Georgs Celitāns, apgūstot smaržu kompozīcijas mākslu kādā no Francijas parfimērijas rūpnīcām.
Georgs Celitāns, apgūstot smaržu kompozīcijas mākslu kādā no Francijas parfimērijas rūpnīcām.
Foto no Georga Celitāna personiskā albuma

Latvijā daudz populārāka ir fitoterapija – ārstniecības augu lietošana, taču, šķiet, ka aromaterapija iedarbojas spēcīgāk… 0


Labi var palīdzēt gan viena, gan otra, bet abās nozarēs ir atšķirīgi principi. Piemēram, pilīti kumelīšu eļļas iegūst no trīssimt gramiem auga, un, to iemasējot ādā, organisms saņem tikpat daudz ārstniecisko vielu kā no 30 litriem tējas. Lietojot eļļu, cilvēki nereti izmanto uzreiz vairākus pilienus, kaut arī organisms nemaz tik daudz nespēj uzņemt un tiek pārslogots, nevis ārstēts.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
“Es pat nespēju iedomāties, ka pieaugušai sievietei var kaut ko tādu teikt” – sieviete vilcienā piedzīvojusi nepatīkamu izturēšanos no diviem pusaudžiem
Lasīt citas ziņas

Dabā ir zāles pret jebkuru slimību. Gan fitoterapeitam, gan aromaterapeitam jāņem vērā auga dzimtene. Piemēram, ja izvēlamies priedes eļļu, jāzina, kur tā augusi, jo katrā vietā ir atšķirīga augsne, mitrums un saules daudzums, līdz ar to skujas būs citādas un preparāta īpašības mazliet atšķirsies.

Abās nozarēs jāstrādā ar biopreparātiem, kuri iegūti no augiem, audzēšanā neizmantojot pesticīdus. Protams, tie ir dārgāki, taču, ja lietojam ārstniecībā, ir vērts maksāt. Telpas var aromatizēt arī ar ķīmiski veidotām smaržvielām, kuras ražo, sintezējot, piemēram, zemeņu un ābolu smaržu vai jūras aromātu. Rodoties asociācijām par zemeņu lauku, ābeļdārzu vai atceroties pie jūras pavadīto laiku, veldzēsimies patīkamās emocijās un gūsim spēku, bet tās nav paredzētas ādai un vannām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Zinot aromaterapijas pamatus, katrs var uzlabot savu fizisko un arī emocionālo stāvokli. Pašārstēšanās labā nozīmē iespējama gan ar fitopreparātiem, gan ēteriskajām eļļām.

Vai ēteriskās eļļas var palīdzēt jebkuras slimības gadījumā?

No tām iespējams pagatavot preparātus, kas aizvieto jebkuru aptiekā nopērkamu medikamentu. Iedarbības rezultāts atkarīgs no terapeita kvalifikācijas.

Citur pasaulē ēteriskās eļļas izmanto arī vēža slimnieku ārstēšanā. Reiz konferencē kādas Londonas klīnikas galvenais ārsts stāstīja, kā viņa vadītajā slimnīcā ārstēšanā tiek integrēta aromaterapija. Klīnika iepērk receptūru no pētniecības institūta, farmaceiti pagatavo preparātus, kurus māsiņas, sertificētas aromaterapeites, izmanto pacientu veselības uzlabošanai. Protams, eļļas nevar paveikt brīnumus, taču spēj uzlabot psiholoģisko stāvokli un tādējādi atvieglo ārstēšanu.

Vai kompozīcija vienmēr ir iedarbīgāka nekā atsevišķa ēteriskā eļļa?

Eļļas sastrādājoties cita citas iedarbību pastiprina. Veidojot ārstniecisku kokteili vai aromātu sajaukumu masāžai, noteikumi atšķiras, piemēram, kokteilis pret klepu tiek ievietots kapuslā, lai nejustu nepatīkamo aromātu, bet masāžai domātais patīkami smaržos. Brīžos, kad cilvēkam ir grūti atklāt savu iekšējo pasauli, psihoterapeits, izmantojot pacientam nepatīkamu aromātu, var atraisīt viņu sarunai.

