Foto – Shutterstock

Vīriešiem – infarkts, sievietēm – insults 0


“Piecdesmit piecu gadu vecumā gan sievietēm, gan vīriešiem ir vienāds sirds un asinsvadu slimību risks, atšķirības pastāv tieši pirmajās slimības izpausmēs – sievietēm tie biežāk ir galvas smadzeņu asinsrites traucējumi vai sirds mazspēja, vīriešiem – koronārā sirds slimība,” norāda kardioloģe Iveta Mintāle.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Kokteilis
FOTO. Horvātijas pārstāvis patīkami pārsteidz pasauli, atklājot savu Eirovīzijas favorītdziesmu
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā” 159
Lasīt citas ziņas

Viņa min virkni riska faktoru, kas ietekmē sirds slimību attīstību, piemēram, miokarda infarkta risku palielina līdz pat 90%, un ko ikviens pats var mazināt vai novērst: smēķēšana, dislipidēmija (lipīdu, tajā skaitā holesterīna vielmaiņas trau­cējumi), paaugstināts asinsspiediens, cukura diabēts, neracionāls uzturs, mazkustīgums, liels alkohola patēriņš, stress un depresija, palielināts svars un aptaukošanās.

Ne jau velti pasākumos, kas veltīti sirds veselībai, apmeklētājiem piedāvā izmērīt vidukļa apkārtmēru. Hipertensija, insults, miokarda infarkts un citas sirds un asinsvadu slimības pirmām kārtām apdraud resnīšus ar ābolveida aptaukošanos.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vīriešiem iespēja, ka radīsies vielmaiņas traucējumi un cietīs sirds veselība, pieaug, ja vidukļa apkārtmērs pārsniedz 94 cm, bet risks ievērojami palielinās, ja šis skaitlis pārsniedz 102 cm, sievietēm – attiecīgi 80 un 88 cm.

UZZIŅA 

Kā liecina pētījumi, Latvijas iedzīvotājiem vecumā pēc 55 gadiem jau ir vismaz trīs miokarda infarkta riska faktori. Piemēram, 11,4% šī vecuma sieviešu smēķē, 40% ir arteriāla hipertensija, 78% – paaugstināts holesterīna un 25% – cukura līmenis asinīs, bet 33% – aptaukošanās (ķermeņa masas indekss pārsniedz 30).

Vidēji aptaukošanās skar 19,5% sieviešu, bet 55 – 64 gadu vecumā – pat 36,2% .

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.