Gordona Remzija Ziemsvētku receptes

FOTO. Gatavo kā pasaules līmeņa šefpavārs! Īpašā Ziemassvētku ēdienkarte Gordona Remzija izpildījumā 2

Sākot no perfekti cepta tītara līdz Ziemassvētku kārtojumam, “National Geographic” raidījuma “Gordons Remzijs: Neatklātās teritorijas” vadītājs slavenais šefpavārs Gordons Remzijs ir atlasījis iecienītākās svētku ēdienu receptes. Šīs receptes ne tikai pārsteigs viesus, bet ļaus gudri izlietot iegādāto pārtiku, neatstājot pāri ne kripatas.

“Mēs ar viņas tēvu esam šokā!” Zelenska sieva pastāsta, ko “sastrādājusi” viņu pieaugusī meita
Poļiem tas nepatiks…Izskatās, ka ukraiņi atraduši asprātīgu risinājumu kravas auto krīzei uz robežas
VIDEO. FOTO. Pirmie pieejamie kadri – caurules un jaudīgi sūkņi. Izraēla gatavojas appludināt “Hamās” tuneļus ar jūras ūdeni 77
Lasīt citas ziņas

Dokumentālā raidījuma “Gordons Remzijs: Neatklātās teritorijas”, kas skatāms otrdienās plkst. 22.00 kanālā “National Geographic”, slavenais šefpavārs viesojas dažādās pasaules valstīs, kur nogaršo neparastus vietējos gardumus, kā arī iepazīst dažādas kulinārijas tradīcijas.

Ziemassvētki ir laiks, kad galdā tiek celti dažādi tradicionālie ēdieni un dzērieni. Un kādēļ gan nepasmelties idejas svētku galdam no citu tradīcijām!

CITI ŠOBRĪD LASA

Slavenā šefpavāra padomu krājumā ir ne viena vien Ziemassvētku ēdienu recepte, kas iepriecinās arī Jūsu ģimeni un draugus. Kanāls “National Geographic” sveic Ziemassvētkos un piedāvā izmēģināt kādu no Gordona Remzija slavenajām receptēm!

Kūpināta laša pankūkas ar biešu majonēzi

Sastāvdaļas (20 pankūkām):
Pankūkām:
15 g sausā rauga
60 ml silta ūdens
2 ēdamkarotes piena
50 g griķu miltu
50 g kviešu miltu
½ ēdamkarote sāls
1 ēdamkarote cukura
2 ēdamkarotes skābā krējuma
175 g izkausēta sviesta
Biešu majonēzei:
100 ml majonēzes
1 izvārīta biete
1 ēdamkarote svaigu pētersīļu
Pasniegšanai:
200 g kūpināta laša
1 laims

Pagatavošana:
1. Lai pagatavotu pankūkas, iemaisi sauso raugu siltā ūdenī, līdz tas pilnībā izšķīdis. Mazliet pasildi pienu, lai tas ir nedaudz silts.
2. Lielā bļodā sajauc abus miltu veidus, tad pievieno uzsildīto pienu, rauga maisījumu, olu dzeltenumus, sāli, cukuru, skābo krējumu un 2 ēdamkarotes izkausētā sviesta. Kārtīgi sakuļ visu kopā līdz viendabīgai, sviestainai tekstūrai.
3. Pārklāj mīklas bļodu ar dvielīti vai pārtikas plēvi un novieto siltā vietā uz 30 vai vairāk minūtēm, lai mīkla uzrūgst un uzpūšas gandrīz divreiz lielāka.
4. Tīrā bļodā sakul olu baltumus, līdz masa kļūst stingra. Ņem uzrūgušo mīklu, vienreiz apmaisi, lai liekais gaiss izkļūtu ārā un tad viegli iecilā olu baltumus, līdz masa ir viendabīga.
5. Pankūku cepšanai ielej pannas pamatnē daļu no atlikušā izkausētā sviesta un uzkarsē pannu uz vidējas liesmas. Kolīdz tā karsta, ar karoti ņem 2 ēdamkarotes mīklas (lielā pannā vienlaicīgi ietilpst 3-4 pankūciņas) un cep 2-3 minūtes līdz pankūku virspusē parādās nelieli burbulīši un apakša kļuvusi viegli zeltaina.
6. Apzied pankūku augšpusi ar vēl nedaudz izkusušā sviesta, tad apgriez pankūkas otrādi un cep vēl 1-2 minūtes, līdz abas puses ir zeltainas. Pārvieto pankūkas uz silta šķīvja, kamēr cep pārējās. Pankūkas var būt pasniegtas siltas vai atdzesētas, ledusskapī tās uzglabājot līdz 2 dienām.

