Foto – 123rf.com

Vai raugs ir draugs? Kas labs raugā? Atspēkojam mītus par to 1

Ja kaut reizi mūžā ir cepta maize, šis mirklis būs pazīstams: pacel dvielīti, kas pārsegts mīklas bļodai, un atviegloti nopūties – rūgst labi! Daudzi izvēlas maizi cept mājās tāpēc, ka kāds nodevis mantojumā ieraugu. Citi to gatavo paši. Vairākumam par šādu izvēli likusi izšķirties pārliecība, ka gatavais maizes raugs nelabvēlīgi ietekmē veselību. Vai tā patiešām ir?

LA
LA.LV
Veselam
Viņķele: “Latvijā visus nevakcinētos sauc par nozombētiem vakcīnidiotiem, bet nedrīkst jaukt piesardzīgos ar “antivakseriem”! 125
6 stundas
ML
Māra Libeka
Veselam
Cerīgais jūnijs, kad varēs nevilkt maskas un doties uz koncertiem! Pavļuts brīdina, ka jāgatavojas revakcinācijai 54
11 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Svarīgākās ir mūsu dzīvības, nevis Vitenbergs, bet kur vispār OIK pazudis?” Kreituse par kovidu un “noraktām” tēmām 44
12 stundas
Lasīt citas ziņas

Interneta resursos par maizes rauga kaitīgumu izlasāms ne mazums viedokļu to saista gan ar sagandētu kuņģi, gan alerģiju, gan imūnsistēmas novājināšanu, gan ļaundabīgo audzēju veidošanos.

Ja apēd produktu, kas raudzēts ar rūpniecisku raugu, organismā saglabājoties dzīva rauga sēne, tā vairojoties un izdalot nelāgas vielas, kas sagandējot veselību. Lūdzām to komentēt dažādiem speciālistiem.

 

Lai vieglas smiltis, sēne!

CITI ŠOBRĪD LASA

“Raugs patiešām ir dzīvs, tas ir vienšūnas mikroorganisms – sēne, ko iespējams saskatīt vien mikroskopā. Taču maizes cepšanas laikā, jau aptuveni 5060 grādos, raugs kā mikroorganisms aiziet bojā. Karstumā rauga šūnas plīst, maina savu struktūru un īpašības. Raugs savu darbu ir izdarījis, irdinot mīklu un maizi, veidojot tās patīkamo aromātu un struktūru, bet pēc produkta izcepšanas no tā palikušas vien uzturvielas – nedaudz ogļhidrātu, olbaltumvielu un B grupas vitamīni,” skaidro asociētā profesore Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātē  Daiga Kunkulberga. B grupas vitamīni ir termiski noturīgi, tie saglabājas arī maizē, zūd vien apmēram trešā daļa.

Dietoloģe P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā un Veselības centrā 4, Latvijas Uzturzinātnes speciālistu biedrībā Laila Meija teikto papildina: “Ja raugs ir dzīvs – un to katrs ir redzējis gatavošanas procesā –, mīkla turpina augt, bet izceptā maize taču nepalielinās apjomā.

Nav pamata runāt, ka rauga sēne mitinās mūsu organismā pēc maizes apēšanas. Tātad ar raugu gatavota maize zarnu mikrofloru nemaina, žultsakmeņus neveido, onkoloģijas risku nerada. Arī par rauga citādu kaitīgo iedarbību uz veselību nav ticamu, pierādījumos balstītu zinātnisku pētījumu, to neesmu atradusi arī medicīnas literatūrā.”

Ājurvēdā gan pausts uzskats – rūpnieciski apstrādātu raugu nedrīkst lietot, jo tam ir citāda enerģētiskā iedarbība uz cilvēka organismu. Arī jogas filozofijas piekritēji neizmnto raugu, jo tas radot rūgšanas procesus organismā, veidojot skābu vidi.

