Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto
Foto-Stock.xchng

Svešais pārņem smadzeņu kontroli 0

Ir ļoti daudz vienādu kinofilmu, kas vēsta par visa veida izdomātiem citplanētiešiem, kuri ielavās cilvēka ķermenī un tad tos vada gluži kā manekenus. Taču, izrādās, lai iegūtu tādus sižetus, nav ne pašam jālido uz citām zvaigžņu sistēmām, ne jāgaida šeit ierodamies kādus svešos. Tādi “ķermeņu nolaupītāji” dzīvo arī uz Zemes.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
VIDEO. “Gudrīši!” Aivars Lembergs ar vienkāršu piemēru nodemonstrē, kā sankcijas ietekmējušas Krieviju
“AstraZeneca” paziņo, ka tā ir sākusi savas Covid-19 vakcīnas izņemšanu no apgrozības visā pasaulē
Lasīt citas ziņas

Viens no tādiem piemēriem ir toksoplazma. Tas ir primitīvs parazīts, kas dzīvo galvenokārt kaķu, suņu un citu zīdītāju organismā, tostarp arī cilvēkā. Taču šim parazītam ir kāda būtiska īpašība – tas spēj mainīt upura–saimnieka uzvedību. Piemēram, žurku toksoplazma piespiež nebaidīties, bet, gluži otrādi, iemīlēt kaķa aromātu. Tādējādi parazīts vistiešākajā nozīmē ievilina žurku kaķim tieši mutē, lai tādējādi gūtu iespēju pāriet jauna saimnieka organismā.

Tas, tieši kādā veidā viss risinās, pētniekiem pagaidām vēl nav zināms, taču ir pieņēmums, ka toksoplazma provocē “labvēlīgā” dopamīna izstrādāšanu, tāpēc tajā gadījumā, ja kāds sācis pārlieku mīlēt savu mājas kaķi, nevajadzētu slinkot un veikt pārbaudes saistībā ar toksoplazmu. Jāpiebilst, ka vēl ir arī virkne dažādu teoriju, kas saista visas sabiedrības dzīvi tieši ar toksoplazmas gadījumu skaitu. Ir zinātnieki, kuri uzskata, ka iedzīvotāju inficēšanās ar šo parazītu pieauguma rezultātā palielinās noziegumu skaits, pasliktinās ekonomiskie rādītāji, pieaug sociālā spriedze, kā arī psihožu un pašnāvību skaits.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.