Foto – Shutterstock

Drošības līdzekļi 2

Patlaban kalnu trases sagatavo ļoti cietas, tāpēc kritieni ir traumatiskāki. Visbiežāk slēpotājiem cieš ceļa locītavas un menisks. Snovbordistiem raksturīgāki apakšdelma lūzumi, asteskaula sasitumi vai pat lūzumi, dažkārt galvas sasitumi un smadzeņu satricinājumi. Svarīga ne tikai fiziskā sagatavotība, bet arī aizsarglīdzekļi. “Ski Box” sporta preču veikala īpašnieks Dzintars Lerhis iesaka inventāra iegādi sākt nevis ar apģērbu, bet svarīgāko elementu, sportojot uz jebkuras nogāzes, – piemērotu, drošu, kvalitatīvu un ērtu aizsargķiveri. Tā nepieciešama gan slēpotājiem, gan snovbordistiem. Bērniem domātās ķiveres ir spilgtākas, pakauša daļā mēdz būt mirguļojoša lampiņa, kas vecākiem ļauj vieglāk izsekot viņiem līdzi.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Kokteilis
VIDEO. “Tā ir Rita? Ko tu stāsti!” Lauris Reiniks nosauc attiecību eksperti Ritu Lasmani par bezpajumtnieci
Lasīt citas ziņas

Aizsargķiverei labi jāpiegulst galvai, tā nedrīkst būt brīva vai spiest. Iekšpusē iestrādātais polsterējums nodrošina amortizāciju un siltina, tāpēc zem tās nav nepieciešama cepurīte. Ja ir jau nācies krist un ķivere atsitusies pret zemi vai akmeni, Dzintars Lerhis iesaka pirkt jaunu, pat ja nav acīm redzamu bojājumu. Tas tālab, ka triecienā var būt izjaukta materiāla iekšējā struktūra un nākamajā reizē ķivere var nenodrošināt pietiekamu galvas aizsardzību. Vienlaikus ar aizsargķiveri jāpērk arī brilles, jo tām jāsader kopā kā podiņam ar vāciņu. Pērkot atsevišķi, abas jālaiko kopā.

Slēpotāji var izmantot arī muguras aizsargus, ko uzvelk kā vesti vai mugursomu. Lai arī šie izstrādājumi nedaudz samazina kustību amplitūdu, tomēr lieti noder.

CITI ŠOBRĪD LASA

Snovotājiem vārīgo asteskaulu pasargā speciāli polsterēti šorti. Jāparūpējas par plaukstu aizsargiem, kas iebūvēti cimdā un fiksē locītavu. Aizsargi ir arī ceļiem un elkoņiem.

Svarīgi

Braucot uz kalniem, noteikti jāapdrošina veselība, jo var gadīties, ka nepieciešama gan pirmā medicīniskā palīdzība, gan ķirurģiskas manipulācijas vēl pirms atgriešanās mājās.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.