 

Bez baisa noslēpuma

“Viedoklis, ka raugs ir kaitīgs, manuprāt, veidojies virspusēju zināšanu dēļ. Der saprast, kā to gatavo rūpnieciski,” – tā Daiga Kunkulberga.

Raugi, tāpat kā baktērijas, ir plaši izplatīti dabā un ļoti dažādi. Plašāk pazīstam un izmantojam maizes, alus un vīna raugu. Maizes rauga šūnu Saccharomyces cerevisiae atklāja jau 1680. gadā, bet tikai pēc 200 gadiem iemācījās audzēt, pavairot un uzglabāt. Sākumā Holandes rūpnīcās to presēja maisos vai īves koka grozos, tāpēc radies nosaukums – presētais raugs.

Rūpnieciski raugu ražo no tīrkultūras – speciāli selekcionētas rauga kultūras, kam nav piemaisījumu. To audzē, par barības vielām izmantojot cukura ražošanas blakusproduktu melasi, arī sāļus, vitamīnus un ūdeni. Vispirms rauga biomasu pavairo, tad atdala no barotnes, mazgā un presē. Gatavam produktam nav nekādu citu piedevu. Ražošanas procesa pamatprincipi nav mainījušies, ir tikai modernākas iekārtas un iespējas.

Vaicāju speciālistei: kā tad ar interneta forumos lasīto par ražošanā izmantojamo sērpaskābi un hlorkaļķi? Un baiso informāciju, ka “hitleriskās Vācijas laikā termofilo raugu audzējuši uz cilvēku kauliem”?

“Nekādu baisu noslēpumu šajā procesā nav! Varbūt ķīmisko vielu nosaukumi kādam izklausās biedējoši. Arī cukuru ražojot, izmanto karbonātus un sēra dioksīdu, bet šīs vielas ir vajadzīgas, lai masu filtrētu un attīrītu. Pēc tam tās atdala,” skaidro asociētā profesore.

Gatavojot slapjo raugu, izaudzēto biomasu sapresē, lai bremzētu raugu sēnes vairošanos. Savukārt sauso raugu iegūst, biomasu kaltējot zemā temperatūrā un vakuumā. Pēc šādas apstrādes rauga sēne saglabā savu dzīvotspēju un ir tikai atbrīvota no ūdens.

Latvijā raugu neražo jau vairāk nekā piecus gadus, bet ieved Polijā, Igaunijā, Francijā un citās zemēs tapušo.

Pozitīvais sakasnītis

Ja netīk ne slapjais, ne sausais raugs, ieraugu var gatavot pats.

“To, ka dabā ir mikroorganismi, kas izraisa rūgšanu, zināja jau senie ēģiptieši – rupjos miltus sajauca ar ūdeni, lika saulē un ieguva mīklu. Mums visapkārt ir daudz dažādu mikroorganismu. Nonākot labvēlīgā vidē, tie sāk aktīvākus dzīvības procesus – strauji vairojas un izdala vielmaiņas produktus, piemēram, skābes un ogļskābo gāzi. Mikroorganismu pasaule gan ir visai mainīga, tādēļ maizes ražotāji labāk izmanto tīrkultūras un presēto raugu, lai rūgšanas process būtu kontrolējams,” skaidro maizes speciāliste.

Rudzu un citi milti satur pietiekami daudz baktēriju un raugus, kas kļūst aktīvi, ja pievieno ūdeni un vairākas stundas atstāj siltumā. Tā sākas spontānā rūgšana. Līdzīgi, kā kāpostus skābējot – rūgst it kā paši no sevis. Pēc kāda laika miltu maisījumā sāk dominēt pienskābās baktērijas, jo tās ir izturīgākas par citām. Ja rūgšana norit veiksmīgi, ieraugs ir visai skābs un virs tā redzami burbulīši. Tas arī ir dabiskais vai paša gatavots ieraugs. Tas pats raugs, tikai nedaudz citādi tapis. Katrai saimniecei izdodas atšķirīgs ieraugs, jo to ietekmē gan milti (jābūt tīriem un augstas kvalitātes), gan temperatūra, gan raudzēšanas ilgums un citi apstākļi.

