Foto – Shutterstock.com un Uldis Muzikants

Aprīlis/maijs 0

Zeltainās forsītijas

Kliedzoši dzeltenais forsītiju ziedu tonis dārzos labi pamanāms. Forsītijām ir gan mazāka, gan lielāka auguma šķirnes. Ap -30 °C temperatūrā ziedpumpuri un dzinumi var apsalt līdz sniega līnijai. Par sala izturīgākajām uzskata olveida un vidējās forsītijas. Šajā ziņā izcila ir vidējā, ap 1,1 m augstā forsītija ‘Nana’ – tā bagātīgi zied (ziedi gan ir mazāki nekā citām), iederas kā sedzējs laukumu veidošanai. Vidējai, līdz 2 m garajai forsītijai ‘Freja’ bargās ziemās augšējie dzinumi var apsalt. Šķirne ‘Goldzauber’ bagātīgi zied un ir izturīga pret salu. Šķirne ‘Mini Gold’ (1,2–1,5 m gara) zied ļoti bagātīgi. Izcila ziedētāja ir vidējā, ap 1 m augstā forsītija ‘Minfor 6’ (‘Mikador’), kam ziedi redzami gan uz zariņiem, gan stumbra un kas Latvijā ir jaunums, sekmīgi izturējusi jau trīs gadus.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu 142
Lasīt citas ziņas

! Liela auguma forsītiju krūmus var apgriezt tūliņ pēc ziedēšanas, atsēdinot pavisam zemu un tādējādi panākot sevišķi bagātīgu ziedēšanu turpmāk. Var izcirpt pat dažādas ģeometriskās formas, tāpēc atraktīvi izskatās arī tad, kad nezied.

Aprīlis/maijs

Karaliskās magnolijas

Pirms lapu plaukšanas zied zvaigžņu magnolija (Magnolia stellata) un ļoti izturīgā, gandrīz katram dārzam piemērotā Kobusa magnolija (Magnolia kobus). Savukārt magnolijas ar kārotajiem rozā ziediem ir izvēlīgākas, tām jāatrod siltākā un jaukākā vieta dārzā, vajadzīgs aizvējš un piesaulīte. Vēlams piesegt, jo stiprā, pēkšņi uznākušā salā, kā tas bija pērn, var apsalt ziedpumpuri. Augs bojā neaiziet, bet nezied.

CITI ŠOBRĪD LASA

Magnoliju var audzēt gan kā krūmu, gan kā koku. Jaunam stādam izveido vēlamo vainaga formu, taču vēlāk ļauj augt netraucēti.

! Klajā laukā nevajag stādīt nevienu magnoliju.

Maijs

Baltās spirejas

Nav nekā skaistāka par veco labo pelēko spireju ‘Grefsheim’, kas zied trīs nedēļas. Krūms ir līdz 2 m augsts, mazprasīgs augsnes ziņā, arī apgriezt nevajag, jo pats prot katru gadu veidot efektīgu ziedu strūklaku. Tieši nokarenie dzinumi padara to izcili daiļu. Ja augšanas telpa ierobežota vai spirejai paredzēta konkrēta lieluma vieta dobes kompozīcijā, to tūliņ pēc ziedēšanas var apgriezt.

Līdzīga ir asā spireja ar smalkākām, zaļākām lapiņām. Krūms gan var nedaudz apsalt. Mazāka auguma (ap 1 m gara) asās spirejas šķirne ‘Compacta’ veido skaistu, smalku zaru struktūru.

! No pelēkās spirejas var veidot dekoratīvu dzīvžogu – gan brīvi augošu, ja vieta ļauj, gan cirptu. Apcērp pēc ziedēšanas. Lai saglabātu sevišķi precīzu formu, vēlreiz apgriež pirms Jāņiem. Vairāk ziedu plaukst cirptā žoga iekšpusē.

Maijs

Maigās veigelas

Dārzos ļoti labi iederas izcili skaistās veigelas, kam ziedu taurītes klāj krūma zarus un kas zied ilgi, nav kaprīzas.

Lūk, dažas no tām. Midendorfa veigela (līdz 2 m augsta) ar krēmkrāsas ziediem, pavasara salnās lapiņas gan var apsalt. Agrā veigela ar rozā ziediem (līdz 3 m augsta) sala nebīstas. Šķirnes ‘Anita’ un ‘Aija’ zied baltiem ziediem maija sākumā.

Reklāma
Reklāma

! Vienīgais veigelu trūkums – bargākās bezsniega ziemās mēdz apsalt, taču pēdējos gados jūtas lieliski.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.