Gata Šļūkas zīmējums

“Brīvība!” un “Šausmas!” 1

Aizvadītajā jūnijā notikušajā referendumā Lielbritānijā 51,9 procenti nobalsoja par izstāšanos, bet 48,1 procents – par palikšanu blokā. Referendumā piedalījās 71,8 procenti balsstiesīgo. Līdz ar to valdība pieņēma lēmumu sākt izstāšanās procesu.

Reklāma
Reklāma
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
RAKSTA REDAKTORS
Krista Draveniece: Inga Spriņģe, lūdzu, nemelojiet!
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 13
Lasīt citas ziņas

Ņemot vērā to, ka “Brexit” atbalstītāju pārsvars ir neliels, britu sabiedrībā joprojām notiek spēcīga viļņošanās. Pēdējās dienās Londonā notikušas vairākas demonstrācijas un arī interneta sociālās saziņas vietnes pārplūdinājušas reakcijas par notikušo. Emocijas bango, sākot no vērtējuma “Brīvība!” līdz “Katastrofa!”.

Viedokļi

Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis: “To, kāda būs Lielbritānijas izstāšanās procesa ietekme uz Eiropas Savienības ekonomiku, lielā mērā noteiks tālākās attiecības, par kādām Eiropas Savienība vienosies ar Apvienoto Karalisti. Eiropas Komisijas pirmie novērtējumi par negatīvo iespaidu uz ekonomiku līdz gada beigām attiecībā uz 27 Eiropas valstīm varētu būt starp 0,2 un 0,4 procentu punktiem no IKP. Attiecībā uz Lielbritāniju šis iespaids varētu būt būtiskāks – starp 1 un 2,5 procentpunktiem. Bet daudz kas būs atkarīgs arī no pašas sarunu gaitas un no tā, kāds sadarbības modelis beigās tiks izveidots starp Eiropas Savienību un Lielbritāniju.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Austrijas ārlietu ministrs Sebastians Kurcs: “Pēc Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības Briselei būs jāsavelk josta un daļa savu pilnvaru jāatdod atpakaļ bloka dalībvalstīm. “Brexit” parādīja, ka pilsoņu rūpes un bažas jāuztver nopietni. Ņemot vērā šo mācību, Eiropas Savienībai ir jākļūst vienotākai ārlietu un drošības jautājumos, taču sīkāki jautājumi ir jāatstāj lemšanai pašām dalībvalstīm. Tā kā Lielbritānija pēc izstāšanās no ES pārtrauks iemaksas bloka budžetā, atlikušajām 27 dalībvalstīm jāvienojas par izmaksu samazināšanu, nevis par savu iemaksu palielināšanu.”

Vācijas Kanclere Angela Merkele: “Eiropas Savienība ir unikāls vēsturiskās veiksmes stāsts, un tāds tas paliks arī pēc Lielbritānijas izstāšanās. Sarunās vispirms ir jānoskaidro, kā mēs atšķetināsim mūsu saistītās attiecības, un tikai tad, kad šis jautājums būs nokārtots, mēs, cerams, drīz pēc tam varēsim sākt sarunas par turpmākajām saiknēm.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.