Pasniegšanai, biešu majonēzi, sagriezto bieti un pētersīļus virtuves kombainā sasmalcini, līdz masa kļuvusi viendabīga. Ņem pankūku, uz tās uzliec karoti ar sasmalcināto biešu majonēzes masu, dekorē ar laša strēmelītēm un svaigi rīvētu laima miziņu.
Gordona Remzija ieteikums: ja svētku rosībā nav laika pašam cept pankūciņas, tās var iegādāties jau gatavas veikalā, taču pievērs uzmanību to kvalitātei, lai ēdiens būtu patiesi gards.

Avots: https://www.gordonramsayrestaurants.com/recipes/smoked-salmon-blinis-with-beetroot-mayo/

Cepts tītars ar citronu, ķiploku un pētersīļiem

Sastāvdaļas (8-10 porcijām):
1 tītars, apmēram 5-5,5 kg
Jūras sāls un svaigi malti melnie pipari
2 sīpoli, nomizoti un pārgriezti uz pusēm
1 citrons, pārgriezts uz pusēm
1 ķiploks
6 lauru lapas
Olīveļļa
8 gabaliņi kūpināta bekona

Citronu, ķiploku un pētersīļu sviestam:
375 g sviesta istabas temperatūrā
1ēdamkarote olīveļļas
Smalki sarīvēta 2 nelielu citronu miziņa un sula no tiem
3 ķiploka daiviņas, nomizotas un sasmalcinātas
Neliela buntīte pētersīļu lapu

Pagatavošana:
1. Uzsildi cepeškrāsni uz 220° grādiem pēc Celsija. Tikmēr sagatavo zaļumu sviestu. Ievieto sviestu lielā bļodā un pārkaisi ar sāli un pipariem. Uzpilina olīveļļu un kārtīgi samaisa. Tad pievieno rīvētu citrona miziņu un sulu, sasmalcināto ķiploku un pētersīļus. Kārtīgi samaisa visas sastāvdaļas.
2. Izņem iekšas no tītara. Apkaisi izķidāto tītaru ar sāli un pipariem, tad pildi to ar sīpoliem, citronu, ķiploka daiviņām un 2 lauru lapām.
3. Ar rokām izstaipi tītara krūtiņu ādu tā, lai zem tās var pasmērēt apakšā zaļumu sviestu. To pašu dari ar tītara kājām. Tas jāveic uzmanīgi, lai nesaplēstu ādiņu.
4. Iezied pusi zaļuma sviesta zem ādas. Ap tītara krūšu rajonu iezied ādas virspusi ar zaļumu sviestu tā, lai āda būtu pilnībā iesmērēta. Visbeidzot, ievieto atlikušās lauru lapas zem krūšu apvidus ādas.
5. Novieto tītaru uz liela cepamtrauka ar krūšu daļu uz augšu. Iezied atlikušo zaļumu sviestu ādā. Pārkaisi ar sāli un pipariem un tad pārslacini ar olīveļļu (ja tītars tiek gatavots iepriekšējā dienā, tad šajā posmā pārklāj tītaru ar foliju un uzglabā ledusskapī).
6. Cep tītaru cepeškrāsnī 10-15 minūtes. Tad ņem ārā cepamtrauka, pārslaki tītaru ar pannā sakrājušos šķidrumu un pārklāj tītara krūšu daļu ar bekona šķēlēm, tas palīdzēs uzturēt tītara mitrumu. Samazini cepeškrāsns temperatūru līdz 180° grādiem pēc Celsija un turpini cept tītaru aptuveni 2 ar pusi stundas (cepšanas laiks atkarīgs no svara, 30 minūtes uz katru kilogramu).Lai pārbaudītu, vai tītars ir gatavs, ievieto iesmu plānākajā kājas daļā un pārbaudi, kādas krāsas sula tek ārā no tās- caurspīdīga vai rozā. Ja sula ir rozē krāsā, tītars jācep vēl 15 minūtes un tad jāveic atkārtota pārbaude. Ja sula ir caurspīdīga, tītars ir gatavs.
7. Pārvieto tītaru uz iepriekš sasildīta šķīvja un noņem degunu, spārnus un stilbiņu galus: tos vari pataupīt gaļas mērcei. Atstāj tītaru uz vismaz 45 minūtēm atpūsties. Tikmēr vari pagatavot gaļas mērci. Pirms tītara griešanas neaizmirsti izņemt no spārniem paslēptās lauru lapas.