Pēc laika ieraugu vajag atjaunot – pievienot vēl miltus un ūdeni, jo mikroorganismiem nepieciešama barība un jāaizvada vielmaiņas produkti, kas kavē rūgšanas procesu.

Dietoloģe Laila Meija uzsver, ka dabiskajā ieraugā ir mums labvēlīgās pienskābās baktērijas. “Tās, tāpat kā rauga sēne, cepšanas laikā iet bojā, tāpēc būtiskas atšķirības nav.”

Vai taisnība, ka īpaši svarīgi esot neitralizēt vairākumu graudos esošo fitīnskābju jeb fitātu, lai organisms varētu uzņemt minerālvielas, bet ar presēto raugu gatavotajā maizē fitāti gandrīz pilnībā saglabājotiest?

“Fitāti, kas atrodas klijās un grauda apvalkā, tik tiešām kavē minerālvielu uzsūkšanos. Raugs gan fitātus maz var ietekmēt, bet pienskābās baktērijas to spēj. No šā viedokļa labāk raudzēt ar dabisko ieraugu. Tomēr atšķirība labvēlīgākā ietekmē uz veselību ir visai niecīga,” uzsver dietoloģe.

Nereti cilvēki vēlas ēst pašu raugu, lai mazinātu ādas problēmas. Savulaik gatavoja rauga pastu, apcepot sadrupinātu presēto raugu uz pannas kopā ar sīpoliem. Tomēr, ja ir vajadzība uzņemt raugu, labāk to lietot jau tehnoloģiski sagatavota preparāta formā, ņemot vērā speciālista ieteikumus, nevis mēģināt gatavot pašam.

Jāpiebilst, ka aptiekā nopērkamās rauga tabletes gan top no alus ražošanas blakusprodukta, nevis no pārtikas rauga. Raugs satur daudz B grupas vitamīnu, arī alus raugā ir vērtīgas minerālvielas – hroms, selēns.

 

Rupjmaize aiz vaiga

Visai izplatīts ir viedoklis, ka maizi vispār nevajag ēst. Tiek uzsvērts, ka veselībai kaitē arī pievienotais raugs. Vai varam iztikt bez maizes?

“Ne viens vien lepni paziņo, ka, lai nepieņemtos svarā, neēd maizi, bet tajā pašā laikā patērē daudz balto rīsu. Taču, piemēram, rudzu maize ir daudz vērtīgāka nekā baltie rīsi, kas apstrādes procesā zaudējuši lielāko daļu minerālvielu un vitamīnu – labuma maz, tikai sāts uz īsu brīdi.

Baltmaizi var neēst, bet no rudzu maizes nevajadzētu atteikties. Tā ir galvenais šķiedrvielu un nozīmīgs bioloģiski aktīvo vielu avots mūsu reģionā. Šāda maize satur vitamīnus, minerālvielas, kā arī lignānus – maigus fitoestrogēnus, kas darbojas arī kā antioksidanti,” stāsta Laila Meija.

Maizes deva atkarīga no cilvēka fiziskās aktivitātes, dzimuma, vecuma un citu graudaugu patēriņa. Daudziem pietiek ar diviem rupjmaizes riecieniem. Jāēd lēnām, labi sakošļājot, lai siekalas un pēc tam arī kuņģa sula palīdzētu gremošanas procesiem.

“Ja vēders pūšas un šķiet, ka tur kaut kas burbuļo, rūgst, tas ir nevis rauga, bet gan ogļhidrātu dēļ, kuri nav pilnībā fermentējušies. Daļa nonāk resnajā zarnā un veidojas gāzes. Tas nav nekas bīstams,” piebilst dietoloģe.

