Latvi Dan Agro valdes priekšsēdētājs Ilvars Strazdiņš: “Jaunbērzē saimniekojam jau 14 gadus. Esam kļuvuši par vienu no lielākajiem cūkkopības uzņēmumiem Latvijā. Lai varētu turpināt attīstību, nopirkām Miķelānu kompleksu, kas atrodas Salas pagastā.”
Latvi Dan Agro valdes priekšsēdētājs Ilvars Strazdiņš: “Jaunbērzē saimniekojam jau 14 gadus. Esam kļuvuši par vienu no lielākajiem cūkkopības uzņēmumiem Latvijā. Lai varētu turpināt attīstību, nopirkām Miķelānu kompleksu, kas atrodas Salas pagastā.”
Foto – Dainis Bušmanis

– Patērētāji arī ir piesardzīgāki? 11

Katrā ziņā visi ir dzirdējuši par mēri. Uzskatu, ka problēma nav lielie ražotāji, bet mazie – piemājas saimniecības, kur tur cūkas. Ir grūti ieskaidrot saimniekiem, ka jāievēro drošības pasākumi – jābūt speciālam apģērbam, apaviem. Un to zāli, ko pagalmā nopļauj, nevar nest izbarot cūkām. Par to ir jāturpina runāt. Lielie ražotāji saprot, ar ko viņi riskē, tāpēc fundamentālas kļūdas netiek pieļautas.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai 4
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
Veselam
Ne vienmēr uzreiz jāķeras pie medikamentiem: 10 produkti, kas palīdz atbrīvoties no sāpēm
Lasīt citas ziņas

Kādi ir plāni un nodomi Miķelānos? Savulaik, līdz maksātnespējas pasludināšanai, tas bija lielākais cūkkopības komplekss Latvijā…

Saimniekošana tur nebija veiksmīga, un notika tas, kas notika. Cepuri nost administratora un lielākā kreditora priekšā, ka ražošana Miķelānos tika saglabāta. Administrators cilvēkus neatlaida un cūkas neizkāva. Pašlaik tur ir padsmit tūkstoši dzīvnieku. Miķelāniem daudz problēmu nāk līdzi. Visu gadu esam cīnījušies ar vides jautājumiem, kas beidzot ir sakārtoti, teritorija sakopta, viss satīrīts. Pagājušogad uzbūvējām biogāzes staciju, kas ļauj risināt smaku jautājumu. Līdz ar to uz lauka vedam digestātu, kam nav smakas. Agrāk mēslu izvešana bija jāsaskaņo ar visiem kaimiņiem, tagad ir vieglāk. Stacijas jauda ir viens megavats. Izmantojam kompleksā radušos mēslus un klāt liekam kukurūzu, ko paši izaudzējam. Tādējādi risinām vides jautājumus un kļūstam zaļāki, izmantojot visu, ko var izmantot. Tikai žēl, ka laikā, kad taisījām biznesa plānu, cena elektrībai bija viena, bet tagad tā nav tāda, kādu bijām plānojuši.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kad gribējāt pirkt Miķelānus, bankas atteica kredītlīdzekļus. Kāpēc?

Bankas skatās uz nozari kopumā un uz mums kā uz spēlētājiem. Pēdējie divi gadi cūkkopības nozarei nav bijuši tie veiksmīgākie.

Ja būtu zinājuši, kāda būs elektrības cena, visticamāk, biogāzes staciju nebūtu būvējuši. Ņēmām kredītu, arī zemes iegādei esam ņēmuši kredītus, un tas bija fons, kāpēc banka mums atteica līdzekļus Miķelānu iegādei.

Bet bija skaidrs, ka šeit, Jaunbērzē, esam sasnieguši maksimumu. Bija vīzijas un plāni par tālāko attīstību, un Miķelāni bija labs variants. Cik ir mēģināts kārtot A kategorijas atļaujas, izskatās, ka diez vai Latvijā kāds tās dabūs, ja veidos kompleksu no nulles. Miķelāniem tāda ir un tā bija lielākā vērtība mūsu acīs.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.