Foto – Shutterstock

Izvairies no parabēniem 2

Šie sintētiskie konservanti (angliski – methyl-, ethyl-, propyl-, butylparaben) tiek izmantoti, lai kosmētikas un higiēnas preces ilgāk un labāk uzglabātos, jo parabēni nogalina plaša spektra mikroorganismus.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Parabēnus pievieno zobu pastām, šampūniem, skūšanās putām, ziepēm, matu želejām, ķermeņa losjoniem, krēmiem, sejas maskām, dezodorantiem, kā arī dekoratīvajai kosmētikai. Parabēni atdarina hormona estrogēna darbību, tādējādi bojājot hormonālo sistēmu, kā arī pastiprina ādas jutību un var izraisīt alerģiskas reakcijas.

Nātrija lauret/laurilsulfāts (sodium laureth un lauryl sulfate)

CITI ŠOBRĪD LASA

Tā ir mazgājošā viela, kas atrodama ļoti daudzos šampūnos, dušas želejās, kā arī ķermeņa krēmos un zobu pastās. Laurilsulfāts ir mazgājoša, virsmas aktīva viela, kas veido putas, atdala no matiem taukus, liek šampūnā esošajām vielām iekļūt ādā.

Tāpat šī viela ir spēcīgs kairinātājs un attaukotājs, kas sausina ādu, sekmē matu bojāšanos un izkrišanu, jo nelabvēlīgi ietekmē ādas aizsargslāni.

Ja rodas šaubas, vai ir vērts atteikties no iemīļotā šampūna, kas tik efektīvi attīra matus, ņem vērā, ka šī viela atrodama arī rūpnieciskajos tīrītājos. Šaubos, vai tos tu lietu savos matos… Caur asinsvadiem nātrija sulfāti nokļūst un koncentrējas sirdī, aknās, smadzenēs un acīs, un paliek audos ilgu laiku, ilgtermiņā nodarot ievērojamu skādi.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.