Vislabāk, ja maize gatavota no rupjiem rudzu miltiem, bet der arī pilngraudu kviešu milti. Dietoloģe uzsver – ir pierādīts, ka cilvēki, regulāri lietojot pilngraudu produktus, tostarp šādu maizi, mazāk pieņemas svarā. Šķiedrvielas bloķē tauku uzsūkšanos, labvēlīgi iedarbojas uz zarnu mikrofloru. Ir ilgāka sāta sajūta, lēnāk ceļas cukura līmenis asinīs.

Nav tā, ka lielražošanā tapusi maize būtu slikta, bet visas roku darbā gatavotās – labas. Pēc sentēvu metodes ceptajai maizei ļoti bieži ir bieza, sadedzināta garoza – to apēdot, varam nelielā daudzumā saņemt kancerogēnas vielas, kas dažkārt spēj ierosināt ļaundabīgu audzēju veidošanos. Ja melno garozu nogriežam, risku samazinām.

Nereti rupjmaizei ir pievienoti žāvēti augļi. Tie satur daudz ogļhidrātu, kas augstā temperatūrā ķīmiskā reakcijā veido arī dažus nevēlamus savienojumus. Tāpēc labāk ēst atsevišķi maizi un žāvētos augļus.

 

Lasām uzmanīgi!

Maizes plaukti pārpilni, acis skrien un maldās. Kura ir labākā? Paķeru iepakojumu, ko grezno uzraksts – ar dabisko ieraugu. Jau lieku grozā, tomēr nolemju izlasīt sastāvu. Pūlos saskatīt mazos burtiņus, kad piepeši pamanu – raugs. Še tev nu bija!

Ja vajag izvēlēties maizi ar ieraugu, bet bez pievienota rauga, vērts rūpīgi izlasīt informāciju uz etiķetes. Šāda ir, piemēram, Ķelmēnu vai Sērenes maize, Donas saldskābmaize, Lielezera klaipiņi, daļa no Lāču maizes.

Pavisam bez rauga ir, piemēram, lavašs un tamlīdzīgas plānas pankūkas, kam nav maizes struktūras.

 

Kā pareizi glabāt

“Raugu rūpīgi ietin un liek ledusskapī. Presētā rauga mitrums ir aptuveni 75% , tādā rauga šūnas nav pārāk aktīvas, tādēļ var uzglabāt vismaz mēnesi,” skaidro Daiga Kunkulberga.

Arī pēc mēneša raugu var izmantot, tikai tas, iespējams, vairs nebūs gana aktīvs, it īpaši, ja ir apkaltis. Var nerūgt arī tad, ja uzber sāli – tas šķīst, iekļūst rauga šūnās un pārplēš tās. Saldētavā raugs glabājas daudz ilgāk – līdz pat gadam.

 

Uzmanību! Ja rauga klucītis jau smērējas, palicis mīksts, nepatīkami ož, sācis pelēt – izmantot nedrīkst!

Sausais raugs slēgtā iepakojumā ir derīgs vairākus gadus. Atvērts pulveris jāizmanto trīs dienu laikā, jo skābekļa ietekmē mazinās rauga aktivitāte. Tāpēc tas ir fasēts tik mazā paciņā.

 

Fakts

Šā gada sākumā Latvijas salinātā rudzu rupjmaize ieguvusi īpašu Eiropas Savienības pārtikas kvalitātes zīmi, tā ierakstīta Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā līdzās mūsu sklandrausim. Aprakstā teikts: no rupjajiem rudzu miltiem cepta maize, kuras gatavošanā izmanto plaucējumu – miltus un ķimenes salina jeb noplaucē ar karstu ūdeni.

 

Tikai dabisks ieraugs

ILONA ĀBELE-ŠRENKA, ārste, ājurvēdas speciāliste ārstu praksē Aparmita plus

“Ājurvēda par produktu spriež nevis pēc ķīmiskās struktūras vai sastāva, bet gan kvalitātes. Katram produktam ir savas īpašības jeb gunas. Piemēram, raugs, kas ir rūpnieciski apstrādāts, presēts vai žāvēts, maina savas īpašības – kļūst tamasisks jeb tāds, kas veido toksīnus,” skaidro ājurvēdas speciāliste Ilona Ābele–Šrenka.