Gordona Remzija ieteikums: jebkuru gaļu cep atsevišķi, lai būtu drošs, ka tā kārtīgi izcepsies. Vēl viens noslēpums ir atstāt tītaru atpūsties uz vismaz dažām stundām. Kamēr tas atpūšas, sulas iesūcas gaļā, padarot to īpaši mīkstu un viegli griežamu. Šķiet var būt grūti tik ilgi gaidīt tādu sulīgu tītaru, taču, jo ilgāk tas atpūtīsies, jo labāka kļūs tā tekstūra. Savukārt, pārlejot tītaru ar gaļas mērci, ēdiens būs labi papildināts.

Avots: https://www.gordonramsayrestaurants.com/recipes/roast-turkey-with-lemon-parsley-and-garlic/

Medū glazēti burkāni un pastinaki

Sastāvdaļas (8 porcijām):
500 gr pastinaku
500 gr burkānu
2- 3 ēdamkarotes olīveļļas
Timiāna zariņš
1 kanēļa standziņa
3 zvaigžņu anīss
Jūras sāls un svaigi malti melnie pipari
1-2 ēdamkarotes medus
Nedaudz ūdens
Sviests

Pagatavošana:
1. Nomizo un sagriež uz pusēm vai ceturtdaļās burkānus un pastinakus tā, lai gabali būtu vienāda izmēra.
2. Lielā sautējamā pannā uzkarsē olīveļļu, tad pievieno burkānus un pastinakus tā, lai tie pārklāj visu eļļu.
3. Pievieno timiāna zariņu, kanēļa standziņu, zvaigžņu anīsu, Var papildināt ar citām garšvielām pēc savas izvēles.
4. Cep dārzeņus uz vidējas liesmas 15-20 minūtes, regulāri tos apmaisot, līdz tie kļūst zeltaini brūni.
5. Pārlej pāri medu un sautē līdz dārzeņi sāk karamelizēties.
6. Pievieno nedaudz ūdens un cep 2-3 minūtes, līdz viss ūdens izsutis un burkāni un pastinaki izcepušies.
7. Visbeidzot iemaisa nedaudz sviesta dārzeņos, lai tie kļūst glazēti.
8. Pasniedz un izbaudi!
Avots: https://www.gordonramsayrestaurants.com/recipes/honey-glazed-carrots-and-parsnips/

Olu liķieris

Sastāvdaļas (8-10 porcijas):
700 ml pilnpiena
2 ēdamkarotes vaniļas ekstrakta
1½ ēdamkarote malta ingvera
1½ malta muskatrieksta
1 ēdamkarote malta kanēļa
¼ ēdamkarote maltu krustnagliņu
5 olu dzeltenumi, 3 olu baltumi
230 g smalka cukura
4 ēdamkarotes ruma, brendija vai konjaka (pēc izvēles)
350 ml 35% saldā krējuma
Vesels muskatrieksts un kanēļa standziņas servēšanai

