Foto-Shutterstock

Stādīšana: soli pa solim 0

1. Vispirms iezīmē rindas un augu stādīšanas vietas. To var izdarīt, nostiepjot saiti, mērlenti vai ievelkot svītras ar marķieri vai kapli.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 24
Lasīt citas ziņas

2. Ar stādāmo lāpstiņu izveido bedrīti ar stāvu sieniņu. Bedrītei jābūt nedaudz dziļākai par saknēm.

3. Stādu ievieto bedrītē pie stāvās malas, iztaisno saknes.

CITI ŠOBRĪD LASA

4. Pierauš augsni un piespiež tā, lai ap augu veidotos neliels padziļinājums un laistot neaizplūstu ūdens.

5. Iestādītos augus aplaista arī tad, ja augsne mitra. Tas nepieciešams, lai neveidotos gaisa kabatas un zeme labāk pieskalotos saknēm. Ja nav lietus, pirmās divas nedēļas pēc stādīšanas augi jālaista pastiprināti.

Kādā attālumā?

Stādīšanas attālumu izvēlas atkarībā no tā, kā zemenes audzēs: atsevišķās rindās, dobēs, uz vagu skaustiem vai kvadrātligzdās. Jāņem vērā arī šķirnes īpašības. Mazdārziņos lielākoties zemenes audzē dobēs – tā ir vieglāk izplānot stādījumus un apkopt augus. Visbiežāk veido divrindu dobes (60 – 80 cm platas), bet var būt arī dobes ar trim vai četrām zemeņu rindām.

Atkarībā no dobes platuma rindas izvieto 30 – 50 cm attālumā tā, lai no stāda līdz dobes malai paliktu vēl kādi 15 – 20 cm.

Augus rindās stāda pamīšus, vidējais stādīšanas attālums starp augiem ir 30 – 40 cm, bet šķirnēm, kas ļoti cieš no pelēkās puves vai veido augstus, labi aplapotus cerus, tas ir 40 – 50 cm. Ja stādījumu izmantos tikai gadu vai divus, stāda blīvāk, starp augiem atstājot tikai 15 – 20 cm.

Celiņu platumam jābūt tādam, lai varētu ērti staigāt, bet, ja kopšanai izmanto lauksaimniecības tehniku, tad atbilstoši tās gabarītiem.

Nereti augsnes mulčēšanai izmanto melno plēvi vai melno polipropilēna agrotīklu, to uzklāj pēc dobju izveidošanas, malas pierok. Dobēm pirms tam jābūt nolīdzinātām, augsnei – samitrinātai. Dobes vidusdaļu ieteicams veidot nedaudz paaugstinātu (elipsveida), lai vieglāk noplūstu liekais ūdens. Augu stādīšanas vietās mulčēšanas materiālā izdara apmēram 8 – 10 cm garus krusteniskus iegriezumus. Šim nolūkam izmanto nazi vai arī speciālu cirtni.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.