Ājurvēdā uzskata, ka dabiskais ieraugs ir svaigs, tā ir dzīva maize, savukārt tas, ko varam nopirkt un ko izmanto maizes ražošanā, – nedzīvs, ar citādu enerģētiku. Maizi, kam pievienots tā dēvētais rūpnieciskais raugs, ājurvēdā nerekomendē nevienam. Līdzīgi kā ar pienu – tikko slauktu govs pienu iesaka kā veselībai vērtīgu, dzīvu, bet veikala pienu, kas jau ir apstrādāts, vairākumam neiesaka, jo tam ir toksīnus veidojošas īpašības.

“Ja organismā uzkrājas toksīni, tas sāk nepareizi funkcionēt, mainās došu līdzsvars, var attīstīties slimības. Visvairāk cieš aknas, jo tās nespēj izvadīt toksīnus. Protams, nebūs tā – ēdu maizi ar presēto raugu un saslimstu ar konkrētu kaiti. Tomēr ar laiku viss uzkrājas,” uzskata ārste.

Taču pavisam no maizes nav jāatsakās arī ājurvēdas piekritējam. Droši var baudīt maizi ar dabisko ieraugu. Meklēt veikalā vai cept pašam. Daktere Ābele un viņas kolēģes no Aparmitas tā arī dara. Pašas gatavo arī ieraugu. Ja kādai tas izdevies ļoti labs, padalās ar citām. Neizmanto speciālos maizes maisījumus, jo nav zināms, kas tiem pievienots.

“Mans process ir nesteidzīgs. Piektdienas vakarā izsijāju rudzu miltus, pieleju ūdeni, iejaucu ieraugu, atstāju līdz rītam siltumā. No rīta pielieku sāli, fruktozi – manai mammai ir cukura diabēts –, kārtīgi izmīcu un atstāju rūgt vēl vienu dienu. Svētdienas rītā cepu maizi. No mīklas atlieku gabaliņu – no tā atkal rūgs maizīte. Tieši tāpat darīja mūsu senči.

SAISTĪTIE RAKSTI

Tautas ticējums vēsta: ja maizi mīca dusmīga saimniece, labi rūgst. Nepiekrītu! Ājurvēdā uzskata – dusmās un neapmierinātībā nedrīkst gatavot ēdienu, jo emocijas caur to nodod ēdājam.”

 

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
LA
LA.LV
Veselam
Jau atkal tās nejaukās tulznas un tulzniņas! Pēdu kopšanas ABC jaunas vasaras sezonai 1
4 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Kāpēc grūtniecības laikā mēdz būt urīna nesaturēšana un kā ar šo problēmu tikt galā pēc dzemdībām?
4 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Delikātā problēma – nesaturēšana. Novērojumos dalās ķirurģe proktoloģe Baiba Putniņa 1
4 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Trokšņa audio austiņās var būt par daudz! 1
5 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Viņķele: “Latvijā visus nevakcinētos sauc par nozombētiem vakcīnidiotiem, bet nedrīkst jaukt piesardzīgos ar “antivakseriem”! 125
6 stundas
ML
Māra Libeka
Veselam
Cerīgais jūnijs, kad varēs nevilkt maskas un doties uz koncertiem! Pavļuts brīdina, ka jāgatavojas revakcinācijai 54
11 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Svarīgākās ir mūsu dzīvības, nevis Vitenbergs, bet kur vispār OIK pazudis?” Kreituse par kovidu un “noraktām” tēmām 44
12 stundas
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
“Liecinieki teica, ka viņš vispār neesot bremzējis.” Ģenerālis Vectirāns nāvējoši sabraucis sirmgalvi 210
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Tēti, lūdzu, piedod man…”: princis Harijs nosūtījis atvainošanās vēstuli savam tētim, princim Čārlzam 17
1 diena
Lasīt citas ziņas

