Praktiķu pieredze 1


Potēšanas metodes

Tomātu potēšanu nelielos daudzumos izmēģinājuši Alojas dārznieki, individuālā komersanta “M. Oinaskovs” saimnieki Ira Rudzīte un Modris Oinaskovs. Viņi potcelma ‘Maxifort F1’ sēklas iegādājās zemnieku saimniecībā “Melnalkšņi” (vienas sēklas vidējā cena ir 0,20 eiro, iepakojumā ir tūkstoš sēklu).

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Mājas īpašnieki remontdarbu laikā nejauši savā virtuvē atklāj apslēptu mantu
Lasīt citas ziņas

Tomātus potēt nav sarežģīti, it īpaši, ja ir iemaņas rožu potēšanā (kopulēšanā).

Pastāv vairākas metodes – potēšana sānu šķēlumā, ķīļveida griezumā, slīpajā griezumā un citas. Alojieši izmanto Japānas metodi, kad potzaram un potcelmam stublāju ar asu žileti nogriež 45° leņķī. Optimāls stublāja diametrs ir 1,5–2 mm. Izmanto potcelmus, kas iepriekš izpiķēti katrs savā 13–14 cm diametra podiņā, lai augam vienlaikus nebūtu jācieš no potēšanas un piķēšanas. Potcelma šķirni izsēj 2–3 dienas ātrāk, lai potēšanas brīdī potcelma un potzara stublāja diametri būtu vienādi. Līdz sēklu uzdīgšanai uztur ap +25 °C gaisa temperatūru. Lai augi neiz­stīdzētu, pēc uzdīgšanas gaisa temperatūru pazemina līdz +20 °C. Sējeņus audzē aptuveni divas nedēļas. Potē janvāra beigās. Potcelmu un potzaru savieno griezuma vietā un to nostiprina. Lielražotāji savienojuma vietas fiksē ar speciāliem silikona klipšiem, bet mājas apstākļos var izlīdzēties ar šaurām alumīnija folijas loksnītēm, der arī logu gumijas blīves vai līmlentes. Var potēt jebkuru šķirni. Alojas dārznieki jau vairākus gadus izvēlas šķirni ‘Rally F1’, jo tai ir lieli, miltaini, saldi augļi ar plānu miziņu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Gaisa temperatūrai potēšanas laikā jābūt +22…+23 °C. Griezuma vieta (virs vai zem dīgļlapām) ir atkarīga no stublāja diametra. Ja potzars ir tievāks par potcelmu, potē virs dīgļlapām, ja druknāks – zem dīgļlapām. Potcelmus parasti nogriež 2,5 cm augstu virs substrāta, bet potzarus – 1,5 cm zem pirmās īstās lapas. Ja potē pārāk zemu, potzars var izdzīt saknes, kas nebūtu vēlams. Nogrieztās augu daļas labāk tūlīt izmest, lai nesajauktu ar potzariem.

Potējumus novieto nelielā, 30–40 cm augstā plēves tunelī un apsmidzina ar ūdeni, lai nodrošinātu 100% gaisa mitrumu. Uztur +26…+28 °C temperatūru. Lai augi veiksmīgi saaugtu, nepieciešami labi gaismas apstākļi, tāpēc alojieši dēstus papildus apgaismo ar lampām (mazdārzniekiem atliek eksperimentēt pavasara beigās). Potes vieta saaug aptuveni nedēļas laikā. Dēstiem augot, klipši nokrīt paši, bet folijas loksnītes vai gumijas blīves ar laiku vajag noņemt. Vēlāk, izstādot dēstus pastāvīgā vietā, svarīgi neiestādīt tos par dziļu – potējuma vietai jābūt virs augsnes, lai potzars neveidotu savas saknes.

– Tomātu dēstus ziemā audzējam aptuveni divus mēnešus. Siltumnīcās augus izstādām marta sākumā. Augļus sākam vākt maija sākumā vai vidū, – stāsta Modris Oinaskovs.

Lielražošanā, lai ietaupītu izdevumus, potētus tomātu dēstus audzē ar divām galotnēm. Šajā gadījumā augu galotņo virs otrās īstās lapas un abas galotnes veido no pazarēm (šādi no kvadrātmetra iegūst pāris kilogramu lielāku ražu). Stādu biezība atkarīga no šķirnes un audzēšanas perioda, t.i., no divām galotnēm uz kvadrātmetru līdz pat četrām galotnēm vasaras mēnešos ķiršu tomātiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.