Foto – LETA

Sekojot ārvalstu piemēram 26


Gan I. Pilvere, gan K. Vārtukapteinis norāda: arī citās valstīs lauksaimniecības universitātes mainījušas nosaukumu, atsakoties no lauku pieminēšanas. Risinājumi bijuši dažādi. Piemēram, Igaunijas Lauksaimniecības universitāte kļuvusi par Dzīvo zinātņu universitāti. Kauņas Lauksaimniecības universitāte nolēmusi vairs nosaukumā neminēt jomas, kurās augstskola darbojas, un nosaukta Lietuvas valstsvīra Aleksandra Stulginska vārdā. Citas augstskolas min nosaukumā tikai pilsētu, kurā atrodas. Tāpēc LLU tiek apsvērts Jelgavas Universitātes nosaukums, ko atbalstītu arī K. Vārtukapteinis. Viņš atgādina: sākotnēji augstskolas nosaukums bija Jelgavas Lauksaimniecības akadēmija un tikai pēc Otrā pasaules kara, kad augstskola kādu laiku atradās Rīgā, tā pārtapa par Latvijas Lauksaimniecības akadēmiju. K. Vārtukapteinis atminas arī, ka akadēmijas pārsaukšana par universitāti tāpat nebija viegla. Konvents par to lēmis divās sēdēs karstās diskusijās, un daļa tā locekļu ar lēmumu palikuši neapmierināti.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Mājas īpašnieki remontdarbu laikā nejauši savā virtuvē atklāj apslēptu mantu
Lasīt citas ziņas

Tātad augstskolas nosaukums jau mainīts vairākkārt. Tāpat mainīti fakultāšu nosaukumi, piemēram, Lauksaimniecības mehanizatoru fakultāti pārdēvējot par Tehnisko fakultāti.

Taču LLU ir arī zīmols, un, izdzirdot jaunu nosaukumu, daudzi varētu jautāt: “Kas tā tāda?” I. Pilvere atzīst, ka nosaukuma maiņa saistās ar dažiem riskiem un “būs ļoti nopietns solis”. K. Vārtukapteinis arī neslēpj, ka daudziem, kuri mācījušies LLU, šis nosaukums ir svēts, kaut gan senākie absolventi to joprojām dēvē par akadēmiju.

CITI ŠOBRĪD LASA

IZM pārstāve L. Treimane arī norāda, ka ar lauksaimniecību saistītās zinātnes vienmēr bijis LLU kodols, tā bijusi un ir īpaša tieši tāpēc, ka ir vienīgā šāda augstskola Latvijā. IZM nevar augstskolai ļaut vai neļaut mainīt nosaukumu, tomēr pēc L. Treimanes teiktā varēja noprast, ka IZM nostāja ir: LLU to nevajadzētu darīt. Katrā ziņā Dzīvības zinātņu universitātes nosaukums tai noteikti nederētu, jo tajā nevar studēt bioloģijas, ķīmijas, fizikas studiju programmās. I. Pilvere apliecināja, ka šajā ziņā LLU nemaz negrasās konkurēt ar citām universitātēm, kaut gan, piemēram, agronomi un veterināri nevar iztikt bez bioloģijas un ķīmijas.

Ja Konvents lems mainīt LLU nosaukumu, būs jāizdara izmaiņas LLU satversmē, kas savukārt būs jāapstiprina Saeimai. Ja LLU būs jauns nosaukums, samērā garā juridiskā procesa dēļ tas stāsies spēkā tikai 2016. gadā. K. Feldmanis saka: šobrīd izskatās, ka vairākums Konventā būs pret nosaukuma maiņu. Tieši tāpēc viņš arī līdz šim nav domājis, kāds varētu būt LLU jaunais nosaukums. Arī LLU profesore Irina Arhipova, kura vēl pērn konkurēja ar I. Pilveri par LLU rektora amatu, teic: “Vispirms būtu jāapstiprina jauna LLU stratēģija, un tikai pēc tās pieņemšanas vajadzētu lemt par universitātes nosaukuma maiņu, ja vispār tāda nepieciešamība rastos. Pašreizējā situācija, kad tiek piedāvāts lemt par nosaukuma maiņu, nepiedāvājot konkrētu nosaukumu, pēc tam par konkrētu nosaukumu un kopējo LLU vīziju un stratēģiju, man šķiet, neloģiska.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.