Izdegšanas stadijas. Kādas tās ir? Ko darīt, lai nepiedzīvotu? 0

Stefans Kurtraits (Stephen Courtright), profesors Teksasas universitātē (ASV), līderu izdegšanas pētnieks un eksperts, ir tiešs: „Ja turpināsi tādā pašā garā, sasniegsi punktu, kad būsi nogalinājis visu prieku. Tu nevēlies pieņemt nožēlojumus lēmumus, tev tava kompānija ir pārāk dārga, tādēļ jau tagad ir jāsper daži soļi.” Ar ierastajām brīvdienām ir par maz, lai apturētu izdegšanas procesu. „Brīvdienas ir kā pārsējs uz rētas,” Kurtraits saka. „Tas mazliet palīdz, bet tad tev ir jāķeras klāt un rēta jāiztīra.”

Reklāma
Reklāma

Ko darīt, lai nepiedzīvotu izdegšanu.

Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un LBTU lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 75
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Dod iespēju saviem darbiniekiem. Uzņēmēji daudz riskē savas kompānijas labā, tādēļ baidās no kļūdām, kas noved pie mikromenedžmenta sistēmas. Tas savukārt noved pie tā, ka darbinieki neiesaistās un piedāvā arvien mazāk savas idejas, atstāj savus līderus vienus cīnīties. Tas ir īsākais ceļš līdz izdegšanai. Tā vietā, vadītājam ir jābūt dedzīgam „pārdot” savu vīziju un deleģēt. Jo vairāk vadītājs ļauj darbiniekiem iesaistīties, jo mazāk jūtas viens. Palīdzot darbiniekiem sajust, ka kompānija ir arī viņu, tiek stiprināts bizness un nomestas liekas nastas.

Baro savu pārliecību. Patiesi pārliecinātam līderim ir daudz mazāk iespēju izdeg. Nepietiek ar to, ka tu no rīta sev pasaki: „Es to varu,” tai ir jābūt patiesai. „Pārliecība veidojas, ja tiek apmierinātas vajadzības,” apgalvo Kurtraits. Līderim ir jāmācās saprast savas vajadzības un tās piepildīt. Tā ir spēja mācīties darba procesā. Piemēram, jautājot atgriezenisko saiti vai palīdzību, kad tas nepieciešams. Nav svarīgi, vai esi jauns vai jau pieredzējis vadītājs, spēja lūgt palīdzību, padara par sevi pārliecinātāku un stabilāku līderi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tava labklājība ir prioritāte. Jā, uzņēmēji ir ļoti aizņemti, bet, ja rūpes par sevi ir prioritāte, tas palīdz iet uz priekšu un novērš izdegšanu. Ko tas nozīmē? Tas nozīmē: veselīgi ēst, sportot, gulēt vismaz 6 stundas naktī, pavadīt laiku ar draugiem, ģimeni, ar cilvēkiem, kuri tevi atbalsta. Esi radošs un atrodi laiku sev savā dienas plānā. Tas ir arī par to, kā pielāgot darbus savam labākajam darba ritmam: dažiem entuziasms un enerģija ir vairāk no rīta, citiem vakarpusē, piemēram.

Kurtraits saka: „Šis nav stāsts par to, kā strādāt garas stundas, bet par to, kā strādāt gudrāk.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.