Latvijas–Amerikas acu centrā uz kataraktas operāciju jāgaida 386, P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā – 960 dienas, bet Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā – trīs gadi.
Latvijas–Amerikas acu centrā uz kataraktas operāciju jāgaida 386, P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā – 960 dienas, bet Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā – trīs gadi.
Foto – Shutterstock

Kad atklāta katarakta 0

Kataraktas slimniekam acu ārsts jāapmeklē reizi gadā, jo lēcas duļķošanās var noritēt arī ar sarežģījumiem. Dažreiz lēca kļūst resnāka, uzbriest. Tad var paaugstināties acs iekšējais spiediens, kas reizēm notiek ļoti strauji.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 71
Kokteilis
FOTO. Haoss pirms Eirovīzijas lielā fināla: valstis nosoda Nīderlandes pārstāvja diskvalifikāciju, bukmeikeri nosauc pašreizējos favorītus
Lasīt citas ziņas

“Ja acs ir apsārtusi, sāp, tas var liecināt par paaugstinātu spiedienu acī. Tā ir akūta situācija, kad nekavējoties jāvēršas pie sava acu ārsta vai acu traumpunktā,” brīdina D. Lietuviete. Ja kataraktas slimniekam ir arī citas hroniskas slimības, piemēram, 2. tipa cukura diabēts vai glaukoma, acu ārsts jāapmeklē biežāk.

Lai gan visbiežāk slimība norit bez sarežģījumiem, pacientiem tā sagādā lielu diskomfortu, it īpaši tad, ja katarakta skārusi abas acis. Diemžēl rinda uz valsts apmaksātu kataraktas operāciju, ko veic dienas stacionārā, ir ļoti gara. Katra medicīnas iestāde, kura veic šādas operācijas un kura noslēgusi par to līgumu ar Nacionālo veselības dienestu (NVD), veido pati savu pierakstu.

CITI ŠOBRĪD LASA

NVD dati liecina, ka Latvijas–Amerikas acu centrā uz kataraktas operāciju jāgaida 386, P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā – 960 dienas, bet Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā – trīs gadi.

Vai tik ilga gaidīšana nevar kaitēt? “Lēca ir caurspīdīgs, abpusēji izliekts veidojums, kas nesatur asinsvadus un nervus. Kamēr acs iekšējais spiediens ir normāls, tās duļķošanās nekādā veidā neietekmē apkārtējās acs struktūras un, gaidot rindā uz operāciju, neko nokavēt nevar,” mierina acu ārste.

Viņa stāsta, ka pacientiem, kuriem katarakta skārusi abas acis, nereti vienu no tām izoperē par maksu, bet uz otru operāciju cilvēks pierakstās valsts rindā. Piemēram, Latvijas–Amerikas acu centrā šāda operācija izmaksā ap 580 – 650, bet Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā 470 – 540 eiro.

Pacienti, kuri vēlas valsts apmaksātu operāciju veikt RAKUS Oftalmoloģijas centrā, uzreiz pierakstās rindā pie speciālista, kurš pēc diviem trim gadiem to veiks. “Pacientam pirms operācijas vajadzētu apmeklēt šo ārstu, lai kontrolētu slimības attīstību, izvērtētu, vai operāciju veikt noteiktajā laikā vai vēl atlikt,” uzsver D. Lietuviete. Viņa novērojusi, ka daži pacienti pierakstās rindā uz operāciju pārāk ātri – uzreiz pēc tam, kad atklāta katarakta. Pēc pāris gadiem pienākusi viņa rinda, bet katarakta attīstījusies tik lēni, ka operācija vēl nav vajadzīga.

“Par kataraktu sauc jebkuru acs lēcas saduļķošanos, arī nelielu, kas 70 gadu vecumā ir pavisam normāla parādība – tāpat kā grumbas sejā. Tas nenozīmē, ka tā uzreiz ir jānovērš,” saka ārste.

Reklāma
Reklāma

Gaidīšanas rindu pagarina arī pacienti, kas vienlaikus pierakstās uz operāciju vairākās klīnikās. Taču šīs situācijas pamatā ir ierobežotais valsts finansējums, kas gadā ļauj izoperēt kataraktu tikai nelielai daļai pacientu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.