Foto: EPA/LETA

  8

Neskaidrā SIA “Grif” atbildība

Skaidrs, ka Krilovs paļāvās uz to, ka tiesa ņems vērā šos faktus – ka darbinieks bija piedzēries, un to, ka “Jaunpils pienotava” bija parakstījusi līgumu par darba aizsardzības pakalpojumu sniegšanu, tajā skaitā par darba vietu riska izvērtēšanu, ar uzņēmumu SIA “Grif”. Šī uzņēmuma pārstāvji liecinājuši, ka par neatbilstošu sūkalu tvertni un neapmācīto darbinieku neesot zinājuši: ja būtu zinājuši, vērtētu riskus un darbus sakārtotu. Jāpiebilst, ka par šo traģēdiju pēc Darba inspekcijas iesnieguma Administratīvā tiesa uzlika “Grif” 2100 eiro naudas sodu (tāpat kā “Jaunpils pienotavai”), taču līdz kriminālatbildībai drošības pakalpojumu sniedzēji nenonāca.

Reklāma
Reklāma

Darbiniekam ir arī pienākumi

Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 531
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Advokāte I. Čakste savā debašu runā lūdza Krilovu attaisnot, kurš neesot vēlējies visu vainu novelt uz darbinieku un viņa alkohola lietošanu, tomēr darbiniekam neesot tikai tiesības, bet arī pienākumi. Tāpēc jāizvērtējot visi subjektīvie un objektīvie apstākļi. Strādnieks parakstījis darba līgumu, kurā teikts, ka jāievēro disciplīna un vajadzības gadījumā jālieto specapģērbs. Aldim bijis jāsaprot, ka darba laikā nedrīkst lietot alkoholu, un nevienam neesot jāskraida viņam pakaļ pa uzņēmuma teritoriju.

“Jāskatās cēloņsakarība. Vai paraksts darba drošības žurnālā būtu novērsis nelaimi?” retoriski jautāja advokāte un noteica, ka patiesība ne vienmēr esot skaista.
I. Čakste uzsvēra, ka neesot strīda par to, ka uzņēmuma vadītājam jāorganizē darba aizsardzība. To viņš arī darījis un 2009. gadā noslēdzis līgumu ar SIA “Grif” par darba aizsardzības plānu kontroli, un katru gadu “Grif” izstrādājis pasākumu plānus. Uz to arī Krilovs paļāvies. Bet tagad nākoties konstatēt, ka “Grif” attieksme bijusi pavirša, nekompetenta, negodprātīga, neesot runāts ar darbiniekiem un izvērtēta ražošana. Pēc advokātes domām, par traģēdiju atbildība jāuzņemoties “Grif” un Krilova kļūda ir tā, ka viņš šim uzņēmumam uzticējies, tajā skaitā arī jautājumos par sūkalu tvertni. Tāpat Krilova kļūda varbūt esot arī tā, ka esot labsirdīgs un uzticējies saviem darbiniekiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

No advokātes dabūja trūkties arī “Jaunpils pienotavas” ražošanas darbu vadītāja, kas bijusi atvaļinājumā, bet viņas darba aprakstā rakstīts, ka viņa ir atbildīga par darba drošību un viņas prombūtnē atbildība uzticama citai darbiniecei. Tāda pienākumu nodošana neesot notikusi, un advokāte nepiekrita prokurorei, ka būtu bijis nepieciešams uzņēmuma vadītāja rīkojums, ja reiz tas teikts darba aprakstā.

Tāpat advokāte oponēja prokurorei, ka Krilovs pēc notikušās traģēdijas neesot licies zinis par bojāgājušā bērniem. Krilovs bijis šokā, ļoti pārdzīvojis notikušo, neesot gribējis norobežoties no darbinieka meitām un neesot vienaldzīgs, par nepilngadīgo meitu komunicējis ar pašvaldības sociālo dienestu. Kā man pēc tiesas apgalvoja Alda pieaugusī meita, Krilovs viņai naudu tēva vienas mēnešalgas apmērā esot izmaksājis tikai tad, kad vajadzējis naudu bērēm un viņa pie Krilova aizbraukusi un palūgusi.

Pēc I. Čakstes debašu runas prokurore sacīja, ka Krilovs kā uzņēmuma vadītājs bijis atbildīgs par darba drošības organizēšanu un jauno darbinieku apmācību. Un runa nevarot būt tikai par formālu parakstu darba drošības žurnālā. Aldim vispār nedrīkstēja ļaut strādāt. Un uz SIA “Grif” nedrīkstēja tikai paļauties, bet to vajadzēja arī kontrolēt. Arī par alkohola lietošanas kontroli darba vietā atbildība jānes uzņēmuma vadītājam.
Cietušo advokāts piebilda: “Nereti smagi darba apstākļi ir cēlonis, kāpēc cilvēki dzer.”

Tvertnē joprojām glabā sūkalas

Pēdējā vārdā Krilovs sacīja, ka gan viņš, gan kolēģi ļoti pārdzīvojuši notikušo traģēdiju. Viņa vaina esot, ka uzticējies cilvēkiem, ka izdarīs to, ko vajag, un nedarīs to, ko nevajag. Darbinieka nāvē viņš neesot vainojams.

Par to, vai pārsūdzēt tiesas lēmumu, Krilovs lems pēc pilna sprieduma saņemšanas. “Jaunpils pienotava” līgumu ar SIA “Grif” lauzusi. Tvertni sūkalām turpinot izmantot, bet nu jau tehniski viss esot sakārtots.

“Tiesa neņēma vērā, ka Aldis rupji pārkāpa darba drošības noteikumus, viņš bija bezatbildīgs un tajā dienā aizmirsa arī savus bērnus,” man sacīja Krilovs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.