Foto – Aija Geida

Mikrošķiedras lupatiņas tīrīšanai 0


Mikrošķiedras lupatiņas nav viegli salīdzināt, jo katram ražotājam ir atšķirīgi produkcijas raksturlielumi. Piemēram, “Green­walk” uzrāda pavedienam 0,13 DEN, bet “ECO√” – 0,14 dtex. Ja abiem kvadrātcentimetrā ir 70 kilometru garš pavediens, varētu secināt, ka izmantotās šķiedras un šie lielumi ir līdzvērtīgi. Arī “Norwex” mikrošķiedras audums ir līdzīgs. Savukārt “Smart” un “Rossmann” neuzrāda smalkās šķiedras kvalitātes rādītājus.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Lasīt citas ziņas

Izmēģinot jāatzīst, ka lētākie mikrošķiedras izstrādājumi samērā ātri zaudē savas unikālās īpašības un kļūst par parastu putekļu lupatu, pat ja tos mazgā atbilstīgi ražotāja instrukcijai. Vidēji intensīvi šos audumus var izmantot trīs mēnešus, bet, piemēram, “Norwex” un “Greenwalk” mikrošķiedra labi kalpo vairākus gadus.

Darbojoties ar lētajiem izstrādājumiem, var secināt, ka virsma nekļūst ideāli tīra, jo īpaši tad, ja tā ilgu laiku nav kopta. Piemēram, mēģinot notīrīt logu ielas pusē, kur ir intensīva satiksme, daļa netīrumu izsmērējās pa logu un, tikai vairākkārt tīrot, beržot un pārmazgājot, varēja iegūt mirdzošu spīdumu, kamēr ar “Greenwalk” un “Norwex” lupatiņām to pašu varēja izdarīt divreiz ātrāk.

CITI ŠOBRĪD LASA

Atšķiras arī lupatiņu kopšana. Piemēram, no “Rossmann” ražojumiem bija grūtāk iztīrīt netīrumus, vajadzēja cītīgi berzt ar bioloģiskajām ziepēm, lai lupatiņa kļūtu tīra.

Secinājums: “Greenwalk” un “Norwex” lupatiņas tīra vienlīdz labi, un nenācās vilties, tīrot logus, spoguļus, smalkas vīna un konjaka glāzes. Atšķirības starp abiem ražotājiem, iespējams, varētu noteikt, tikai laboratorijā pētot smalkās šķiedras. Zviedru “Smart” mikrošķiedras audums tīra viduvēji, bet, darbojoties ar “Rossmann” izstrādājumiem, tīrīšanas procesā bija jāiegulda laiks un spēks.

Kā kopt netīro lupatiņu

Tīrot logus un citas netīras virsmas, mikrošķiedras lupatiņas ātri kļūst netīras. Šo audumu izmantošanas laiks lielā mērā ir atkarīgs no tā, cik saudzīgi pret tiem izturas. Ja neievēro ražotāja norādījumus, mazgājot izstrādājums zaudē brīnumainās spējas un kļūst par parastu putekļu lupatu. Mikrošķiedras lupatiņas nedrīkst likt veļas žāvētājā, mazgāt ar parasto veļas pulveri, skalot ar mīkstināšanas līdzekļiem, izmantot balinātājus, smaržvielas. Nedrīkst mazgāt kopā ar vilnas un kokvilnas audumiem, kas pūkojas. Vēlams mazgāt +30…+90 °C ūdenī (ne visiem izstrādājumiem ražotājs pieļauj +90 °C, bet tas tiek norādīts atsevišķi). Tikai viens ražotājs (“Smart”) norāda, ka izstrādājumus var mazgāt ar jebkuru līdzekli krāsainai veļai.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.