Foto – Shutterstock

Gremotāju dumpis 0

Smaguma sajūta vēderā, uzpūšanās, dedzināšana un nogurums, kas rada vēlmi atlaisties, un miega traucējumi pēc gastronomiskām izpriecām pēc kāda laika izzūd.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Ja vēders šķiet uzpūties, iespējams, vainīgs sāls. No organisma to var izskalot ar tīru ūdeni vai kumelīšu, piparmētru u.c. zāļu tējām.

Kuņģa sekrēciju un gremošanu veicina pirms pamatmaltītes apēsts ananasa gabaliņš.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja diskomforts vēl traucē, noder aptiekā iegādājami bezrecepšu preparāti. Farmaceits Vitālijs Mitrohins skaidro, ka smaguma sajūtu mazina gremošanas fermentu pan­kreatīnu saturoši preparāti. Tie šķeļ taukus, olbaltumvielas un ogļhidrātus.

Ja kuņģī ir dedzinoša sajūta, skābi neitralizē antacīdu līdzekļi, kas satur kalcija, alumīnija vai magnija sāli. Tomēr šos preparātus nav ieteicams lietot kopā ar citiem medikamentiem, vai jāievēro 1–2 stundu starplaiks. Turklāt antacīdus bez ārsta ziņas nedrīkst dzert ilgstoši.

Ar kuņģa skābi neitralizējošiem līdzekļiem īpaši piesardzīgām jābūt grūtniecēm un māmiņām zīdīšanas laikā. Viņas drīkst lietot preparātus, kuru sastāvā ir diosmektīts. Tas absorbē sālsskābi un novērš nepatīkamo dedzināšanas sajūtu, aizsargā zarnu gļotādu no bojājumiem un palīdz no organisma izvadīt baktērijas un toksīnus.

Līdzīgi darbojas sodas šķīdums, glāzē ūdens izšķīdinot tējkaroti dzeramās sodas. Var izmēģināt arī tautas līdzekli – divas ēdamkarotes svaigi spiestas kartupeļu sulas 30 minūtes pirms ēšanas.

Kuņģi nevajadzīgi kairina košļājamā gumija. Tā liek vēl vairāk izdalīties kuņģa sulai un paskābināt vidi. Ja vēders būs tukšs, kuņģī plosīsies ugunsgrēks. Elpas atsvaidzināšanai košļājamo gumiju lieto 5–10 minūtes pirms vai pēc maltītes. Skābes izdalīšanos veicina arī smēķēšana un kofeīns.

Pārēšanās ir radījusi aizcietējumus? Zarnu darbību uzlabo produkti, kuru sastāvā ir šķiedrvielas: pilngraudu maize, dārzeņi un augļi. Savukārt ūdens palīdz neuzbriest ēdienam, veicina zarnu aktivitāti.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.