Foto – Fotolia.com

Mīts: Vai fluorīdi tiešām kaitē veselībai 0

3.mīts: Fluorīdi kaitīgi mūsu veselībai – zobu pastas ar fluorīdu nav ieteicamas

Reklāma
Reklāma
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 68
VIDEO. Ovācijas un neviltota sajūsma! Dons iekļūst Eirovīzijas finālā 7
Lasīt citas ziņas

Realitāte: Pieeja fluorīdus saturošiem līdzekļiem ir daļa no pamata cilvēktiesībām uz veselību. Zobu pasta, kā lokālais fluorīdu līdzeklis, uzrāda vislabāko spēju kavēt kariesa attīstību, nodrošinot emaljas remineralizāciju.

Kaut arī agrīna emaljas demineralizācija nav pamanāma ne klīniski, ne radioloģiski, ne ar citām kariesa diagnostikas palīgierīcēm, un tai netiek piešķirta klīniska nozīme, ķīmiski kariozais bojājums sākas tieši ar brīdi, kad normālā minerālvielu apmaiņa tiek traucēta, un pārsvarā notiek demineralizācija. Šādu agrīnu bojājumu ārstēšanai svarīgi ievērot 2 principus: 1) mazināt etioloģisko faktoru – zobu aplikumu, un tā sastāvā esošo baktēriju biofilmu un 2) palielināt remineralizējošo vielu daudzumu – fluorīdu koncentrāciju.

CITI ŠOBRĪD LASA

Abus minētos principus var nodrošināt zobu tīrīšana ar fluorīdus saturošu zobu pastu, tādēļ arī šāda fluorīdu uzņemšana pēdējo divdesmit gadu laikā arvien vairāk tiek pierādīta kā visefektīvākā. Turklāt pierādīts, ka, lietojot fluorīdus saturošu zobu pastu divas reizes dienā, kariesa intensitāte nepieaug pat uzņemot fermentējamos ogļhidrātus līdz 5 reizēm dienā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.