Pagatavošana:
1. Ņem katliņu, lej iekšā pienu un pievieno tam vaniļas ekstraktu un maltās garšvielas, apmaisi un liec karsēties uz vidējas uguns. Uzsildi līdz vārīšanās mirklim un tad ņem nost no uguns, un ļauj ievilkties 10 minūtes.
2. Lielā bļodā sakul olu dzeltenumus ar 200 g smalka cukura, līdz masa ir gaiša un sabiezē.
3. Pielej klāt nedaudz uzsildītā piena ar garšvielām un kārtīgi samaisi. Turpini pievienot atlikušo pienu, nepārtraukti maisot, līdz tas pilnībā vienmērīgi sajaucies ar olu dzeltenumiem.
4. Pārlej masu tīrā katliņā un sildi uz vidējas uguns līdz masa sāk sabiezēt- uzmanies, nedrīkst masai ļaut sākt vārīties, citādi olas var sarecēt.
5. Pārvieto katliņu uz karstuma izturīga paliktņa un iemaisi iekšā rumu vai brendiju (pēc izvēles) un saldo krējumu. Noliec malā pilnībā atdzesēties, pirms servēšanas dzērienu atdzesē ledusskapī.
6. Īsi pirms pasniegšanas tīrā bļodā sakul 3 olu baltumus līdz mīkstām putām. Pievieno atlikušos 30 g smalkā cukura un turpini kult, līdz masa kļūst spīdīga. Ar metāla karoti viegli iecilā sakulto masu olu dzērienā, līdz tas pilnībā samaisījies.
7. Servējot salej dzērienu skaistās glāzēs un dekorē ar svaigi rīvētu muskatriekstu vai kanēļa standziņu.
Gordona Remzija ieteikums: tradicionāli šajā Ziemassvētku receptē ir paredzēts pievienot alkoholu, taču arī bez tā tas būs krēmīgs un izcili gards dzēriens, ko baudīt svētkos.

Avots: https://www.gordonramsayrestaurants.com/recipes/eggnog/

Ziemassvētku kārtojums

Sastāvdaļas (10-12 porcijām):
aveņu želejai:
600 g aveņu
175 g pūdercukura
2-3 ēdamkarotes aveņu liķiera
8 želatīna plāksnes
krēmam:
400 ml 35% saldā krējuma
1 vaniļas pāksts
4 lielu olu dzeltenumi
40 g pūdercukura
kārtojumam:
16-20 biskvīta cepumi (dāmu pirkstiņi), atkarībā no trauka izmēra
250 g aveņu
300 ml 35% saldā krējuma
20 g rīvētas tumšās šokolādes, dekorēšanai

