Foto – Uldis Muzikants

7 pavasara darbi vīnogu dārzā 0

1. Lauž vārgos. Gan uz lauka, gan siltumnīcā izlauž vārgāko dzinumu no diviem, kas aug no viena pumpura. Kopumā augam likvidē aptuveni trešdaļu, pat pusi dzinumu. Dzinumus lauž pamazām, vērojot auga reakciju. Pirms Jāņiem zariem jābūt apmēram 1,5 m gariem. Īsākos un vārgākos izlauž. Atstāj tikai spēcīgos dzinumus.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
Krimināls
Kiberuzbrukums Latvijas TV kabeļoperatoram – visos kanālos pārraida Kremļa propagandas saturu
Lasīt citas ziņas

2. Normē dzinumus. Pirmajā gadā pēc iestādīšanas audzē vienu spēcīgu, līdz 1,5 m garu dzinumu. Otrajā gadā – divus. Ja jaunās vīnogas zari tieviņi un vārgi, tos saīsina, lai aug spēcīgāki. Divus dzinumus no tiem rudenī atstās, lai veido stumbru nākamajam gadam.

3. Dozē ķekarus. Ja audzē zem plēves seguma, normē ķekaru skaitu. Atstāj vienu vai divus ziedpumpurus uz dzinuma. Pārlieku liela raža pasliktina ogu kvalitāti, turklāt augs tai var atdot visus spēkus un nepagūt nobriest ziemai. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc pēkšņi bojā iet pat visizturīgākās šķirnes. Pirmos trīs dzīves gadus augam vispār nevajadzētu atstāt ķekarus. Piemēram, plēves tunelī audzētai galda vīnogu šķirnei ‘Flora’ ir lieli ķekari, tāpēc uz dzinuma atstāj vienu ķekaru.

CITI ŠOBRĪD LASA

Uz lauka audzētām vīna šķirnēm atstāj vairāk ķekaru. Piemēram, šķirnei ‘Somerset Seedless’ – visus, jo tie ir mazi, ap 100 g smagi (protams, ja krūms ir pietiekami spēcīgs).

! Deserta vīnogas steidz nogatavināt ogas un tikai tad domā par sevi, gatavošanos ziemai. Ja ogu daudz, pašam augam var nepietikt spēka. Mežonīgāk augošās, tostarp daudzas populārās šķirnes vispirms domā par sevi un tikai tad par ogām. Tāpēc neveidojot pat no ‘Zilgas’ ēdamas ogas nesagaidīt.

4. Stutē augumu. Vīnogas stiprina pie pergolām. Zarus cenšas siet pēc iespējas horizontāli. Tad no katra pumpura uz augšu dosies dzinums, kas ražos ogas. Vīnogām ogas veidojas tikai uz jaunajiem, šajā gadā izaugušajiem dzinumiem. Vertikālos jaunos dzinumus, kas briedina ogas, neaudzē garākus par 1,8–2 metriem. Tos atstāj aptuveni 14 lapu garumā, lai izaudzētu vienu skaistu ķekaru. Pārējo zaļo masu virs tām nogriež. Jaunuļus vēlams apcirpt ik nedēļu.

! Populāra kļūda – siet vīnogas dzinumu vertikāli. Liānas, pie tām pieder arī vīnogas, visus spēkus velta galotnei, cenšoties to aizsūtīt pēc iespējas tuvāk saulei. Taču galotne nereti beidzas pie mājas jumta, ja tai ļauj pilnu vaļu. Tur arī ienākas pa kādai vārgai odziņai, kuras novākt pa spēkam tikai putniem. Tāpēc vīnogu vajag piemānīt – noguldīt, lai dzen vienādi stiprus sānu dzinumus uz augšu bez konkurences.

5. Izvairās no slimībām. Slimību profilaksei svarīgi ir retināt vainagu, lai tas labi izsauļojas, vēdinās. Mazdārziņā ieteicams regulāri, pat reizi nedēļā, vīnogu aplaistīt ar lopu vai zāles atšķaidītu vircu.

Reklāma
Reklāma

! Vīnkopja pieredze liecina, ka miglojumi ar vircu ir iedarbīgāki nekā apstrāde ar populāro Bordo.

6. Dod papildbarību. Piebaro ar pilnmēslojumu. Uz lauka augošajām vīnogām to dod, kad sāk plaukt pumpuri. Siltumnīcā to vajadzētu darīt agrāk, taču, ja augs nav barots, var mēslot arī tagad.

! Deserta vīnogām vajag sārmainu augsni (ap pH 7), vietējām vīnogām – viegli skābu (ap pH 5). Galda vīnogām pavasarī noder kāda pelnu sauja. Taču vietējām vīnogām pelni ir aizliegti! Ja augsne tām par skābu, rodas hloroze. To var mazināt, uzkaisot rododendriem domāto mēslojumu, iestrādājot augsnē skābu kūdru, laistot tikai ar lietus, nevis ūdensvada ūdeni.

7. Veido vēdekli. Ja vīnogas garie dzinumi apsaluši, tā veidos jaunos dzinumus no saknes, no auga centra. Ogas tad būs tuvāk zemei, raža – mazāka, bet būs. Vīnogām vecos dzinumus apgriezt līdz 2–3 pumpuriem ik rudeni var vietās, kur ir stiprs sals un augus grūti piesegt. Vīnogas katru gadu ataugs no jauna. No zemes izlīdušos spēcīgākos jaunos dzinumus ar ogu aizmetņiem sien vēdekļa veidā, lai ķekari labi izsauļojas. Jāņem vērā, ka labos apstākļos vīnoga stiepjas pa pusmetram nedēļā.

! Vairākums šķirņu ražo, ataugot no zemes, bet ir daži izņēmumi, kam vajag garos, koksnainos vainagu dzinumus. Tie nepieciešami, piemēram, šķirnēm ‘Dovga’, ‘Liepājas Dzintars’.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.