Foto: SHUTTERSTOCK

Streiks var izrādīties arī nelikumīgs 0

Streiku vai streika pieteikumu par nelikumīgu var atzīt tikai tiesa, ja:

Reklāma
Reklāma

• ir pārkāpts Streiku likums;

Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Lasīt citas ziņas

• streiks pieteikts jau noslēgta darba koplīguma darbības termiņa laikā, lai mainītu šā koplīguma noteikumus, tādējādi pārkāpjot tajā paredzēto koplīguma grozīšanas kārtību;

• tas ir solidaritātes streiks (tā pamatā ir nevis kolektīvais interešu strīds, bet gan solidarizēšanās ar cita uzņēmuma, nozares darbinieku arodbiedrības vai darbinieku prasībām, lai panāktu izvirzīto prasību izpildi), kas nav saistīts ar ģenerālvienošanās (par tarifiem, darba un citām sociālās aizsardzības garantijām) nenoslēgšanu vai neizpildi;

CITI ŠOBRĪD LASA

• streiks ierosināts, lai paustu politiskas prasības, atbalstu vai protestu;

• tas attiecas uz jautājumiem, par kuriem puses jau vienojušās streika sarunās.

Darba devējam pieteikums par streika pieteikuma atzīšanu par nelikumīgu jāiesniedz tiesā četru dienu laikā no pieteikšanas dienas. Ja tas ir iesniegts līdz pieteikumā norādītajam streika uzsākšanas datumam, streiku nedrīkst uzsākt līdz brīdim, kad stājas spēkā tiesas spriedums. Ja tiesa atzinusi streika pieteikumu par nelikumīgu, to uzsākt aizliegts. Par nelikumīgu atzīts streiks nekavējoties jāpārtrauc.

Kam aizliegts streikot?

Streikot ir aizliegts tiesnešiem, prokuroriem, policijas darbiniekiem, ugunsdrošības, ugunsdzēsības un glābšanas dienestu darbiniekiem, robežsargiem, valsts drošības ie­stāžu darbiniekiem, ieslodzījuma vietu uzraugiem un personām, kas dienē Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Sabiedrībai nepieciešamajos dienestos un uzņēmumos, kuru darbību pārtraukšana radītu draudus valsts drošībai, visas sabiedrības, kādas iedzīvotāju grupas vai atsevišķu indivīdu drošībai, veselībai vai dzīvībai, jānodrošina, lai streika laikā darbs minimālā apjomā tiktu turpināts. Tas attiecas, piemēram, uz ārstniecības un medicīniskās palīdzības, sabiedriskā transporta, elektroenerģijas un gāzes ražošanas un piegādes, sakaru, atkritumu un notekūdeņu savākšanas un attīrīšanas dienestu.

Reklāma
Reklāma
Ja nepieciešams, ne vēlāk kā trīs dienas pirms streika uzsākšanas darba devējs un streika komiteja rakstiski vienojas, kuri streika dalībnieki veiks minimālos uzdevumus streika laikā.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.