 W. Izvēlēties sūkni ar ļoti jaudīgu dzinēju parasti nav nepieciešams, jo tas būs dārgāks un diez vai jauda tiks izmantota lietderīgi, turklāt šāds dzinējs ātrāk uzkarsīs. Zināt elektromotora jaudu nepieciešams vien tādēļ, lai pareizi aprēķinātu pieslēguma parametrus.

! Galvenā uzmanība jāpievērš sūkņa ražībai un spiedienam. Ražība nozīmē to, cik litru vai kubikmetru ūdens laika vienībā iespējams pārsūknēt. Savukārt spiediens, ko mēra bāros vai ūdens staba metros (10 m ūdens staba atbilst aptuveni vienai tehniskajai atmosfērai vai vienam bāram), rāda, no cik dziļas til­pnes sūknis spēs ūdeni izsūknēt.

Izvēloties spiedienu, jāņem vērā, ka tas nepieciešams ne tikai ūdens pacelšanai vēlamajā augstumā, bet arī tā pārvietošanai pa horizontālu cauruli.

! Spiediens, kas vajadzīgs, lai ūdeni pa šļūteni pārvietotu 10 m attālumā, ir tikpat liels, lai šo ūdeni paceltu 1 m augstumā.

Piemēram, lai ūdeni izsūknētu no 4 m dziļa pagraba, pārvietotu pa 10 m garu šļūteni un paceltu vēl 1 m augstumā, sūknim jāspēj radīt vismaz 6 m augstu ūdens stabu. Turklāt, jo lielāks spiediens jārada vienam un tam pašam sūknim dažādās situācijās, jo mazāka būs tā ražība. Ja sūkni izmantosiet laistīšanai, papildus jānodrošina 0,5–1 atmosfēra, lai būtu ūdens strūkla.

Drenāžas sūkņi parasti nav paredzēti liela spiediena radīšanai (vairāk par 10 vai 15 ūdens staba metriem). Tie domāti liela ūdens apjoma atsūknēšanai no samērā seklām tilpnēm.

Spiedienu apēd caurule

Jāņem vērā arī izmantotās caurules diametrs. Ja tas ir lielāks par vienu collu, ūdens pretestību šļūtenē var neņemt vērā. Tievākām šļūtenēm pretestība ir daudz lielāka. Piemēram, lai horizontāli pārvietotu ūdeni pa 16 mm cauruli 4 m attālumā, pazūd viens ūdens staba metrs.

Reklāma
Reklāma

Pašiem mazākajiem drenāžas sūkņiem ražība var būt aptuveni 100 l minūtē. Vidējas jaudas sūkņiem tā būs 250–300 l minūtē. Sūkņa ražība jāizvēlas atkarībā no tā izmantošanas. Ja atsūknējamā ūdens pieplūde nav liela, tērēt naudu par lieku jaudu nav nepieciešams. Prātīgāk izveidot pietiekami lielu ūdens uztvērējtvertni.

Tāpat jāņem vērā citi drenāžas sūkņa ekspluatācijas apstākļi. Vairākums paredzēti šķidruma pārsūknēšanai, kura temperatūra nepārsniedz +35 °C, retāk +40 °C. Ja jāpārsūknē karstāks ūdens, jāmeklē piemērots sūkņa modelis.

Svarīgs ir arī kabeļa garums, izplūdes caurules diametrs un pieslēguma veidi.

! Kad apsvērtas tehniskās nianses, jāpievērš uzmanību izgatavotājam, garantijai un servisa iespējām.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.