Foto – Shutterstock

Atlabšana paša rokās 0

“Pats svarīgākais, lai alkohola atkarīgais pats vēlētos kaut ko mainīt savā dzīvē un meklētu nevis brīnumdaru, bet kvalificētu speciālistu – narkologu, psihoterapeitu – palīdzību. Paralēli medikamentu lietošanai, kas novērš tieksmi un kuri diemžēl nav iekļauti valsts kompensējamo zāļu sarakstā, nepieciešams veidot arī motivāciju, lai nostiprinātu apņēmību atmest dzeršanu,” uzskata Jānis Strazdiņš.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 skaitļiem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas

Narkologs ir ļoti skeptiski noskaņots pret atkarības ārstēšanas metodēm, kas balstītas uz iebiedēšanu, piemēram, tā saukto kodēšanu, ar kuru cilvēkam iedveš nepanesību pret alkoholu, solot smagus veselības traucējumus. Daudz efektīvākas nav arī tā sauktās torpēdas, kad vēnā ievada medikamentu, kas rada pilnīgu alkohola nepanesību, un ampulas iešūšana, kad šo līdzekli ievada pacienta muskuļu šķiedrās. “Diemžēl šīs metodes neatbrīvo no atkarības. Pacientam periodiski var uznākt tā dēvētās sausās paģiras, kad tieksmes dēļ sākas slimības recidīvs ar milzīgu trauksmi, neapmierinātību. Šādā stāvoklī cilvēks visbiežāk “noraujas”, jo gatavs uz visu, lai saņemtu alkohola devu.”

Valsts apmaksāta alkoholisma ārstēšana

Tā jāuzsāk pie sava ģimenes ārsta, saņemot nosūtījumu pie narkologa, tad par konsultāciju jāmaksā tikai pacienta līdzmaksājums 4,27 eiro.

CITI ŠOBRĪD LASA

Atbilstoši narkologa sastādītajam plānam ārstēšana notiek ambulatori vai dienas stacionārā. Par narkoloģisko ārstēšanu dienas stacionārā jāmaksā 7,11 eiro, sākot ar otro diennakti.

Vairākās vietās Latvijā – Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā, Jūras medicīnas centra Vecmīlgrāvja slimnīcā, slimnīcā “Ģintermuiža” Jelgavā – no alkohola atkarīgajiem pieejamas Minesotas programma, kas ilgst 28 dienas. Nodarbinātības valsts aģentūras nosūtītiem pacientiem ārstēšanās ir bez maksas.

Ārstēšanās rezultātus var nostiprināt kādā no apmēram 60 anonīmo alkoholiķu pašpalīdzības grupām visā Latvijā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.