Foto – AFP/LETA

– Tomēr, piemēram, Latvijas iedzīvotāju vidū ir dzirdamas šaubas, vai NATO tiešām nāktu palīgā, ja šāds uzbrukums notiktu. 23


– Tieši tādēļ NATO spēkiem ir jābūt teritorijā, jo tādā gadījumā NATO būtu uzbrukuma objekts. Manuprāt, ikviens iegūtu no lielāka drošības stiprinājuma, vēl pirms slikti notikumi ir sākušies. Es esmu ļoti kaismīgs šīs idejas aizstāvis, proti, ka NATO tiešām izvieto nevis milzīgu armādu, bet saprātīgu karavīru skaitu, kas pārliecinātu ikvienu, un īpaši Krieviju, ka iejaukšanās Baltijas valstīs un centieni tās okupēt būtu karš pret visiem Rietumiem.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
Lasīt citas ziņas

– Līdzīgas bažas ir arī Polijā, proti, ka pēc Baltijas tā varētu būt nākamais mērķis.

– Jums ir taisnība. Ja visas šīs lietas notiek, Polija pilnīgi noteikti varētu būt Krievijas mērķis. Pirms dažām dienām Maskavā bija lielas demonstrācijas, uzstājās arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins, un daļa pūļa sāka kliegt: “Nākamā Somija un tad Polija!” Ir diezgan šokējoši, ka pēc Otrā pasaules kara beigām un nacisma sagrāves kāds kaut ko tādu var izkliegt lielā demonstrācijā valsts prezidenta klātbūtnē. Es nesaku, ka Putins to ierosināja, taču viņš noteikti radīja attiecīgo gaisotni. Ir teiciens, ka apetīte aug ēdot. Ja Ukraina padotos viegli, ja pēc tam nepatīkami notikumi risinātos Baltijas valstīs, ja būtu ietekmēts Gruzijas, Moldovas, Azerbaidžānas statuss, tad, protams, cilvēkiem Polijā būtu iemesls satraukties. Te gan ir viena lieta. Polija nebūt nav spēcīgākā militārā vara, taču vidēji ietekmīga gan, un šo faktu poļi kompensē ar ārkārtīgi izteiktu patriotismu un gatavību pretoties pat tad, ja arī neviens nenāktu talkā. Manuprāt, poļiem ir jādara tas, kas jādara, un jābūt gataviem arī kādu brīdi cīnīties vieniem. Ja notiktu uzbrukums kādai no NATO dalībvalstīm, tad pašas NATO tālāko rīcību varētu paralizēt kāda no tās dalībvalstīm, proti, iebilstot pret piektā panta iedarbināšanu un izmantojot veto tiesības. Šodienas apstākļos, visticamāk, tā būtu Grieķija. Tādā gadījumā poļiem kādu laiku nāktos cīnīties vieniem pašiem, taču man nav šaubu, ja tā notiktu, tad ASV atrastu iespēju, kā risināt šo situāciju, un, ja nepieciešams, vienpusēji nākt palīgā. Un tur būtu arī vācieši, briti, franči, arī lietuvieši, kuri nesen tā arī pateica, ka cīnītos paši, ja būtu nepieciešams, un piebiedrotos poļiem. Līdz ar to es domāju, ka patlaban Polija nav visapdraudētākā valsts, bet Baltijas valstis gan ir daudz nedrošākā situācijā.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.