Pagatavošana:
lai pagatavotu aveņu želeju:
1. Katliņā liec avenes, cukuru un pielej 2 ēdamkarotes ūdens. Uzliec katliņam vāku un sildi uz nelielas uguns 5-6 minūtes, līdz avenes kļūst mīkstas. Noņem no uguns un saspaidi vai ar blendera palīdzību sasmalcini tās līdz biezeņa konsistencei. Izspied to cauri sietiņam virs mērkrūzes- beigās tev vajadzētu iegūt300-400 ml aveņu sulas, atkarībā no to sulīguma.
2. Pielej aveņu sulai klāt ūdeni, lai kopējais šķidruma daudzums būtu 650 ml un pievieno aveņu liķieri (ja vēlas pievienot alkoholu). Paralēli iemērc želatīna plāksnes nelielā bļodā ar aukstu ūdeni un paturi 4-5 minūtes, līdz tās kļūst mīkstas.
3. Ņem tīru katliņu, lej tajā iekšā atšķaidīto aveņu sulu un uzkarsē līdz vārīšanās brīdim. Noņem no uguns. Izspied lieko ūdeni no želatīna plāksnēm un iegremdē karstajā aveņu sulā. Kad tās pilnībā izšķīdušas, pārlej šķidrumu lielā stikla traukā un atdzesē. Kad pilnībā atdzisis, liec ledusskapī uz 3 vai vairāk stundām, līdz masa pilnībā sarecējusi.
Lai pagatavotu krēmu:
1. Ņem katliņu, lej iekšā saldo krējumu un sildi uz vidējas uguns. Vienlaikus pārdali vaniļas pāksti uz pusēm un ar nazīti izkasi sēklas. Pievieno tās saldajam krējumam katliņā un uzvāri.
2. Karstumizturīgā bļodā ievieto olu dzeltenumus un viegli sakul. Ielej pusi no uzvārītā saldā krējuma, turpinot maisīt.
3. Pārlej olu maisījumu katliņā un sildi uz nelielas uguns. Nepārtraukti maisi, līdz krēms sabiezējis tiktāl, ka pārklāj karotes apakšu (krēma gatavību var arī pārbaudīt, izmērot tā temperatūru ar virtuves termometru, tai jābūt 65-70° grādi pēc Celsija). Ņem vērā, ka krēms jāsilda uz mazas uguns, tas nedrīkst sākt vārīties.
4. Pārliec krēmu bļodā vai traukā, pārklāj ar pārtikas plēvi, lai tas nesaslāņojas. Pēcāk atdzesē ledusskapī.
Lai uztaisītu kārtojumu:
1. Kad želeja ir sabiezējusi un olu krēms atdzisis, ņem tos ārā no ledusskapja. Stikla traukā virs želejas kārto biskvīta cepumus (dāmu pirkstiņus) tā, lai tie nosedz visu želeju. Iespējams kāds cepums būs jāsadala mazākos gabalos, lai izdotos pārklāt visu želeju.
2. Pārkaisi cepumu kārtu ar pusi no avenēm un pārlej pāri atdzisušo krēmu.
3. Lielā bļodā lej iekšā saldo krējumu un kul līdz mīkstām putām. Vienmērīgi pārlej to pāri cepumu un olu krēma kārtojumam. nu kārtojumu var nolikt malā atdzesēties un savilkties uz dažām stundām.
Pirms pasniegšanas pārber pāri kārtojumam atlikušās avenes un pārkaisi rīvētu tumšo šokolādi.
Gordona Remzija ieteikums: šajā receptē var variēt ar garšām, piemēram, īpašākai Ziemassvētku garšai, aveņu liķiera vietā izmanto brendiju un vaniļas pāksts vietā kanēli un muskatriekstu.

