Berlīnē aprīļa beigās tika atklāta brīvdabas izstāde “Maijs ’45. Pavasaris Berlīnē – 70 gadi kopš kara beigām”, kuras ietvaros pilsētā dažādās vietās (šajā gadījumā – pie Brandenburgas vārtiem) izvietoti vēsturiski attēli, kas fotografēti gandrīz pirms 70 gadiem.
Berlīnē aprīļa beigās tika atklāta brīvdabas izstāde “Maijs ’45. Pavasaris Berlīnē – 70 gadi kopš kara beigām”, kuras ietvaros pilsētā dažādās vietās (šajā gadījumā – pie Brandenburgas vārtiem) izvietoti vēsturiski attēli, kas fotografēti gandrīz pirms 70 gadiem.
Foto – EPA/LETA

Diskusijas arī 70 gadus pēc kara 5

“Kauns žurnālistei. Nekādas cieņas pret intervējamo,” vēlāk atsauksmēs raidījuma “Facebook” lapā par interviju ar Helmutu Šmitu raksta desmitiem sašutušu skatītāju. “Viņas viesis ir viens no Vācijas lielākajiem valstsvīriem, kuram mēs esam pateicību parādā par viņa ieguldījumu. Turklāt viņam ir jau 96 gadi. Kam vajadzīgi šie jautājumi par nacionālsociālismu? Mēs dzīvojam šodien, nevis nacisma laikā!”

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Lasīt citas ziņas

Vienlaikus ir citi, kas iebilst: “Vācijas problēma ir dubultā morāle. Ja kāds augsta ranga ekspolitiķis ir izbijis nacists, viņš drīkst attaisnoties, ka “tāds bija laiks, un man nācās pielāgoties”. No otras puses, kāds cits – koncentrācijas nometnes grāmatvedis – tiek saukts tiesas priekšā pat 93 gadu vecumā.”

Par nacionālsociālismu, holokaustu, trešo reihu un Otro pasaules karu uzrakstīto grāmatu, uzņemto filmu un publicēto vēsturisko pētījumu skaits Vācijā pēdējo septiņdesmit gadu laikā sniedzas simtos tūkstošu. Nav neviena cita posma Vācijas vēsturē, kas būtu ticis izpētīts tik pamatīgi kā šis. Un nav neviena cita vēstures posma, par kuru gadu gaitā būtu noticis tik daudz sabiedrisku diskusiju kā par šo. Tomēr pat septiņdesmit gadus kopš kara beigām tās joprojām nerimst.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šī tēma tiek skarta arī ārpus nozīmīgiem vēsturiskiem datumiem. Piemēram, Helmuta Šmita iztaujāšanas iemesls televīzijā ir kāda nesen izdota grāmata, kurā atklātas viņa biogrāfijas agrāk neizgaismotās puses. Savukārt cita Vācijas dižgara – Nobela prēmijas laureāta, rakstnieka Gintera Grasa – pagātne atkal kļuva par apspriešanas objektu pēc viņa nāves pirms dažām nedēļām. Grass 2006. gadā atzinās, ka ne tikai dienējis nacistu armijā, bet arī ir bijis elites “Waffen SS” sastāvā. Pēc rakstnieka aiziešanas mūžībā retums bija nekrologi, kuros šī viņa dzīves epizode netiktu īpaši uzsvērta līdzās citādi cildinošiem vārdiem.


SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.