Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto.
Foto: Shutterstock

Kā sadzīvot un ārstēt 0

Ja troksnim ausīs nav objektīvu cēloņu, tad jācenšas mainīt attieksmi pret to. Cik veiksmīgi tas izdodas, atkarīgs no cilvēka nervu sistēmas tipa – vieni to pieņem, bet citi uztver kā draudus veselībai. Raizes par troksni, kā arī bezpalīdzības sajūta noved pie pastiprināta sasprindzinājuma, kas var izraisīt koncentrēšanās un miega traucējumus, depresiju, bailes sajukt prātā vai pat nomirt.

Reklāma
Reklāma
Vai zināji, ka šie ieradumi veicina mūsos skumjas un nomāktu garastāvokli?
TESTS: Atbildi tikai uz 6 jautājumiem un mākslīgais intelekts izrēķinās tavu vecumu!
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 37
Lasīt citas ziņas

Kā norāda Sandra Vestermane, ārstējot “tinnitus”, galvenais ir panākt, lai troksnis no uzmanības centra novirzītos tālākā plānā.

Svarīgi arī novērst paaugstinātu cukura līmeni asinīs, kas bojā sīkos asinsvadus un perifēros nervus, kā arī nodrošināt normālu asinsspiedienu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai “tinnitus” mazāk traucētu, vēlams izvairīties no klusuma un turēt ieslēgtu radio vai kādu citu skaņas avotu, lai koncentrētu uzmanību uz reālu troksni.

Ja džinkstēšana vai šņākšana traucē iemigt, var izmantot spilvenā iestrādātas austiņas, kurās iespējams klausīties nomierinošas skaņas, netraucējot citiem.

Dažkārt veiksmīgai trokšņa pārveidošanai nepieciešama ausu, kakla un deguna ārsta, psihologa un dzirdes aparātu tehniķa palīdzība.

Ar troksni saistītās stresa reakcijas, kā arī muskuļu saspringumu var mazināt ar dažādām relaksācijas metodēm, piemēram, masāžu, meditāciju, fiziskām aktivitātēm, kas veicina pozitīvu domu rašanos. Pazīt stresa izraisīto muskuļu sasprindzinājumu, kas rada džinkstēšanu ausīs, palīdz bioloģiskās atgriezeniskās saites (biofeedback) metode. To izmantojot, pacienta ķermenim pieslēdz elektrodus, datorā novērtē viņa fizioloģiskos parametrus un māca vingrinājumus muskuļu atslābināšanai un stresa reakciju kontrolēšanai. Ja apgūtie vingrinājumi regulāri tiek praktizēti arī mājās, nepatīkamais troksnis pazūd jau pēc pāris nodarbībām.

Lai novērstu uzmanību no auss iekšējām skaņām, katru dienu noteiktu laiku ieteicams klausīties tā saukto balto troksni – speciāli sintezētas noteiktas frekvences skaņas, kas līdzinās, piemēram, lietus čabēšanai. Tās var būt ieprogrammētas trokšņa slāpētājos vai citos skaņu terapijas aparātos. Šādi “tinnitus” iespējams novērst pusgada līdz gada laikā.

Reklāma
Reklāma

Palīdzēt atbrīvoties no traucējošajām skaņām var arī atteikšanās no kafijas, alkohola un smēķēšanas, kas sašaurina asinsvadus un rada pārmaiņas to sieniņās.

Ja troksnis ausīs ir izraisījis bailes un depresiju, situācija ir risināma, dodoties pie psihoterapeita, kurš strādā ar psihodinamiskās vai kognitīvi biheiviorālās jeb uzvedības terapijas metodi, vai pie neirologa, kurš var palīdzēt, izrakstot medikamentus pret trauksmi un depresiju.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.