Foto – Sandra Ruska

Kam jāpievērš uzmanība 0

Veikalos jāpievērš uzmanība tam, kas rakstīts uz kaļķošanas materiāla iepakojuma. Ļoti svarīgs rādītājs ir neitralizēšanas spējas ātrums.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo!
RAKSTA REDAKTORS
Ineses Supes cīņa turpinās: “Kad iznācu no ķirurga kabineta, es apraudājos, jo man gribējās iznākt kā uzvarētājai, bet tā pagaidām nesanāk”
Vai zināji, ka šie ieradumi veicina mūsos skumjas un nomāktu garastāvokli?
Lasīt citas ziņas

Lēnas iedarbības kaļķošanas materiālus (piemēram, krītu, dolomītmiltus, kaļķakmens miltus) nepieciešamības gadījumā var lietot ar augiem aizņemtā dārzā, tie augiem nenodarīs pāri, taču sāks iedarboties labākajā gadījumā pēc pāris mēnešiem vai pat gada. Tomēr iedarbība būs ilgstoša – pat vairākus gadus.

Ātras iedarbības kaļķošanas materiāli (dolomīta karbonātkaļķi, daļēji apdedzināts malts dolomīts, degakmens pelni, dārza kaļķi) sāk darboties jau tūlīt pēc iestrādes, taču nav ieteicams bērt uz augiem. Tie jāizkaisa uz augsnes virskārtas un tūlīt jāiestrādā augsnē, lai nesacementētos. Dažkārt šos materiālus izmanto nezāļu ierobežošanai, uzberot uz nevēlamajiem augiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vai augsnes neitralizēšanai var izmantot pelnus

Lai gan pelni pieder pie ātras iedarbības kaļķošanas materiāliem, to neitralizēšanas spēja ir samērā zema, taču tie satur arī citus barības elementus, it īpaši kāliju (atkarībā no sadedzinātā materiāla 15–35%). Jāņem vērā, ka, kaļķošanai izmantojot pelnus, ar kāliju jau tā bagātā augsnē var rasties kālija pārbagātība, kas traucēs magnija, kalcija un citu barības elementu uzņemšanu. Ja nav veiktas augsnes analīzes un nav zināms kālija nodrošinājums, pelnus nelielās devās labāk izmantot mēslošanai.

Cik daudz iestrādā vienā reizē

Cik daudz kaļķošanas materiāla iestrādā vienā reizē vai vienā sezonā? Pastāv dažādas formulas, kā aprēķināt nepieciešamo kaļķošanas materiāla devu. Taču, lai cik skāba būtu augsne, vienā reizē nevajadzētu pārsniegt 100–200 g uz kvadrātmetru.

Ja trūkst kalcija

Dažreiz augsnē trūkst kalcija, bet pH ir optimāls. Tādā gadījumā tradicionālos kaļķošanas materiālus izmantot nevarēs, jo tie visi būtiski paaugstina pH. Te lieti var noderēt ģipsis. Šis materiāls bagātina augsni ne tikai ar kalciju, bet arī ar sēru.

Cik lielus iepakojumus iegādāties

Salīdzinot cenas, matemātika ir vienkārša – lielos iepakojumos cena par vienību ir daudz zemāka. Lēnas iedarbības kaļķošanas materiālus var iegādāties arī lielākā iepakojumā un uzglabāt. Ātras iedarbības materiāli atvērtā iepakojumā ātri piesaista gaisa mitrumu un sacementējas. Ja šāds materiāls nav izmantots, jāmēģina to cieši aiztaisīt un uzglabāt sausā vietā.

Vai un kādi celtniecības materiāli der dārza kaļķošanai

Ja būvējot paliek pāri kaļķis vai ģipsis, tos var izmantot arī dārza kaļķošanai, jo tie ne ar ko neatšķiras no dārza kaļķošanai izmantojamiem materiāliem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.