Sadarbības projekts
LA
LA.LV
Veselam
Jau atkal tās nejaukās tulznas un tulzniņas! Pēdu kopšanas ABC jaunas vasaras sezonai 1
4 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Trokšņa audio austiņās var būt par daudz! 1
5 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Kādēļ satraukties par ilgāku nekustīgu sēdēšanu? 1
6 stundas
LA
LA.LV
Veselam
„Veselības centru apvienība” vakcinē Rīgas Stradiņa universitātē
Nedēļa
LA
LA.LV
Veselam
Kā tikt galā ar alerģisko konjunktivītu
Nedēļa
LA
LA.LV
Veselam
Pelargoniju ziedi – prieks acīm, saknes – veselībai
6. maijs, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Covid-19 un neiroloģiskās slimības – izplatīta kombinācija 7
6. maijs, 2021
LA
LA.LV
Veselam
9 ieteikumi urīnpūšļa veselībai – kā palīdzēt urīnpūslim būt stipriniekam 2
6. maijs, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Saprātīga, slodze, pulsometrs, piemērots apģērbs, atbilstošs uzturs – padomi, uzsākot skriešanas treniņus 1
30. aprīlis, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Samazinot cukura patēriņu, organismam C vitamīna tiks vairāk 1
28. aprīlis, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Neaizmirstam – rūpes par veselību ir aktuālas 365 dienas gadā!
28. aprīlis, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Ietaupījuma iespēja aptiekas piedāvājumā kā atbalsts Latvijas iedzīvotājiem
26. aprīlis, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Vai visi skolēni mācās pie rakstāmgalda?
21. aprīlis, 2021
LA
LA.LV
Veselam
7 iemesli, kāpēc tavam mieram un miegam var noderēt senais, labais baldriāns 1
21. aprīlis, 2021
LA
LA.LV
Ziņas
“Veselības centru apvienība” (VCA) mediķi šodien vakcinējuši 3250 vakcīnas pret Covid-19 4
16. aprīlis, 2021
LA
LA.LV
Ziņas
„Mēness aptieka” atzīta par līderi veselības nozares zīmolu ilgtspējas indeksā 2
13. aprīlis, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Samazini stresa ietekmi! 10 speciālista ieteikumi, kā saglabāt normālu asinsspiedienu
12. aprīlis, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Lieldienās VCA apkalpotajos vakcinācijas punktos savakcinēti teju 3000 cilvēki 4
7. aprīlis, 2021
LA
LA.LV
Veselam
„Mēness aptieka” pieejamākus padara 200 pieprasītus aptiekas produktus 4
6. aprīlis, 2021
LA
LA.LV
Stāsti
Kāpēc dermatoloģiju varētu uzskatīt arī par romantisku specialitāti 2
24. marts, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Melatonīna paaugstināšanai – ne tikai valrieksti 2
24. marts, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Smiltsērkšķa droga satur unikālu vitamīnu kombināciju! 2
22. marts, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Organisma atjaunošanās pēc mājās izslimota Covid-19 – konsultē uztura speciāliste
17. marts, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Kas tā tāda – nekārtīga vēdera izeja?
16. marts, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Viltīgi klusā redzes laupītāja – glaukoma
11. marts, 2021
LA
LA.LV
Veselam
It kā naglas būtu saēdies! Garšas un ožas zudums var būt signāls nopietnai slimībai 1
10. marts, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Vai protat uzveikt gremošanas kaprīzes?
9. marts, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Iesnas, bronhīts, konjunktivīts, impetigo … Ko vēl mums var „uzdāvināt” cits vīrusa nēsātājs?
3. marts, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Kā novērst elpceļus ietekmējošos faktorus, kas izraisa veselībai traucējošu krākšanu
3. marts, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Asinsvadu veselību uz vēlāku laiku neatliec!
