Latvi Dan Agro valdes priekšsēdētājs Ilvars Strazdiņš: “Jaunbērzē saimniekojam jau 14 gadus. Esam kļuvuši par vienu no lielākajiem cūkkopības uzņēmumiem Latvijā. Lai varētu turpināt attīstību, nopirkām Miķelānu kompleksu, kas atrodas Salas pagastā.”
Latvi Dan Agro valdes priekšsēdētājs Ilvars Strazdiņš: “Jaunbērzē saimniekojam jau 14 gadus. Esam kļuvuši par vienu no lielākajiem cūkkopības uzņēmumiem Latvijā. Lai varētu turpināt attīstību, nopirkām Miķelānu kompleksu, kas atrodas Salas pagastā.”
Foto – Dainis Bušmanis

– Kur rukšus realizējat? 11

Tas ir vēl viens mīts – cilvēki domā, ka visus rukšus eksportējam. Mums vienmēr bijusi filozofija – saražotos rukšus tirgot uz vietas. Pēc Latvijas likumdošanas drīkst pārdot uz kautuvi, bet nedrīkst pārdot uz citu novietni. Mēs strādājam ar lielajām kautuvēm – gaļas pārstrādes uzņēmumiem Nākotne, Kurzemes gaļsaimnieks, Rēzeknes gaļas kombinātu un vēl ar vairākām mazajām.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 skaitļiem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas

Tas nozīmē, ka Nākotnes desās ir jūsu rukši?

Jā, tā ir. Pieļauju, ka katra trešā cūka, ko tirgo Kurzemes gaļsaimnieks, ir mūsu un tās var nopirkt veikalu tīklā Maxima.

Vai par eksportu nedomājat?

CITI ŠOBRĪD LASA

Eksports ir laba lieta, bet pastāv riski. Pirms laika Krievija aizvēra savu tirgu, tagad, iespējams, Āfrikas cūku mēra dēļ arī Latvijai būs jāpārtrauc eksports. Līdz šim esam eksportējuši nelielu daļu – 5–10%, lai saprastu cenu tirgū un turētu roku uz pulsa. Vietējais tirgus ir stabilāks.

Kā uzņēmumu ietekmēja Krievijas lēmums aizvērt tirgu un tam sekojošās sankcijas?
– Tas skāra kopējo Eiropas tirgu. Cenas samazinājās visā Eiropā, un tas pats notika arī Latvijā. Sankcijas nebija kā spēriens no skaidrām debesīm. Ietekmi šobrīd jūtam arī Latvijā.

Un kāda ir Āfrikas cūku mēra ietekme? Pāri Daugavai tas vēl nav ticis....

Nav gan. Mēs esam veikuši visus iespējamos pasākumus, lai mēris pie mums nenonāktu. Jau pirms mēra biodrošības pasākumi mums bija vieni no stingrākajiem Latvijā. Pie mums nevar vienkārši ienākt jebkurš no malas un staigāt pa mūsu teritoriju. Vienmēr bijis tā, ka cilvēki pirms iešanas kūtī maina apavus un nomazgājas.

Vai papildus vēl investējat biodrošības pasākumu stiprināšanā?

Ir lietas, ko vēl var uzlabot, un tās arī uzlabosim. Visos trīs kompleksos ir gan fermas, gan lauki. Esam iesnieguši projektu, lai atdalītu teritorijas tiem darbiniekiem, kas saistīti ar laukiem, un tiem, kas darbojas fermās. Tas ļaus samazināt riskus. Bet nekur nav teikts, ka garām nevar braukt auto, no kura var kaut ko iepūst fermā. Ar pārtikas atkritumiem cūkas nebarojam un fermā neielaižam svešus cilvēkus, samazinot apmeklējumu skaitu.
Āfrikas cūku mēris ir stipri ietekmējis nozari. Ja jāpārdod gaļa, kas nav inficēta, bet nāk no slimības skartās zonas, kautuves nemaksā tādu pašu cenu, jo priekšā ir tirgotājs, pārstrādātāji. Lietuvā cena gaļai, kas nāk no slimības skartās zonas, bija par 10–20% zemāka.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.