Foto-Shutterstock

Taisnošanas process 1

Pirms ortodontiskas ārstēšanas svarīgi salabot visus zobus. Vispirms veic ren­tgena uzņēmumus vai sarežģītākos gadījumos – datortomogrāfiju. Ja nepieciešams, ņem žokļu nospiedumus, lai izgatavotu diagnostiskos veiduļus, un tad sāk plānot ārstēšanu.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Lasīt citas ziņas

Zobus pirms brekešu pielīmēšanas apstrādā ar speciālu materiālu. Pacientam procedūras laikā mierīgi jāguļ aptuveni 40 minūtes. Tā nav nepatīkama, taču pēc tam mēdz rasties spiediena sajūta. Līdz divām nedēļām zobi var būt jutīgi un ir diskomforta sajūta, tos cieši sakožot un ēdot cietu barību.

Breketes, ko stiprina pie zobiem no iekšpuses, pāris nedēļu var traucēt mēlei un runai, izraisot šļupstēšanu. Daži pie tām pierod ļoti ātri, bet citiem nepieciešams ilgāks laiks.

CITI ŠOBRĪD LASA

Nelielas pārmaiņas vērojamas jau dažas dienas pēc brekešu pielīmēšanas. Pirmos rezultātus var novērtēt pēc pāris mēnešiem, taču vidēji korekcija ilgst 1,5–2,5 gadus.

Breketes nebojā zobus, ja vien ap tām regulāri notīra aplikumu. Ja to nedara, jau pēc pusgada uz zobiem var izveidoties balti vai brūni plankumi vai pat caurumi.

Nēsājot keramikas breketes, aplikumu grūtāk ieraudzīt. Ja nav pārliecības, ka izdosies ievērot zobu higiēnu, labāk izvēlēties no metāla gatavotās vai arī ortodontisko ārstēšanu pagaidām atlikt.

Kad uzlīmētas breketes, stingru uztura ierobežojumu nav, tikai jāēd ļoti piesardzīgi. Cieti produkti, piemēram, burkāni, jāsagriež mazos gabaliņos vai jāsarīvē, lai nesabojātu koriģējošo ierīci.

Ja vajag labot zobus, to var darīt, noņemot tikai stieplīti vai arī breketi, kuru pēc tam uzlīmē atpakaļ.

Ārstēšanas laikā reizi 4–8 nedēļās jāapmeklē ortodonts, bet divreiz gadā jādodas pie zobu higiēnista. Rezultātu nostiprināšanai divus mēnešus pēc brekešu noņemšanas pastāvīgi jānēsā izņemama plastmasas kapīte, ko vēlāk ieliek mutē tikai pa nakti. Parasti tas jādara 1–2 gadus, bet dažkārt visu mūžu.

Diemžēl ārsts nevar garantēt, ka zobi vairs nekad nesašķiebsies. Gadu gaitā var mainīties lūpu un mēles spiediens, kā arī mazināties žokļa kaula augstums. Dažkārt, izraujot sānu zobus, mēle kļūst aktīvāka, vairāk spiež uz zobiem un tie atkal paliek greizi.

Reklāma
Reklāma

5 ieteikumi, lai zobiņi būtu taisni

1. Mazuļus pēc iespējas ātrāk jācenšas atradināt no tādiem nelāgiem ieradumiem kā pirksta sūkāšana un mēles zīšana, kas nelabvēlīgi ietekmē sakodienu.

2. Piena zobu veselībai bērnam jādod pietiekami daudz cietu produktu un jāierobežo ogļhidrātu daudzums uzturā.

3. Rūpīgi jākopj piena zobi, jo to agrīna zaudēšana var bojāt sakodienu.

4. Jāraugās, lai bērns neelpotu caur muti, jo, mainoties mēles novietojumam, augšžoklis paliek šaurs, bet apakšžoklis slīd uz aizmuguri un leju. Lai novērstu šo problēmu, nepieciešamības gadījumā jāoperē palielinātas aizdegunes mandeles jeb adenoīdi.

5. Līdz 18 gadu vecumam jāizmanto valsts apmaksātā vizīte pie ortodonta, lai laikus atklātu un novērstu problēmas.

KONSULTĒJUSI RĪGAS STRADIŅA UNIVERSITĀTES STOMATOLOĢIJAS INSTITŪTA ORTODONTE IVETA INDRIKSONE

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.