Foto-Shutterstock

Var gribēt meitas uzņēmumus šeit 1

Taču, no otras puses, daudzi ekonomisti un eksperti atzīst, ka ar “Brexit” saistītā nenoteiktība var pat pavērt jaunas iespējas investīciju piesaistei. Jau šobrīd parādās ziņas, ka Lielbritānijas uzņēmēji, kuriem ir svarīga pieeja Eiropas kopējam tirgum, sāk izvērtēt iespējas izveidot meitas uzņēmumus vai paplašināt savu darbību uzņēmumos citās ES valstīs, tādēļ investīciju ziņā nav tikai riski, bet ir arī zināmas iespējas.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Lasīt citas ziņas

Pastāv iespēja, ka “Brexit” var kļūt par faktoru, kā dēļ investīciju apjomi Latvijā pieaug. Respektīvi, tirdzniecības nosacījumu dēļ uzņēmumiem, kuri produkciju ražoja Eiropas tirgiem, rodas šķēršļi, kas liek tiem ražojošās jaudas pārcelt uz kontinentu. Par to bažas jau izrāda daudzie autorūpniecības uzņēmumi, piemēram, “Toyota”, “Nissan”, “Honda” u. c. “Aktīvi un savlaicīgi iesaistoties, noteiktu detaļu, komponentu pasūtījumus vai pat ražotnes ir iespējams piesaistīt arī Latvijai. Tas pats sakāms arī par dažādiem finanšu pakalpojumiem. To, protams, nebūs viegli panākt, taču iespējas ir jāmeklē,” vērtē SEB bankas sociālekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

Vērtējot, vai Latvijas diplomātija un uzņēmēji ir un būs gana aktīvi un pratīs saredzēt un izmantot šīs iespējas, ir skaidrs, ka uzņēmējiem tas ir naudas jautājums un pie pirmās iespējas viņi reaģēs. Tomēr šajos jautājumos var būt svarīgs arī politikas veidotāju atbalsts, un šajā griezumā īpašu aktivitāti redzēt vēl nevar. “Swedbank” ekonomists Mārtiņš Kazāks norāda, ka lietuvieši ir bijuši krietni aktīvāki, lai jau uzreiz pēc “Brexit” referenduma sāktu reklamēt Viļņas priekšrocības pakalpojumu eksporta sektorā. Latvijai vajadzētu rīkoties līdzīgi – gan piesaistot ārvalstu uzņēmējus, gan iepriekš no Latvijas emigrējušos.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Liela daļa sabiedrības un politiķu gan Eiropā, gan pašā Lielbritānijā labprāt pieņemtu referendumu kā nebijušu. Taču no tā izvairīties nebūs iespējams un, līdzko iezīmēsies iespējamie nosacījumi, tiks apzinātas sekas, finanšu tirgos un noskaņojumā atgriezīsies svārstīgums un nervozitāte. No izstāšanās sarunu rezultātiem izšķirsies, cik labvēlīgi būs savstarpējās sadarbības nosacījumi, kas arī diktēs turpmāko investīciju aktivitāti,” skaidro SEB bankas sociālekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis, piebilstot, ka tādēļ īstermiņā krasas izmaiņas investīciju aktivitātēs nav gaidāmas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.