Foto – Shutterstock

Saldā indes garša 5

Līdzās madhu veltītajiem cildinājumiem ājurvēda uzsver: nepareizi lietots, medus var kļūt par indi. Kāpēc mūsu tautas dzīvesziņas avoti no šādas bīstamības nebrīdina? Atbilde, iespējams, slēpjas normas izpratnē. Mūsu senčiem medus bija svētku gardums un ārstniecības līdzeklis. Tikai mazliet un ļoti reti. Mums iekšējais dozators, kas nosaka, cik, ko un kad vajag ķermenim, darbojas sliktāk. Kvantitātes izjūta visbiežāk ir sabojāta.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 86
Lasīt citas ziņas

* Medus nav lielām karotēm ēdams ikdienas produkts. Katrai došai ir sava ieteicamā norma. Jo vairāk pitas (karstuma) vai vātas (stresa), jo medus vietā labāk izvēlēties citus nerafinētos cukurus. Vātai, kas jau no dabas tieva, tāpēc var ēst saldu, bet svars nepieaug, der kļavu lapu vai agaves sīrups, pitai – nerafinēts kokosriekstu vai cukurniedru cukurs. Turpretī kaphām, kam izredzētais saldums ir tieši medus, pat četras tējkarotes dienā par ļaunu nenāks. Tomēr vidējā norma visām došām – ne vairāk kā trīs tējkarotes dienā. Labāk mazāk un retāk, bet apzināti!

* Ļoti svarīgi iegaumēt: medu nedrīkst karsēt – tiklīdz tā temperatūra ir virs 40 grādiem, medus kļūst toksisks un veido amu (indi). Neskaitāms daudzums organismam ļoti nozīmīgu sīkvielu nodrošina to, ka medus ir dzīvs, tāpēc spēj ilgstoši saglabāt spirituālo vēstījumu, ko tur ielikusi bite un atstājuši ziedu tūkstoši, no kuriem vākts nektārs. Ēdot šā sarežģītā procesa galaproduktu, cilvēks uzņem sevī gan bites ziņojumu, ka pat visgrūtāko un šķietami nogurdinošāko darbu iespējams veikt ar misijas apziņu un prieku, gan puķes informāciju par plaukšanas un ziedēšanas laimi. Taču, dzīvajam karsēšanas procesā topot nedzīvam, iestājas sabrukums. Daudzās vērtīgās vielas rada tikpat milzīgu apjomu ķermenim īpaši nedraudzīgu atkritumu, turklāt arī informatīvajā laukā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tāpēc ājurvēdas ieskats ir ļoti kategorisks: nav nekā sliktāka par toksīniem, ko atstāj nepareizi apēsts medus.

Vērts iegaumēt

* Medus kļūst toksisks, ja tiek lietots kopā ar gī sviestu 1 : 1, jo medus karsē, gī vēsina, bet organisms apjūk.

* Medus neder kombinācijā ar gaļu un zivīm.* Medus nesader ar graudaugiem, redīsiem, meloni.

* Medus kaujas kombinācijā ar baltvīnu.

* Medu nav ieteicams lietot karstā laikā, jo tas vēl vairāk sakarsē.

* Medus neder par zālēm karsoņa un drudža laikā.

* Ķermeņa ieziešana ar medu pirts rituāla laikā, bet pēc tam izsildīšanās uz lāvas nopietni samērojama ar ieskatu, ka karstumā virs 40 grādiem medus kļūst toksisks.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.