Datorgrafiķe – Dina Antuma-Jansone

SIRDS UN ASINSVADI 0

Konsultante ILZE ZANDARTE,
Veselības centra 4 kardioloģe

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
VIEGLAIS TESTS. Ja nevari atbildēt 100% pareizi uz šiem jautājumiem, tad tu neesi pārāk gudrs
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 264
Lasīt citas ziņas

Varētu teikt, ka pirts ir sirds un asinsvadu treniņš, tās apmeklējums līdzvērtīgs fiziskai slodzei. Kā ar jebkuru citu lietu, arī ar šo procedūru jābūt uzmanīgiem – veseliem cilvēkiem organisms pie karstuma jāpieradina pakāpeniski, bet slimajiem jāņem vērā ārsta ieteikumi. Būtiski pirmās reizes nesēdēt karstumā pārāk ilgi, ieklausīties savā ķermenī un, ja tas signalizē ar reiboni, sirdsklauvēm, elpas trūkumu vai citām nepatīkamām pašsajūtas izmaiņām, pirts telpu pamest. Lai arī šī atpūta paredzēta, lai atslābinātos un aizmirstos, veselo saprātu nedrīkst izslēgt. Šā iemesla dēļ pirts un alkohols ir slikta kombinācija.

Siltais gaiss telpā izplatās nevienmērīgi – zemāk tas ir aukstāks. Lai siltums organismā izplatītos vienādi, uz lāvas labāk atrasties guļus.
Ziemas mēnešos neatņemama pirts sastāvdaļa ir āliņģis, kur atdzesēties. Karstumā asinsvadi paplašinās, bet, ielecot aukstajā ūdenī, strauji sašaurinās. Ja cilvēks ir vesels, šāds treniņš uzlabo asinsriti, bet, ja ir kādas sirds asinsvadu saslimšanas, tas var kaitēt. Lai izvairītos no bēdīga iznākuma, lēkt āliņģī noteikti nevajadzētu vienatnē.

CITI ŠOBRĪD LASA
Nav iespējams nosaukt visas slimības, kuru gadījumā karsēties nevajadzētu, katra situācija ir individuāla, tāpēc vienmēr padoms jājautā ārstam. Piemēram, ja cilvēkam ir nekontrolēts aisnsspiediens, pirti apmeklēt nedrīkst, taču citādi, ja šī kaite tiek veiksmīgi ārstēta. Ja rodas šaubas par savu veselības stāvokli, pirms pirts apmeklējuma der veikt izmeklējumus.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.