Foto: pexels.com

Slēptā baltā nāve? Lielākā daļa cilvēku nezina, cik daudz cukura ikdienā apēd 0

“Es saldumus neēdu, tāpēc uz mani šī problēma neattiecas,” varētu sacīt daudzi lasītāji, tomēr galvenā problēma, domājot par pārlieku lielu cukura daudzuma uzņemšanu, ir nezināšana, kuros produktos tie apslēpti. Nav jāēd kūciņas, lai dienā uzņemtu trīs reizes lielāku cukura daudzumu, kā nepieciešams.

Reklāma
Reklāma
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 5
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 27
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija 178
Lasīt citas ziņas
Pieaugušam cilvēkam dienā būtu ieteicams apēst ne vairāk kā 20–25 g cukura, tomēr latvietis vidēji apēd ap 80 gramu.

“Kādam tie var būt desmit, bet citam arī 200 gramu,” skaidro uztura speciāliste Lolita Neimane. Kā lielāko problēmu nepārtrauktai un pārspīlētai cukura uzņemšanai viņa min sabiedrības nevērību un nepareizu uzskatu par to, kas ir veselīgs. Aizbildināšanās ar laika trūkumu, lai gatavotu maltītes mājās, un veselīga uztura nozīmes nenovērtēšana cilvēkus ievedusi pastāvīgā cukura, ne enerģijas uzņemšanā.

CITI ŠOBRĪD LASA

LA.LV Aptauja

Vai Tu iepērkoties lasi uz etiķetēm, cik cukura ir pārtikas produktos?

  • Jā, gadiem sekoju līdzi cukura daudzumam produktos un esmu samazinājis cukura daudzumu, ko ikdienā uzņemu
  • Varētu pamēģināt
  • Nē, nesekoju līdzi cukura daudzumam, ko apēdu, jo jūtos labi

“Ja sāp vēders, tad taču paši sevi nešķērdīsim un neizmeklēsim! Nezin kādēļ uzturs visiem šķiet tik vienkārša un pašsaprotama lieta, ka speciālista padomu aizstāj ar pašu aplamiem uzskatiem.

Piemēram, tradicionālas brokastis – 100 gramu jogurta ar pārslām – ēdējam dod 60 gramu cukura, jo gan jogurtā, gan pārslās 100 gramos vidēji trešdaļa ir cukurs!”

piemēru min speciāliste. Tas nozīmē, ka brokastīs vien daudzi no mums apēd divu dienu ieteicamo cukura devu, bet valda uzskats – muslis ar jogurtu ir veselīgs dienas sākums.

Foto: Matīss Markovskis

Šādus apslēptos cukurus dietoloģe min kā lielāku aptaukošanās riska faktoru nekā konfektes, kūkas un saldumus, kurus ēdot, apzināmies, ka uzņemam cukuru.

Jautāta par vēl kādiem mūsu iecienītiem produktiem, viņa min arī biezpiena sieriņus – it kā taču satur veselīgo biezpienu, tātad kalciju, olbaltumvielas, kas nepieciešamas kauliem un veseliem zobiem! Tomēr pārmērīgais cukura daudzums tajos izslēdz pārējās pozitīvās produkta īpašības.

Tikpat nemanāms ir cukurs kečupa pudelē – šo ēdienu reti kurš uztver kā saldu. Nedrīkst aizmirst arī par saldinātajiem dzērieniem, ko iecienījuši bērni, un vecāki bieži vien nezināšanas dēļ jau agrā vecumā tieši ar limonādēm savas atvases pieradina pie saldās garšas ikdienā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.