Foto – Shutterstock

Instrumenti un prakse 0


Austrumu medicīnā mēli iesaka kopt no rīta uzreiz pēc pamošanās, lai notīrītu visu, kas naktī uz tās sakrājies, un labāk justu brokastu garšu. Turklāt, tā kā uz mēles projicējas iekšējie orgāni, to tīrot, tiek pamodināts viss organisms. Turpretī tradicionālajā medicīnā uzskata, ka mēle jākopj pēc ēšanas un zobu pucēšanas. To vajadzētu darīt divreiz dienā, taču, ja ir slinkums, svarīgāk šo procedūru veikt vakarā, jo dienas laikā mutē sakrājas ēdiena paliekas.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Lasīt citas ziņas

Mēli var tīrīt ar mīkstu sariņu zobu suku. Labs līdzeklis ir sudraba karote, kam piemīt antibakteriālas īpašības. Vienīgi ar karoti, kurai ir pārāk apaļa mala, aplikumu pilnībā var neizdoties noņemt. Savukārt ar pārāk asu karoti mēli iespējams savainot.

Var iegādāties speciālu tīrītāju, kas visbiežāk ir no plastmasas, niķeļa vai vara. Tāpat kā zobu suka, katram ģimenes loceklim jālieto savs mēles kopšanas līdzeklis. Tos var nopirkt aptiekās, ājurvēdas preču veikalos un citviet, kur pārdod ikdienas higiēnas priekšmetus. Kopā ar elektrisko un ultraskaņas zobu suku iespējams iegādāties arī mēles tīrītāju. Abi noderēs, ja ir problēmas ar kustību koordināciju vai vēlme šo higiēnas procedūru atvieglot, pamatīgāk izkustināt mēles bārkstiņas un apgādāt orgānu ar skābekli.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tiek piedāvātas arī zobu sukas ar mēles tīrītāju kāta galā, taču tā rievojums ir pārāk maigs. Savukārt ar dažiem pārāk lieliem speciālajiem tīrītājiem var neizdoties aizsniegt mēles mugurējo daļu, kur sakrājas visvairāk baktēriju.

Procedūru veic virzienā no mēles saknes uz āru ar slaukošām kustībām, maigi un uzmanīgi piespiežot tīrāmo līdzekli, lai nerastos vemšanas reflekss. Ar zobu suku, kas ir šaurāka, izdara apmēram desmit, bet ar speciālo tīrītāju, kas pārklāj lielāku laukumu, – trīs līdz piecus vilcienus. Pēc tam izskalo muti ar ūdeni. Nobeigumā var izmantot tējaskoka vai salvijas ēteriskās eļļas atšķaidījumu vai sliktas elpas novēršanai paredzēto skalojamo līdzekli.

Tīrītāju ik pa laikam ieteicams nomazgāt siltā ziepjūdenī vai apstrādāt ar ūdeņraža pārskābi. Plastmasas instrumenti ar sariņiem vismaz pāris reižu gadā jāmaina, jo tajos sakrājas mikroorganismi.

Papildus mēles kopšanai var iegādāties speciālas želejas un pastas, kas ieteicamas izteikta aplikuma gadījumā, piemēram, veciem un mazkustīgiem cilvēkiem, kuri nespēj pilnvērtīgi kopt mutes dobumu. Pirms lietošanas vēlams uzzināt, kā tas darāms.

KONSULTĒJUSI RĪGAS STRADIŅA UNIVERSITĀTES STOMATOLOĢIJAS INSTITŪTA ZOBU HIGIĒNISTE ANDA MIRONOVA

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.