** 0


Pēdai ir unikāla konstrukcija. Tā sastāv no 26 kauliem un 33 locītavām, kas ir nostiprinātas ar saitēm. Lai šo konstrukciju noturētu, saitēm jābūt ļoti stiprām un elastīgām: pēda ir dabisks amortizators, kas, kājai saskaroties ar zemi, darbojas kā atspere. Ja tās velves ir saplacinātas vai pārslogotas, pēda vairs nedarbojas kā amortizators un katrs stingrāk spertais solis rada satricinājuma vilni, kas aizceļo tālāk pa ķermeni uz augšu. Plakanās pēdas gadījumā galvenās sūdzības ir sāpes apakšstilbā, ceļa locītavās, gūžās un mugurā.

Reklāma
Reklāma

**

Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 3
Putina sabiedrotais brīdina par globālu karu un “traģēdiju visai cilvēcei”
Kokteilis
VIDEO. Personības tests: izvēlies vienu dakšu un atklāj, ko tava izvēle liecina par tevi
Lasīt citas ziņas

To var konstatēt vizuāli pēc pēdas nospieduma smiltīs vai uz papīra. Taču, lai atrastu patieso cēloni, jāvēršas pie tehniskā ortopēda. Plakanās pēdas diagnostiku var veikt ar vairākām metodēm: datorizēto podometriju (pēdas plantārā spiediena problēmzonu diagnosticēšanu), tintes atspiedumu, podoskopiju (pēdu noslogojuma novērtēšanu spoguļattēlā dabiskā mērogā) un pēdas vizuālo novērtējumu. Vēlams veikt pēdas datordiagnostiku divos veidos statiski (pacientam stāvot) un dinamiski (ejot).

**

Vēl viens no klasifikācijas veidiem – kustīga pēdas deformācija (ir iespēja to izlabot) vai nekustīga, fiksēta deformācija, kas liek domāt par ķirurga konsultāciju.

**

CITI ŠOBRĪD LASA

Plakanās pēdas gadījumā bērniem no trīs līdz sešu gadu vecumam iesaka vingrojumus potītes un pēdas muskuļu nostiprināšanai, apavus ar stingru potītes un pēdas daļu muskuļu nostiprināšanai vai nepieciešamības gadījumā apavus ar supinatoru. Mērķis – profilakse un kontrole.

**

Bērniem no 7 līdz 16 gadu vecumam nepieciešams nēsāt brīvus apavus vai ieliktņiem paredzētus apavus, gatavus vai individuālus ieliktņus, kā arī veikt vingrojumus pēdas nostiprināšanai. Mērķis – koriģēt plakano pēdu.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.