SAISTĪTIE RAKSTI

Avots: https://www.gordonramsayrestaurants.com/recipes/trifle/

Labu apetīti! Raidījums “Gordons Remzijs: Neatklātās teritorijas”, kas skatāms otrdienās, plkst. 22.00 kanālā “National Geographic” aicina doties aizraujošā garšu ceļojumā un kopā ar Gordonu Remziju iepazīties ar citu valstu kulinārijas tradīcijām, kā arī atklāt jaunas garšas un smaržas!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Kokteilis
FOTO. Kamēr dzīvesbiedrene auklē Imanta Parādnieka jaundzimušo, erotiskās drāmas pirmizrādi viņš bauda ar oficiālo sievu
Kokteilis
“Es esmu Antiņš, bet Pajoliņš točno ne!” Aktieris Andris Bērziņš tieši un atklāti pastāsta par attiecībām ar meitu Mariju Bērziņu
Kokteilis
“Par jaunu sākumu!” Ieraksti sociālajos tīklos ļauj noprast, ka mūziķa Mika Dukura laulība oficiāli šķirta
Kokteilis
VIDEO. “Lūpas – labāk nepiepumpētas.” Kāda ir jaunā mūziķa Chris Noah sapņu sieviete?
“Mēs ar viņas tēvu esam šokā!” Zelenska sieva pastāsta, ko “sastrādājusi” viņu pieaugusī meita
Poļiem tas nepatiks…Izskatās, ka ukraiņi atraduši asprātīgu risinājumu kravas auto krīzei uz robežas
VIDEO. FOTO. Pirmie pieejamie kadri – caurules un jaudīgi sūkņi. Izraēla gatavojas appludināt “Hamās” tuneļus ar jūras ūdeni
“Vakar vakarā bija pirmā reize, kad Rūdiņš neatnāca vakariņās” – skumjš stāsts par kāda ielas kaķēna dzīvi
Krievijā atrodas liels un spēcīgs anticiklons, tas ietekmē laikapstākļus Latvijā. Laika prognoze piektdienai
Lasīt citas ziņas
4 zodiaka zīmju pāri, kas ātri izšķiras
Darinām sveci ar Ziemassvētku smaržu. Soli pa solim
Miers un saprāts – divas lietas, kas tev nepieciešamas! Horoskopi 8. decembrim
Gunārs, Gunis un Vladimirs – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Kokteilis
VIDEO. “Ļoti īpaša dzimšanas dienas dāvana!” Roberto Meloni jubilejā saņēmis aizkustinošu apsveikumu no pašmāju mūziķiem
Kokteilis
FOTO. UNESCO Pasaules mantojuma pērle Kuldīga pārvērtusies par mirdzošu un omulīgu ziemas brīnumzemi
“Nevajadzētu baidīties, jo tas dotu to, ko viņš grib.” Putina draudi Latvijai varētu kļūt biežāki
TV24
Vai patiešām Zalužnijs ar Gerasimovu slepenībā gatavo miera sarunas?
TV24
Kariņa lidojumi ar privātajām lidmašīnām. Vai šobrīd viņš būtu rīkojies citādāk?
“Mēs ar viņas tēvu esam šokā!” Zelenska sieva pastāsta, ko “sastrādājusi” viņu pieaugusī meita
Palaikam snigs un kļūs siltāks. Laika prognoze nākamajai nedēļai
Kokteilis
FOTO. Kamēr dzīvesbiedrene auklē Imanta Parādnieka jaundzimušo, erotiskās drāmas pirmizrādi viņš bauda ar oficiālo sievu
Dievs, sargi Ameriku! ASV apdraud neievainojamu, inteliģentu Kanādas supercūku iebrukums
Tas bija pēdējais, ko viņi savā mūžā ēda… “Divas jaukas meitenes” okupantus pacienā ar saindētiem gardumiem
TV24
VIDEO. Pateicoties ledlauzim “Varma”, Rīgā tiek veidots starptautisks projekts – “Smillas sniega sajūta” filmēšana
Kokteilis
FOTO. Viņš nejūtas drošībā! Princis Harijs tiesā apstrīd netaisnīgu attieksmi pret viņa drošību
Antonija, Anta un Dzirkstīte – šīs dienas gaviļnieces. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Kokteilis
VIDEO. “Krišjānis lido!” Satīriska dziesma par bijušā premjera lidojumiem guvusi plašu popularitāti
Ne tu būsi tas, kurš pakļausies dabas likumiem! Horoskopi 7. decembrim
VIDEO. Daugavpils mērs izceļas Ziemassvētku pasākumā un saņem administratīvo protokolu
Kokteilis
VIDEO. “Tu esi mana mīļākā vīra bijusī sieva!” Elīnu Maliginu un Džilindžera pašreizējo sievu saista kas īpašs
Kokteilis
Kas noticis ar dziedātājas Bejonses ādas toni? Fani neizpratnē
Kokteilis
VIDEO. “Ja kāds man tuvojās, tad…” Ingus Ulmanis pēc vidusskolas muzicējis kādas īpašas dāmas klātbūtnē, kurai bijusi liela vara
Uz Ventspils šosejas, pie Tukuma notikusi avārija, kurā iesaistīta kravas automašīna un pasažieru autobuss “Ecolines”
11:39
Krievijas uzbrukums Ukrainai: notriektas teju visas okupantu šorīt raidītās spārnotās raķetes
11:18
VIDEO. Saeimas sēdē, diskutējot par PVN likmēm, deputāti nespēj valdīt emocijas un izceļas pamatīga vētra: “Jūs to izdarījāt! JŪS!”
11:01