Eksperimentā ar miegu, kad ierobežots apgaismojums, atklāj neparastu stāvokli 5

Kā zināms, šī prakse mainījās. Ekerčs izmaiņas saista ar elektriskā apgaismojuma parādīšanos telpās un uz ielām, un ar kafijas popularitāti. Rakstnieks Kreigs Koslofskis par šo tēmu prāto grāmatā “Vakara impērija”. Ar ielu apgaismojuma izplatīšanos nakts vairs nepiederēja noziedzniekiem un sabiedrības padibenēm. Šo laiku varēja izmantot darbam vai socializācijai.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 28
Veselam
Sliktākie ēdieni un dzērieni, kas nodara vislielāko kaitējumu zobiem – zobārsts norāda, ka pirmajā vietā nav saldumi
RAKSTA REDAKTORS
“Kad viņa piedzima, es uzreiz sapratu, ka kaut kas nav kārtībā” – 4 bērnu ģimeni no Jēkabpils neveiksmes vajā viena pēc otras 49
Lasīt citas ziņas

Zinātne atbalsta vēsturisku grāmatu ierakstus. Pētnieki veica četru nedēļu ilgu eksperimentu, kurā piedalījās 15 vīrieši. Viņi dzīvoja apstākļos ar ierobežotu apgaismojumu dienas laikā. Ar viņiem sāka notikt kaut kas dīvains – dalībnieki sāka pamosties nakts vidū.

Divpadsmit stundu periodā dalībnieki parasti vispirms gulēja četras vai piecas stundas, tad modās un palika nomodā vairākas stundas, tad atkal gulēja līdz rītam. Kopumā viņi gulēja ne ilgāk par astoņām stundām. Periodu starp abiem miegiem raksturo neparasts miers, kā meditācijas stāvoklī. Tas neatgādināja nīkšanu un grozīšanos gultā, ko daudzi no mums ir piedzīvojuši. Eksperimenta dalībnieki nesatraucās par šo pamošanos, viņi šajā laikā atslābinājās.

CITI ŠOBRĪD LASA

Rasels Fosters (Russell Foster), Oksfordas neiroloģijas profesors norāda, ka arī standarta miega režīmā pamošanās naktī nav iemesls bažām. “Daudzi cilvēki mostas naktī un krīt panikā. Es izskaidroju viņiem, ka viņi atgriežas pie divdaļīgā miega režīma”, – saka profesors.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.