Reklāma
Reklāma

Vai, gatavojot ēterisko eļļu kokteiļus, pieļaujamas atkāpes no receptūras?

Katram pilienam receptūrā ir nozīme. Atkāpties no tās drīkst tikai tad, ja ir pamatojums.

Zinību avotiem būtu jāizmanto atzīti mācību kursi, praktiskās nodarbības un semināri, nevis interneta resursi. Aromaterapijas burvestību nianses iespējams apgūt tikai pieredzējušu lektoru un pasniedzēju vadībā. Mācoties smaržīgas kompozīcijas veidošanu, nāks apskaidrība, kuras ēteriskās eļļas labāk sadzīvo, pastiprina savstarpēju pozitīvu iedarbību uz organismu, kādās proporcijās un kuros gadījumos. Sākumā, protams, kokteiļus labāk sajaukt tikai no dažiem komponentiem. Tas pasargās no kļūdām, kad, veidojot pārgudru kompozīciju, uztaisa ziepes.

Dažas ēteriskās eļļas, piemēram, tās, kas iegūtas no dažām timiāna pasugām, pēc manām domām, vajadzētu pārdot pret ārsta izrakstītām receptēm. Nepareizi lietojot, toksiska var kļūt arī parasta ciedru eļļa. Interneta resursu faniem pastāstīšu par kādu aplamību. Reiz tīmeklī bija ievietota recepte, kā pagatavot repelentu ērču atbaidīšanai. Kāds to bija pārrakstījis kļūdaini, divu pilienu vietā uzrakstot divas tējkarotes, kas ir milzīga atšķirība. Es varu tikai iedomāties ķermeņa reakciju pēc divsimt pilienu iedarbības! Kamēr autors pats to neizmēģinās uz savas ādas, starpību nesapratīs.

Vai aromaterapija ir piemērota ikvienam?

Protams! Taču ēteriskajām eļļām, tāpat kā medikamentiem, mēdz būt nevēlamas blaknes. Piemēram, rozmarīna eļļu nedrīkst lietot, pat ja ir tikai aizdomas par paaugstinātu asinsspiedienu. Savukārt asinsspiedienu pazeminošo lavandas eļļu drīkst lietot cilvēki ar zemu asinsspiedienu, jo tā neietekmēs.

Grūtnieces pirmajos trīs mēnešos nedrīkst lietot ēteriskās eļļas. Pārējā gaidību laikā aromaterapija ir pieļaujama gan masāžās, gan citās procedūrās, tomēr ne visas eļļas derēs. Par laimi, grūtnieces sargā deguns. Šajā laikā sievietes parasti nevar paciest pat ierastās smaržas, kur nu vēl koncentrētus augu aromātu izvilkumus!

Visiem, kuri neapgūst aromaterapiju kā profesiju, bet grib atrast sev atbilstīgu eļļu, mācu uzticēties ožai, kas parasti ir vislabākais indikators.

Kā notiek vizīte pie aromaterapeita?

Konsultācijai parasti pietiek ar 20 minūtēm, taču, tā kā cilvēkiem nereti patīk parunāties, reizēm paiet stunda. Sarunas laikā izvērtēju pacientam piemērotākās eļļas.

Terapeita galvenais uzdevums ir izglītot klientu, pagatavot viņam kokteili un iemācīt, kā to lietot, lai uzlabotu dzīves kvalitāti.

Dažkārt aromaterapeiti klientam, kurš grib izvēlēties sev tīkamāko eļļu, dod testēt dažādus aromātus. Ja tiek mēģinātas vairākas, jāļauj degunam atpūsties, lai iespaidi nesajuktu. Es parasti dodu pasmaržot pagatavoto kokteili un, ja pacientam gribas uzlikt punktu uz i, pievienoju vēl kādu sastāvdaļu.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.