Foto: Shutterstock

Kā atklāt un ārstēt 0

Veicot ultrasonogrāfiju, sīkus šūnu sakopojumus var nepamanīt. Precīzu diagnozi nevar noteikt tikai pēc viena izmeklējuma. Menstruālā cikla otrajā pusē (no 16. līdz 26. dienai) endometriozes perēkli var atgādināt olnīcā izvietotais dzeltenuma ķermenis, tāpēc nevajadzētu krist izmisumā, bet veikt atkārtotu izmeklējumu pēc nākamajām mēnešreizēm.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
“Es pat nespēju iedomāties, ka pieaugušai sievietei var kaut ko tādu teikt” – sieviete vilcienā piedzīvojusi nepatīkamu izturēšanos no diviem pusaudžiem
Lasīt citas ziņas

Atklājot endometriozi, ieteicams izdarīt laparaskopiju – operāciju, ko veic narkozē, caur nelielu griezienu vēdera dobumā ievadot optiskus instrumentus. Tā palīdz labāk saskatīt un uzreiz likvidēt visus perēklīšus.

Ārstēšana atkarīga no slimības smaguma pakāpes. To nosaka sievietes vecums (vai viņa grib mazuli), perēkļu lokalizācija, plašums un skaits. Ja drīzumā gaidāma menopauze, var cerēt, ka problēma atrisināsies pati no sevis. Nereti nelieli veidojumi mēdz pazust arī pēc dzemdībām un mazuļa zīdīšanas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ar medikamentiem ārstē perēkļus, kas mazāki par 2– 3 centimetriem. Sievietēm, kuras nevēlas grūtniecību, izraksta hormonālās pretapaugļošanās tabletes, kas samazina menstruālo asiņošanu, tāpēc perēkļi sarūk un vairs neattīstās. Ir arī speciālas zāles endometriozes ārstēšanai. Izvēloties medikamentu, jācenšas atrast zelta vidusceļu, lai organismā nodrošinātu pietiekami augstu un vienlaikus tik zemu sievišķo hormonu estrogēnu līmeni, lai neveidotos slimības perēkļi.

Smagas endometriozes gadījumā hormonu preparāti jālieto arī pēc operācijas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.