Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto
Foto – Shutterstock.com

Elpceļu saslimšanas taču ir arī nesmēķējošu vecāku bērniem… 3


Protams, nav tikai tā, ka nesmēķētāja bērni neslimo un smēķētāja bērni slimo, bet, ja bērns saskaras ar pasīvo smēķēšanu, tad slimošana norit smagāk. Ir pārliecinoši pētījumi par to, ka smēķētāju bērni slimo biežāk, ar smagākas norises dziļo elpceļu infekcijām un šādos gadījumos viņi biežāk ārstējas slimnīcā. Ja bērnam ir nosliece uz alerģijām, tad pasīvā smēķēšana viņam nodarīs vēl lielāku kaitējumu. Pētījumi apliecina, ka pasīvajai smēķēšanai pakļautie bērni 20–50 % gadījumu biežāk saslimst ar astmu.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Kāpēc, runājot par pasīvo smēķēšanu, vislielākais satraukums ir jūtams tieši no bērnu ārstu puses?
Bērniņš ir mazāks, vieglāks, un, parēķinot uz vienu kilogramu svara, viņš ieelpo daudz vairāk indīgo vielu nekā pieaugušais – vienkārši sakot, mazulis vairāk tiek indēts. Viņa organisms, imūnsistēma nav nobrieduši, tāpēc tiek nodarīts daudz lielāks kaitējums.

Smēķēšana ir ļoti spēcīga atkarība – ja cilvēks ir sācis smēķēt, atmest ir ļoti grūti. Tāpēc mēs cīnāmies par vidi, kas ir brīva no cigarešu dūmiem, par bērnu un pusaudžu domāšanas maiņu – lai jaunā paaudze nemaz neuzsāk smēķēt un tā pasargā sevi no daudzajām novēršamajām, pāragru nāvi izraisošajām slimībām, ar kurām slimo smēķētāji. Diemžēl smēķējoši vecāki ar savu piemēru rāda, ka smēķēt ir labi un pareizi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Varbūt var aizvērt durvis uz istabām un smēķēt virtuvē?
Par smēķēšanu telpās vispār nevar būt nekādu runu, un nav svarīgi, ka bērns neatrodas virtuvē, kur kāds smēķē. Var izvēdināt? Nē! Mēbeles, sienas, putekļu daļiņas, kas ir uz mēbelēm, uz grīdas, – viss ir piesūcies ar šīm kancerogēnajām, indīgajām un toksiskajām vielām, ja kāds ir telpās smēķējis. Visvairāk putekļu ir uz grīdas, bet bērns ir tuvāk grīdai un ir spiests ieelpot visas indes augstākā koncentrācijā nekā pieaugušais, kurš ir garāks un atrodas augstāk no grīdas.

Nesen pieņēma likumu, ka nedrīkst smēķēt uz balkoniem un lodžijām. Bet cilvēki vēl arvien smēķē uz balkoniem. Ko darīt?
Es pati esmu saskārusies ar šādu situāciju. Izkopēju likuma pantu, aizgāju, pieklājīgi piezvanīju pie kaimiņa durvīm un pateicu: „Man ir grūti no jūsu smēķēšanas. Jūs pārkāpjat likumu, un likumdošana nosaka, ka man ir tiesības dzīvot bezdūmu vidē.” Nevajag pie sevis purpināt, bet vajag pateikt, ja kāds smēķē jums blakus: „Ja tev nerūp sava veselība, es to ietekmēt nevaru, bet man rūp sava, tādēļ, lūdzu, ej smēķēt laukā.” Beidzot ikvienam smēķētājam ir jāapzinās, ka smēķēšana agri vai vēlu izraisa daudzas smagas saslimšanas, – gan vēzi, gan hronisku obstruktīvu plaušu slimību, gan infarktu vai insultu un daudzas citas.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.