Kā pasargāt sevi no saindēšanās ar sēnēm? 4

Dodoties sēņot, ļoti būtiski ir izvēlēties piemērotu vietu. Nekad nevajadzētu sēņot vietās, kur ir paaugstināts gaisa piesārņojums, piemēram, autoceļu, dzelzceļu, atkritumu izgāztuvju tuvumā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Bez dūres bērna virzienā nevarēja iztikt?” Nila Ušakova publiskotā Māmiņu dienas fotogrāfija radījusi apjukumu 28
RAKSTA REDAKTORS
“Kad viņa piedzima, es uzreiz sapratu, ka kaut kas nav kārtībā” – 4 bērnu ģimeni no Jēkabpils neveiksmes vajā viena pēc otras 49
Veselam
Sliktākie ēdieni un dzērieni, kas nodara vislielāko kaitējumu zobiem – zobārsts norāda, ka pirmajā vietā nav saldumi
Lasīt citas ziņas

Latvijas mežos sastopamas aptuveni 300 ēdamu sēņu sugas, bet tāpat aptuveni 30 indīgu sugu, tāpēc ļoti būtiski ir lasīt tikai tās sēnes, kuras atpazīstat, bet sēnes, par kurām māc bažas, labāk atstājiet mežā. Visvieglāk atpazīstamā indīgā sēne ir mušmire, kura satur indīgu vielu muskarīnu, taču citas indīgās sēnes pēc izskata var nebūt tik izteiksmīgas. Ja par kādu no salasītajām sēnēm šaubāties, noteikti pārliecinieties, vai tā nav indīga, konsultējoties ar kādu labu sēņu pazinēju vai pārbaudot to ar citu drošu avotu palīdzību. Arī pērkot sēnes veikalā vai tirgū, iegādājieties tikai sev labi pazīstamas sēņu sugas.

Uzturā nekad nelietojiet tārpainas, vecas, pāraugušas vai bojātas sēnes. Turklāt jāpatur prātā, ka saindēšanās iespējama arī ar ēdamām sēnēm, kas nepareizi sagatavotas, tāpēc būtiski sēnes pareizi apstrādāt. Sēnes bojājas salīdzinoši ātri, turklāt īpaši ātri tās bojājas polietilēna maisiņos un plastmasas traukos. Vislabāk sēnes lasīt grozos, kur tām piekļūst gaiss un tās nav saspiestas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pārnesot sēnes mājās, tās pēc iespējas ātrāk jāapstrādā, jo sēnes uzglabājot ilgāk par 24 stundām, sākas sadalīšanās process, kurā no sēnēm izdalās blakusprodukti, kas negatīvi iedarbojas uz nervu sistēmas, sirds – asinsvadu un gremošanas sistēmu darbību. Saindēšanos var veicināt arī alkohola lietošana kopā ar sēnēm.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.