2. marts, 2021
LA
LA.LV
Veselam
Viņķele: “Latvijā visus nevakcinētos sauc par nozombētiem vakcīnidiotiem, bet nedrīkst jaukt piesardzīgos ar “antivakseriem”! 125
6 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Kādēļ satraukties par ilgāku nekustīgu sēdēšanu? 1
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
Ceturtdien atklāti 666 Covid-19 gadījumi un astoņi sasirgušie miruši 9
7 stundas
LE
LETA
Veselam
Cik daudzi Latvijā šobrīd ir vakcinēti? 2
10 stundas
ML
Māra Libeka
Veselam
Cerīgais jūnijs, kad varēs nevilkt maskas un doties uz koncertiem! Pavļuts brīdina, ka jāgatavojas revakcinācijai 54
11 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Tas ir absurds!” Deputāte par to, kāpēc Covid-19 izslimojis var neievērot pašizolāciju, bet vakcinētais ne 37
12 stundas
LE
LETA
Ziņas
Latvija saslimstības ziņā pakāpusies līdz sestajai vietai: turpinās saslimstības ar Covid-19 pieaugums 22
3 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Viņķele: “Latvijā visus nevakcinētos sauc par nozombētiem vakcīnidiotiem, bet nedrīkst jaukt piesardzīgos ar “antivakseriem”! 125
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
Ļaut apmeklēt PČ spēles, fitnesa centrus, skolās nevalkāt maskas – IZM rosina mīkstināt Covid-19 ierobežojumus vakcinētajiem 8
2 stundas
Ieva Ēvalde
Ziņas
Neredzamie Rīgas hosteļi: Kā ir gulēt vienā istabā ar ballētājiem, kurjeriem, celtniekiem un pat bezpajumtniekiem 15
9 stundas
ML
Māra Libeka
Veselam
Cerīgais jūnijs, kad varēs nevilkt maskas un doties uz koncertiem! Pavļuts brīdina, ka jāgatavojas revakcinācijai 54
11 stundas
LE
LETA
Ziņas
Dažviet gaidāms pērkona negaiss. Laika prognoze sestdienai
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Sievietei piedraud ar nazi un ar spēku ievelk vārtrūmē: Rīgā noticis izvarošanas mēģinājums 1
1 stunda
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Princis Harijs intervijā paziņo, ka, dzīvojot britu karaliskajā ģimenē, esot juties kā “dzīvnieks zooloģiskajā dārzā” 27
8 stundas
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
“Liecinieki teica, ka viņš vispār neesot bremzējis.” Ģenerālis Vectirāns nāvējoši sabraucis sirmgalvi 210
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Kas notiks, ja Latvijā aptrūksies “AstraZeneca” devas otrajām potēm? Skaidro veselības ministrs Pavļuts 45
23 stundas
KO
kokteilis.lv
Ziņas
FOTO, VIDEO. Amerikas pludmalē izskalots plēsīgs “briesmonis”, kas mitinās tikai okeāna visdziļākajā dzelmē 10
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: Krišjānis, Elfa, Elvita un Aivita 1
8 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Infektoloģe atklāj, ko par vakcinēšanos pret Covid-19 var dzirdēt slimnīcas gaiteņos 28
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Strenču novadā nofilmē lāču mammu ar trim mazuļiem 12
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kad vēders kurkst un laika maz: ātri pagatavojamā pica pannā 4
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Aktrise Baiba Indriksone atklāj līdz šim nezināmu faktu par savu dzīvi: gluži kā filmā “Limuzīns Jāņu krāsā” 3
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
“Tēti, lūdzu, piedod man…”: princis Harijs nosūtījis atvainošanās vēstuli savam tētim, princim Čārlzam 17
1 diena
LA
LA.LV
Kokteilis
Tev šodien derētu ieklausīties tajā, ko saka apkārtējie! Horoskopi 15.maijam
18:52
LE
LETA
Ziņas
Paziņo, kur atklāts vislielākais jauno Covid-19 gadījumu skaits
18:39
LE
LETA
Ziņas
Sievietei piedraud ar nazi un ar spēku ievelk vārtrūmē: Rīgā noticis izvarošanas mēģinājums 1
18:31