Foto – Shutterstock

Gultā ar nelāgām sīkbūtnēm 
 0


“Spilvens rūpīgi jāpiemeklē tam, kurš sirgst ar alerģiju, ko izraisa mājas putekļu ērcīte. Jāņem vērā ne tikai pagalvja ērtums, bet arī tā kopšanas iespējas,” uzsver alergoloģe Signe Puriņa.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā
Lasīt citas ziņas

Mājas putekļu ērcīte ir sīks parazīts, ko labi saskatīt var tikai zem mikroskopa. Tā sastopama visur, kur dzīvo cilvēks, un barojas no tā, kas paliek aiz mums – blaugzniņām, sīkajiem matiņiem, ādas kripatām. Lēš, ka vienā gultā – spilvenā, matracī, segā – var atrasties pat daudzi miljoni putekļu ērcīšu!

Ērces dzīves ilgums ir apmēram trīs mēneši, bet šajā laikā tā izdala 200 reižu vairāk izkārnījumu, nekā pati sver. Šajos mēslos ir prāvs alergēnu daudzums, kas var izraisīt alerģiju. Ja, piemēram, spilvenā ieviešas šis parazīts, jau pēc trim, četriem mēnešiem pagalvis kļūst vecs – tādā nozīmē, ka pārpilns ar sīkbūtnēm un viņu mēsliem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ērcītes neiznēsā slimības, bet var būt nelāgi kaimiņi cilvēkam, kurš cieš no alerģijas. Tās izpausmes – niez un asaro acis, tek deguns, sākas šķaudīšana, rodas apsārtums. Putekļu ērcīšu alergēni var izraisīt arī astmu.

Šīm sīkbūtnēm patīk silta un mitra vide. Putekļu ērcītes var mitināties gan spilvenā ar dabiska materiāla pildījumu, piemēram, dūnu vai griķu sēnalu, gan sintētiskajos, kas ir poraini. Šie parazīti nemīt vienīgi blīvos sintētiskos materiālos.

Sintētiskam spilvenam ir gan mīnusi, gan priekšrocības. Tas mēdz sviedrēt, tādēļ daudziem netīk uz tāda gulēt. Tā apvalks parasti ir ļoti plāns, tādēļ ērces caur to var viegli ceļot. Taču labi, ka šo pagalvi drīkst mazgāt karstā ūdenī.

Ja ir alerģija pret mājas putekļu ērcītēm, svarīgi izvēlēties gultas lietas, ko var kopt tā, kā netīk šīm radībām. Jāzina, ka tās iet bojā augstā vai tieši pretēji – zemā temperatūrā, lielos mīnusos.

Spilvenu mazgā ūdenī, kura temperatūra pārsniedz 55 grādus. To vajadzētu darīt reizi divos vai trijos mēnešos. Ziemā to var izsaldēt 15 grādu aukstumā, atstājot laukā, piemēram, uz nakti.

Nereti gultas veļu mēdz izlikt saulē. Tomēr jāuzmanās, ja ir arī ziedputekšņu alerģija – to nedrīkstētu darīt augu ziedēšanas laikā. Ērcītes gan aizies bojā, bet veļa piesārņosies ar putekšņiem.

Var iegādāties speciālu pārvalku, kas laiž cauri gaisu, bet neļauj ietikt putekļu ērcītēm (nopērkams interneta veikalā parvalki.lv). To gatavo no mikrošķiedru materiāla, kas nav ķīmiski apstrādāts. Vācijā šādus gultas piederumus var iegādāties aptiekā.

Reklāma
Reklāma

Speciālais pārvalks rada barjeru: jaunā spilvenā ērcītes nevar ietikt un savairoties, un otrādi – no jau lietota spilvena tās netiek pie cilvēka. Pārvalku der uzlikt ne tikai spilvenam, bet arī matracim un segai. Tas jāmazgā reizi divos mēnešos 50 grādu temperatūrā.

Jāuzmanās tāpat cilvēkiem, kuriem ir citāda veida alerģija, piemēram, pret dūnām vai spalvām. Viņiem, protams, nebūs piemēroti šī materiāla spilveni.

Diezgan iecienīti ir aitas vilnas pagalvji, bet ne vienam vien ir alerģija pret vilnu. Arī aitiņu gultasveļā dzīvo putekļu ērcītes, lai gan bieži tiek sludināts, ka tā nav. Turklāt, no alerģijas aspekta, šāds spilvens ir grūti kopjams, jo nedrīkst mazgāt karstā ūdenī.

To, pret kādu materiālu ir alerģija, noskaidros ārsts alergologs, veicot speciālus testus.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.