Georgs Celitāns, apgūstot smaržu kompozīcijas mākslu kādā no Francijas parfimērijas rūpnīcām.
Georgs Celitāns, apgūstot smaržu kompozīcijas mākslu kādā no Francijas parfimērijas rūpnīcām.
Foto no Georga Celitāna personiskā albuma

Vai pazīstat visas trīssimt ēteriskās eļļas un zināt to latīniskos nosaukumus? 0


Esmu par tām mācījies, taču darbā izmantoju aptuveni 50, lai gan pietiktu arī ar mazāku skaitu. Ieskaiti par visām trīssimt šodien nevarētu nokārtot. Reiz kādā pasākumā rīkoju sacensības, kurās liku citiem pazīt piecas ēteriskās eļļas. Vienā pudelītē bija ieliets ūdens, bet lavandas eļļas vietā galvas sajaukšanai biju nolicis lavandīna izvilkumu. Cilvēki, kuri uzskatīja sevi par lietpratējiem, nevarēja atšķirt nevienu no dažādībām.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Par 40 minūtēm viņa saņēma vairāk nekā es mēnešalgā…” Kreituse norāda uz ņirgāšanos par skolotājiem 96
13 pazīmes, kas liecina – tavs partneris ir “toksisks” un zog tavu laimi 23
Kokteilis
Šajos 5 datumos dzimušas īstas kompānijas dvēseles, viņi burtiski izstaro gaismu visur, kur iet 4
Lasīt citas ziņas

Ar latīņu valodu esmu uz jūs, taču ēterisko eļļu latīniskie nosaukumi jāiegaumē, jo specializētos izdevumos, aprakstot to iedarbību un receptūru, minēti tikai tie. Piemēram, aromaterapijā izmanto trīs dažādus augus, kuru nosaukumā ir vārds kumelīte, taču to iedarbība ir pavisam atšķirīga. Pieejamas dažādas iedarbības un aktivitātes ciedru eļļas, piemēram, ārstējot klepu, palīdzēs Atlasa ciedru eļļa, bet Virgīnijas ciedru eļļa, kas ir lētāka, šim nolūkam nederēs.

Turklāt latīniskais nosaukums palīdzēs, ja gribēsim nopirkt ēteriskās eļļas valstī, kuras valodu nepārvaldām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Aromāts, kas vienu paceļ gluži vai debesīs, otram var izraisīt nepatīkamas emocijas vai pat galvassāpes…

Veidojot kompozīciju sev, viss ir vienkārši, taču, ja mājās dzīvo vēl kāds, jāņem vērā arī citu intereses. Kvēpinot eļļu, rodas specifiska gaisotne, kas pastarpināti ļauj manipulēt ar otru cilvēku šā vārda pozitīvā nozīmē. Aromāts piepildīs visu istabu, neizbēgami iesaistot sarunā, piemēram, vīrieti, kurš nav radis dalīties savās raizēs un izjūtās. Telpā ieplūstošā smarža mazliet atvērs viņa sirdi un palīdzēs atraisīties sarunai, kas labvēlīgi ietekmēs veselību, pasargājot viņu no infarkta pusmūžā, kas, pēc maniem vērojumiem, pēdējā laikā nav retums.

Var paļauties uz aromaterapeitu un uzreiz pasūtīt kokteiļus visdažādākajām vajadzībām. Informācija par šādām iespējām attīstīs aromaterapijas tirgu arī Latvijā.

Ko pats esat ieguvis, mācoties aromaterapiju?

Kad pirmo reizi aizbraucu uz nodarbībām, jau strādāju par masieri. Biju izlasījis grāmatu par aromaterapiju un jutos varens, jo pasniedzējas stāstīto zināju, tomēr, jo vairāk lasu, mācos un strādāju, jo vairāk saprotu, ka zinu ļoti maz. Laika gaitā esmu apguvis aromaterapijas smalkumus.

Atceros, ka, beidzot tehnikumu, man vajadzēja ledus jahtai pieregulēt slidas. Tētis, būdams atslēdznieks, piegāja un pateica, ka jāpieliek 15 simtdaļas, un, pataustot metāla gabaliņus, izvilka vienu tieši tādu. Šādas nianses nevar iemācīties pēc grāmatām, arī aromaterapijā ne.

Kā izmantojat smaržīgās eļļas savā dzīvē?

Mani gluži vai virs zemes paceļ koriandra sēkliņu eļļa, ko iepazinu, sākdams mācīties aromaterapiju. Vienmēr topā ir arī muskatsalvija, jasmīns, vīraks kopā ar rozi un lavanda. Man aromāti saistās ar darbību – tētis bērnībā darvoja slēpes, man patika šī smarža un joprojām mīļa ir bērza eļļa.

Reklāma
Reklāma

Jakas kabatā man stāv mikslis ar neatšķaidītām eļļām. Kad tālu jābrauc un māc nogurums, apstādinu mašīnu, ieelpoju vai pasmērēju un uzreiz kļūstu mundrāks.

Ja kāds no draugiem sūdzas par galvassāpēm, ierīvēju viņam pakausi ar eļļu. Kad savā kompānijā aizeju uz pirti, arī citiem tiek eļļas, kuras vienmēr ņemu līdzi.

Man baudai vajag intensitāti, kas citus var apgrūtināt. Lai nekļūtu uzbāzīgs, nedrīkstu kvēpināt eļļas pēc savas gaumes. Ja vēlos specifisku smaržu, eju vannasistabā un lietoju tikai sev.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.