Foto – Shutterstock

Izvēles aspekti 2


SIA “Energolukss” pārdošanas daļas asistents Elvijs Skuja stāsta, ka šādi gadījumi, kad ģenerators ir vienīgā iespēja tikt pie elektrības, esot ļoti reti. Kā to izvēlēties, vispirms prātā paturot ekspluatācijas skarbās izmaksas, lai vakarus tomēr pavadītu spuldzīšu gaismā un noskatītos arī “TV Panorāmu”.

Reklāma
Reklāma
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Norvēģijā ir pilsēta, kuras iedzīvotājiem jau vairāk nekā 70 gadus ir aizliegts nomirt. Nežēlīgs liktenis sagaida tos, kuri saslimuši 30
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Lasīt citas ziņas

Galvenais parametrs – ģeneratora jauda. Provizoriski to noteic, summējot jaudas enerģijas patērētājiem, kurus vienlaikus paredzēts darbināt: spuldzes, televizors, ledusskapis, arī kāds sūknis utt. Katram ir savs skaitlis, atrodams uz ierīces vai izlasāms uz iepakojuma. Piemēram, vecajai kvēlspuldzei – 60 W, tikpat gaišai jaunajai LED – 5 W, kineskopa televizoram – ap 150 W, plakanajam LCD – vismaz divas reizes mazāk. Jo modernāka tehnika, jo mazāk tā pieprasa un arī patērē, bet šajā gadījumā vēl kāda ceturtdaļa ģeneratora potenciāla jāpatur rezervei, lai izvairītos no pārslodzēm, kad dzinējs negaidīti apklust, jo pēkšņi ieslēdzies, piemēram, ledusskapja kompresors. Arī sprieguma izmaiņas šādos brīžos ir neizbēgamas, bet daudziem patērētājiem tās nepatīk, tāpēc apgrūtinoša kļūst, piemēram, televīzijas skatīšanās. Lai izvairītos no papildu tēriņiem, pērkot dārgus UPS, patīkamāks ir ģenerators, kas pats automātiski regulē spriegumu.

Elvijs Skuja spriež, ka optimāls variants šādas lauku mājas elektrificēšanai būtu 5 kW dīzeļģenerators, kas maksā 860 eiro un pie 75% slodzes tērē ap litru degvielas stundā. Par pusotra simta eiro lētāk var nopirkt jau minēto 6,5 kW benzīna iekārtu. Iespējamais komforts labāks, toties patēriņš pie nominālas slodzes ir 2,4 l/h jeb vismaz divas reizes lielāks. Lūk, kāpēc tas pieņemams tikai ārkārtas situācijām, nevis ikdienas lietošanai!

Lietošanas perspektīvas

CITI ŠOBRĪD LASA

Pirkt lētu ģeneratoru ar nelielu jaudu, pēcāk riskējot ieslēgt lieku patērētāju, laikam nav prāta darbs. Pārslodzes mazina to darba mūžu, kas jau tā nav sevišķi garš, dažiem benzīnniekiem līdz kapitālajam remontam tikai 1000–1500 darba stundu. Atzītiem zīmoliem, piemēram, “Honda”, šis skaitlis jau sasniedz 2500, dīzeļiem – pat 5000 stundu. Kā nekā – tas pats iekšdedzes dzinējs vien ir, tāds mazs skūters vai mocītis, kam vajag gan kvalitatīvu degvielu ieliet, gan eļļu karterī laikus apmainīt un ziemā turēt siltumā, lai var iedarbināt. Ar elektrisko daļu problēmu mazāk, visiem jau divu gadu garantija, toties esot sastopami arī ekonomiskie ķīniešu varianti, kam nevis vara, bet gan alumīnija tinumi. Tāpēc svarīgi, kur iekārtu pērc.

Elvijs Skuja ir pārliecināts, ka sadzīves ģenerators noderētu arī konkrētajā gadījumā. Ja mājā nav pat elektroinstalācijas, tad pavisam vienkārši – pie ģeneratora viens vai divi pagarinātāji ar sadalītājiem, un katram patērētājam savs strāvas vads. Tikai jāizdomā, kur iekārtu novietot, lai mazāk trokšņa un izplūdes gāzes nepaliek telpā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.