Foto – Shutterstock

Kā tīrīt 0


Katram vispiemērotāko tīrīšanas veidu ieteiks zobu higiēnists. Vissvarīgākais, ko var rekomendēt visiem, – turēt suku 45 grādu leņķī pret zobiem un smaganām.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
“Es pat nespēju iedomāties, ka pieaugušai sievietei var kaut ko tādu teikt” – sieviete vilcienā piedzīvojusi nepatīkamu izturēšanos no diviem pusaudžiem
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
Lasīt citas ziņas

Zobu kopšanai vajadzētu nodoties divreiz dienā 2–3 minūtes. Diemžēl starptautiska pētījuma dati liecina, ka vidēji šai higiēnas procedūrai tiek veltītas tikai 46 sekundes. Tāpēc arī Latvijas iedzīvotājiem zobu veselības stāvoklis ir slikts.

Sukas, kas darbojas pašas


Liela priekšrocība ir mehāniskajām zobu sukām, kas aprīkotas ar jaunām tehnoloģijām un ļauj cilvēkam nedomāt, kā viņš tīra zobus. Turklāt neatkarīgi pētījumi liecina, ka ar tām šo higiēnas procedūru var veikt daudz labāk nekā ar roku. Jo šīs sukas dārgākas, jo plašākas iespējas piedāvā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pagaidām mehāniskās zobu sukas var iegādāties tikai dažās aptiekās un elektropreču veikalos. Parasti visi, kas izmēģina modernās sukas, ir patīkami pārsteigti, taču droši vien paies vēl ilgs laiks, kamēr tās būs ikvienā mājā.

Elektriskās zobu sukas sākotnēji radīja ērtākai lietošanai cilvēkiem ar kustību traucējumiem un tiem, kuri lieto breketes.

Šīm sukām ir apaļa galviņa, kas virzās nevis uz riņķi, bet uz vienu un otru malu, kā saka speciālisti – oscillējošām kustībām. Tā jātur 45 grādu leņķī pret zobiem un lēnām viļņveidīgi jāvirza pa smaganu līniju. Ja suka ir aprīkota ar taimeri, tā pati apstāsies, kad zobi būs izpucēti.

Lētākas elektriskās sukas parasti izvēlas, lai ieinteresētu bērnus tīrīt zobiņus. Tomēr tām ir salīdzinoši liela vibrācija un nav iespējams kontrolēt tīrīšanas spiedienu. Priekšroka būtu dodama kvalitatīvākām sukām. Labākās no tām maksā diezgan dārgi, jo ir pievienots taimeris, spiediena sensors un iespējami dažādi režīmi: maigāki, spēcīgāki, pulējoši, masējoši. To galviņa kustas no 7600 līdz 9600 apgriezieniem minūtē.

Soniskā zobu suka darbojas vēl ātrāk un ir vēl gudrāka par savu priekšteci. Elektriskās sukas galviņa kustas riņķveidīgi, soniskā – horizontālā plaknē pa labi un kreisi, izdarot uz zobiem slaukošas kustības. Šo suku pieliek 45 grādu leņķī pie zobiem un tur vai arī lēni virza turpu šurpu ar horizontālām kustībām, kamēr suka pati izdara slaukošas kustības. Tā ir aprīkota ar spiediena sensoru, dažādiem režīmiem un taimeri, kas nosaka tīrīšanas ilgumu un signalizē, kad jāmaina pucējamā vieta.

Reklāma
Reklāma

Šogad Latvijā tirdzniecībā parādījusies ultraskaņas zobu suka, ko var iegādāties ar profesionāļu starpniecību. Šī suka jāpieliek pie zobiem un smaganām 45 grādu leņķī un jāizdara nelielas apļveida kustības, mazliet ilgāk paturot pie smaganu kabatām, lai ultraskaņa paspētu iedarboties uz tajās mītošajām baktērijām. Tā kā ultraskaņa nav dzirdama, daudzus mulsina, ka šķietami nekas nenotiek, tāpēc šīm sukām ir arī soniskās sukas kustības dažādos režīmos.

ASV zinātnieki izpētījuši, ka sukas radītās ultraskaņas svārstības nekaitē veselībai, toties sagrauj aplikuma baktēriju kolonijas un notīra to paliekas, iekļūstot mutes dobuma vistālākajos stūrīšos.

UZZIŅA


Labas mehāniskās zobu sukas priekšrocības.

• Resns kāts – ērta turēšana.

• Viena suka der visai ģimenei – jāmaina tikai galviņas.

• Liels kustību daudzums – tīrāki zobi.

• Dažādi ātrumi – katra gaumei un vajadzībām.

• Spiediena sensors – zobu drošībai.

• Taimeris – tīrīšanas laika kontrolei.

• Mazas galviņas – vieglāka piekļūšana arī tālākiem zobiem.

• Lādēšana no tīkla – vienmēr pieejama un viegla.

• Iebūvētas baterijas – nodrošina ilgstošu spēju darboties, pat ceļojumos, kuri ilgst līdz vienai nedēļai.

• Droša mitrā vidē – var tīrīt zobus, kaut stāvot zem dušas.

• Īpaši ceļojuma futrāļi, kas aizņem maz vietas un pasargā suku no bojājumiem.

KONSULTĒJUSI ZOBU HIGIĒNISTE ANDA MIRONOVA

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.