Latvijā audzēts cepts Āfrikas sams un liesmotie Getliņu tomāti 0
Recepte
Sastāvdaļas
Sama fileja, sarkani un dzelteni tomāti, sparģeļi, brokoļi, saldie sīpoli, svaigs koriandrs (saukts arī par kinzu), sinepju kreses, baltvīna etiķis, sviests, olīvu un rapša eļļa, melnie pipari, cukurs, sāls.
Gatavošana
Marināde
Fileju apslaka ar olīveļļu, pārklāj ar smalki sagrieztiem sīpoliem un koriandru, apkaisa ar melnajiem pipariem, cukuru, sāli. Pārklāj trauku ar pergamentu vai pārtikas plēvi, kuru sadursta, lai filejai piekļūst gaiss, un diennakti marinē vēsā vietā.
Cep zivi
Filejai noņem marinādes paliekas, ātri no abām pusēm apcep rapša eļļā uz pannas, lai zivs iegūst garoziņu. Turpina cept cepeškrāsnī 180 grādu karstumā 9 līdz 10 minūtes.
Mērce
Tomātus applaucē verdošā ūdenī vai apdedzina ar pavāra degli un aukstā ūdenī novelk miziņu. Pārgriež uz pusēm, izņem sēklotni un notecina sulu. Smalki sagrieztus sīpolus katliņā pasautē sviestā un nedaudz baltvīna etiķī, pievieno tomātu sēklotnes un sulu, pievieno sāli.
Piedevas
Blanšē sparģeļus un brokoļus verdošā ūdenī, kam pievienots sāls un nedaudz sviesta. Tomātu pusītes piepilda ar mērci.
Kārto uz šķīvja
Fileju, tomātu pusītes, sparģeļus, brokoļus un sinepju kreses lapiņas daiļi izkārto šķīvī, apslaka ar mērci.