Foto: Dieu Nalio Chery/REUTERS/SCANPIX

Rietumiem problēmu pietiek. Kāds būs 2022. gads pasaulē? 14

Juris Lorencs, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 85
Viedoklis
Linda Tunte: “Es dzeru, lamājos, gāžu politiķus un eju prom no darba” 85
Lasīt citas ziņas

Manas pirms gada izteiktās prognozes piepildījušās tikai pa daļai. ASV ārpolitika kļuvusi prognozējamāka, bet ne spēcīgāka. Lai gan Vācijas parlamenta vēlēšanās kristīgie demokrāti ieguva otro labāko rezultātu, tie tomēr tika izslēgti no valdības koalīcijas.

Vienīgais, ko izdevās pareģot ar 100% precizitāti, bija šis: “Pastiprināsies cilvēku kontrole un izsekošana. Tiks ieviestas īpašas caurlaides, kas apliecinās to īpašnieka vakcinēšanos pret Covid-19. Bez šāda dokumenta būs liegta iespēja lidot.”

CITI ŠOBRĪD LASA

? Kā beigsies Lietuvas un Ķīnas diplomātiskais karš, kas izcēlies Taivānas pārstāvniecības dēļ?

Ar Lietuvas piekāpšanos. Ja Ķīna patiešām ieviesīs nopietnas ekonomiskās sankcijas pret Lietuvu, sekas būs nepatīkamas, turklāt ar politiskām konsekvencēm. Lietuva būs spiesta atzīt, ka izdarījusi kļūdu, pazemināt Taivānas pārstāvniecības statusu, nosaukt to par “Taipejas biroju” vai pat pilnībā slēgt.

Cerības, ka šajā strīdā Lietuvai palīdzēs ES un ASV, ir niecīgas. Rietumiem jau tagad pietiek problēmu: Neviens nevēlas pievienot šai buķetei arī attiecību bojāšanu ar Ķīnu. Savukārt Ķīnai tā būs iespēja parādīt, kurš šodien ir patiesais saimnieks pasaulē.

? Kas notiks ar Eiropas Zaļo kursu?

Tas kļūs lēnāks. Bargā ziema, augstās un neprognozējamās gāzes un elektrības cenas piespiedīs Eiropas valdības nolaisties uz zemes. Par noturīgu tendenci kļūs atgriešanās pie atomenerģijas, tā pat tiks pasludināta par daļu no zaļās ekonomikas.

? Vai Krievija iebruks Ukrainā?

Tiešā veidā ne. Iespējamas bruņotas provokācijas, hibrīdkarš, bet ne tradicionālā kara pieteikums. Arī tāpēc, ka 2022. gada Ukraina vairs nav tā pati valsts, kurai 2014. gadā varēja atņemt Krimu.

Ukrainas bruņotie spēki ieguvuši kauju pieredzi, nostiprinājusies pilsoniskā sabiedrība. Izaugusi jauna paaudze, kas gatava aizstāvēt savas valsts neatkarību. Tie, kuri šodien pieņem lēmumus Krievijā, to labi zina.

? Vai Eiropa varēs paļauties uz pilnīgu ASV atbalstu?

Tikai daļēji. ASV turpinās kristies prezidenta Džozefa Baidena popularitāte. Par iemeslu tam būs gan iekšpolitiskās problēmas, gan nu jau pavisam acīmredzamais fakts, ka pašreizējais ASV prezidents sava vecuma un slimību dēļ nespēj pietiekami pārliecinoši pildīt viņam uzticēto amatu.

Reklāma
Reklāma

Tāpat nav izslēgts, ka nākamgad paredzētajās ASV Senāta un Kongresa vēlēšanās Demokrātu partija zaudēs kontroli vismaz vienā no palātām, kas vēl vairāk sarežģīs lēmumu pieņemšanu Vašingtonā. Kopumā visu nākamo gadu mūs darīs bažīgus ne tik daudz Krievijas spēks un Baltkrievijas diktatora izlēcieni, cik Rietumu nespēja reaģēt uz jaunajiem izaicinājumiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.