Foto-Timurs Subhankulovs

– Ja nemaldos, Ingmārs Līdaka (ZZS) bija nobažījies, ka apakškomisija vēsturi politizēšot. Ko teiksiet? Kādu “nepolitisku” vēsturi tad Latvijā vajadzētu attīstīt? 60

Edvīns Šnore: – Te noteikti jāņem vērā, ka Latvija nepastāv atrauti no mūsu kaimiņvalstīm. Mūsu kaimiņzeme Krievija, kaut vai ar ideju par “krievu pasauli” vēsturi politizē un izmanto, lai iekarotu un pārņemtu savā kontrolē citas valstis, ietekmētu mūsu valsts iedzīvotājus. Mēs to nevaram ignorēt. Ja Krievija izmanto vēsturi, tad mums uz to jāatbild, vismaz izskaidrojot mūsu viedokli. Taču tas netiek darīts vai tiek darīts ļoti maz.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Lasīt citas ziņas

– Bet kādā stāvokli tad Vēstures politikas apakškomisijas jautājums šobrīd Saeimā ir palicis?

Jānis Dombrava: – Kad veidojās koalīcija, NA piedāvāja izveidot šādu struktūru. Tolaik atbalsts no koalīcijas partneriem bija. Viņi rekomendēja apakškomisiju izveidot sabiedrības saliedētības komisijā. Kad jautājums nonāca Saeimas darba kārtībā, Andrejs Ju­dins (“V”) kopā ar “Saskaņas centra” (“SC”) deputātiem sāka uzdot jautājumus par “vēstures politizēšanu”. Mēģināju viņam skaidrot, ka vēstures politika nenozīmē vēstures politizēšanu, bet ir līdzīga attiecīgi tūrisma vai industriālajai politikai. Arī Eiroparlamenta deputāte Sandra Kalniete ļoti bieži ir lietojusi jēdzienu “vēstures politika”, kad runāja par vienotas ES līmeņa vēstures politikas radīšanu. Nez kādēļ tad, kad par to sāk runāt NA, seko dīvaina reakcija.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.