Foto – Shutterstock

Kā nepieļaut 0

Nomaskēt strijas ir grūti un reizēm pat neiespējami, tāpēc svarīgi ir ievērot profilaktiskos pasākumus, it īpaši, ja no senčiem mantoti vāji saistaudi.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Vai esi pārliecināts, ka tavā noīrētajā miteklītī nav slēptās kameras? Lūk, kā pārbaudīt!
Lasīt citas ziņas

! Strijas visbiežāk veidojas, ja ir sausa āda. Pastāvot nelabvēlīgai iedzimtībai, jau laikus profilakses nolūkos vajadzētu lietot mitrinošus un kopjošus līdzekļus – krēmu, losjonu, eļļu, želeju vai serumu. Tajos parasti ietilpst avokado, kviešu asnu, mandeļu, greipfrūtu un citas eļļas, žeņšeņa, kosas, zirgkastaņas, arnikas, kliņģerīšu, kumelīšu, raspodiņu, efejas un citi ekstrakti, kā arī citas sastāvdaļas.

Reizēm pietiek ar ķermeņa kopšanas eļļu, kas dziļi mitrina ādu. Bērniņa gaidīšanas laikā jāizvēlas eļļa vai cits profilaktiskais līdzeklis, kas nekaitē mazulim, tāpēc noteikti jākonsultējas ar speciālistu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Produktu iemasē ādā ar apļveida kustībām vienu vai divas reizes dienā vietās, kur visbiežāk veidojas strijas. Vislabāk tas uzsūksies pēc kontrastdušas, ko sāk un beidz ar aukstu ūdeni, lai uzlabotu ādas mikrocirkulāciju. Šim nolūkam un asinsrites veicināšanai ieteicama saudzējoša pašmasāža ar frotē vai lina cimdiņu. Reizi nedēļā ādai patiks pīlings, kas attīrīs no atmirušajām šūnām un palīdzēs labāk uzsūkties kopjošajiem līdzekļiem. Protams, to var veikt ne tikai salonā, bet arī mājās ar auzu pārslām, kafijas biezumiem vai sāli.

Striju profilaksē liela nozīme ir pilnvērtīgam uzturam. It īpaši jāraugās, lai netrūktu A, E un C vitamīna, kā arī cinka un omega-3 taukskābju, kas ir sevišķi svarīgas normālai ādas struktūrai un elastībai, tāpēc jāēd citrusaugļi, lapu salāti, spināti, sēklas, rieksti, tomāti, brokoļi, zivis, kas satur daudz šo vielu.

Lai uzlabotu ādas elastību un aizkavētu strijas, ieteicams izdzert ap diviem litriem ūdens diennaktī, veikt dažādas ūdensprocedūras un nodoties fiziskām aktivitātēm.

Cīņa ar strijām

Pastāv dažādas metodes, lai strijas padarītu mazāk pamanāmas, taču tās izmaksās diezgan dārgi. Nepieciešams vismaz pusgadu ilgs procedūru kurss. Turklāt nav garantijas, ka rētaudi pazudīs pavisam.

! Vieglāk tos mazināt, kamēr tie vēl svaigi un tajos iespējams uzlabot mikrocirkulāciju. Jaunu striju gadījumā var izmēģināt, piemēram, mezoterapiju, vakuummasāžu, limfodrenāžu, ārējo aplikāciju terapiju jeb ķermeņa ietīšanu, termomodulāžu, kolagēnu saturošas maskas un injekcijas, dziļos ķīmiskos pīlingus, ultraskaņas procedūras, krioterapiju un citas.

Jauna metode ir trombocītiem bagātinātas plazmas injekcijas, kurās izmanto paša pacienta asinsplazmu. Šim nolūkam nepieciešams 10–20 mililitru asiņu no vēnas, tās centrifugē, un tādējādi trombocīti izdala daudz aktīvo vielu – augšanas faktoru. Bagātināto plazmu injicē striju bojātajā ādā ar sīkiem dūrieniem līdzīgi kā mezoterapijas laikā.

Reklāma
Reklāma

Striju mazināšanai izmanto arī radiofrekvences metodi. Procedūras laikā radiofrekvences viļņi iesūc un izvibrē ādas virskārtu. Stimulējot kolagēna un elastīna šķiedras, veidojas jauna āda un rēta nedaudz mazinās. Sāpes var novērst ar anestezējošu krēmu. Pēc tam rodas neliels apsārtums, kas līdzinās saules apdegumam. Ādas kvalitāti tādējādi iespējams uzlabot aptuveni par 70–80%. Lai gūtu efektu, nepieciešamas vismaz 2–3 procedūras.

Ja strijas bijušas ilgstoši, var mēģināt veikt dermabrāziju jeb ādas virspusēju slīpēšanu. Tā ir nedaudz nepatīkama, taču tiek izmantota lokālā anestēzija. Atkarībā no striju platuma un dziļuma to izdara 2–3 reizes.

Ar intensīvi pulsējošās gaismas sistēmu, kas iedarbojas ar noteikta garuma gaismas viļņa stariem, var balināt rēt­audus un veicināt jauna kolagēna veidošanos, tādējādi izlīdzinot strijas. Procedūra ir mazliet nepatīkama, taču nav ilga. Nepieciešami vismaz 5–7 seansi.

Vecas strijas var padarīt mazāk redzamas ar frakcionēto lāzeru, proti, ar lāzera staru iztvaicējot ādas virsējo slāni, vienlaikus stimulējot kolagēna veidošanos, kas padara ādu līdzenu.

! Dažādas metodes ieteicams kombinēt, jo tikai tādējādi iespējams iedarboties uz visiem ādas slāņiem. Ja neviena no tām nav līdzējusi, visradikālākā būs plastiskā ķirurģija. To gan šādiem nolūkiem izmanto reti, visbiežāk tad, ja veic vēdera plastisko operāciju.

KONSULTĒJUSI LĀZERPLASTIKAS KLĪNIKAS DERMATOLOĢE ANITA ĀBELĪTE

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.