Foto – Shutterstock

** 0


Būtisks iemesls ir šauri augstpapēžu apavi, kas veicina otra veida plakano pēdu jeb priekšējās šķērsvelves saplacināšanos. Šā iemesla dēļ ar sūdzībām par sāpēm pēdas priekšdaļā pie ārstiem visbiežāk vēršas sievietes. Lai nepārslogotu priekšdaļu un mugurkaulu, stāvoša darba veicējām jāizvēlas apavi ar 3–4 cm augstiem papēžiem, bet, ja darbs saistīts ar staigāšanu, – apmēram 2 cm* augsti. Vīriešu apaviem vēlami 1–2 cm augsti papēži. Taču jāatceras, ka apaviem jābūt ar pietiekami platu purngalu, kuros brīvi jūtas arī pirksti.

Reklāma
Reklāma

**

Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 skaitļiem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas

Ja pēdas ir veselas, cilvēka stāja ir simetriska, ejot viņš neklibo, neliecas uz vienu sānu, nostaigā abus apavus līdzīgi, nenošķiebj papēžus un nav sūdzību par sāpēm. Par varbūtēju plakano pēdu jāsāk uztraukties, ja var novērot kādu no šīm pazīmēm: pieklibo, vienu kāju uz iekšu griež vairāk nekā otru, ir ierobežotas pēdas kustības (nevar pacelties uz pirkstgaliem, pietupties, paskriet), stāv uz pirkstgaliem un nevar nolaisties uz pilnas pēdas, stāvot uz zemes, atbalstās arī iekšējās potītes, ir asimetriska plecu josla (stājas pārmaiņas), nošķiebti un hroniski bojāti apavi (nošķiebti uz iekšpusi, izdilusi pēdas iekšmala, plīst pirkstu daļa).

**

Ja radušās aizdomas par plakano pēdu bērnam, kurš ir jaunāks par trim gadiem, jāpārbauda, vai ir kāda no iepriekš minētajām sūdzībām. Ja to nav, uzgaida un turpina novērot līdz trīs gadu vecumam. Ja sūdzības joprojām ir, nepieciešama pārbaude pie ortopēda.

**

CITI ŠOBRĪD LASA
Ja bērns ir vecāks par trim gadiem un iespējama plakanā pēda, vizīte pie ortopēda ir obligāta.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.