Foto – Shutterstock

Var atstāt 1

Papilomas par ļaundabīgiem veidojumiem pārtop reti, tāpēc no tām nav jāatbrīvojas par varītēm. Tas jāapsver, ja izaugumi kļūst ļoti lieli, traucē, regulāri tiek traumēti un iekaist, apgrūtina higiēnu vai strauji vairojas.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 20
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 24
Lasīt citas ziņas

Mūsdienu medicīna piedāvā vairākus ādas jaunveidojumu likvidēšanas paņēmienus, taču tie organismu neatbrīvo no vīrusa. Tāpēc daļai cilvēku papilomas var atjaunoties līdzās vecajai vai izaugt jaunā vietā.

Izaugumus uz šaurās pamatnes visbiežāk likvidē ar elektrokoagulācijas metodi – patoloģiskos audus iznīcina ar elektrisko strāvu (piededzina ar speciālu cilpiņu). Lēzenos veidojumus noņem ar lāzeru vai piesaldē ar šķidro slāpekli. Pēc procedūras nelielā rētiņa tiek apstrādāta ar pretvīrusu preparātu, un pēc dažām dienām to vairs pat nepamana.

CITI ŠOBRĪD LASA

Procedūru sāpīgums atkarīgs no cilvēka individuālā sāpju sliekšņa. Jutīgākās vietas ir plakstiņi un paduses, taču tālab ir pieejama lokālā atsāpināšana.

Ja papilomu ir īpaši daudz, ārsts iesaka veikt analīzes, lai noteiktu vīrusa tipu, izraksta pretvīrusu preparātus un imunitāti stiprinošus līdzekļus. Organisma aizsargspējas palīdz uzlabot pat sabalansēts, veselīgs uzturs un sportiskas aktivitātes.

! Dermatologs Raimonds Karls neiesaka paļauties uz izplatītu tautas metodi, papilomai uzmetot zīda diega cilpiņu un to stingri savelkot. Ja neizdodas diegu uzmest pie pašas izauguma pamatnes vai pietiekami stingri savilkt, rodas hipoksija – asinsvads, kas izaugumu baro un apgādā ar skābekli, turpina funkcionēt, taču – nepilnīgi. Tāpēc sākas iekaisums un izaugums nevis atmirst, bet kļūst lielāks, dažkārt sāk asiņot. Tad tik un tā nākas doties pie ārsta, ne vien lai noņemtu papilomu, bet arī ārstētu iekaisumu.

Asiņošanas riska dēļ papilomas nedrīkst arī nogriezt vai noplēst. Turklāt, tik brutāli rīkojoties, var būt gan rēta, gan iekaisums, reizēm var veidoties pat ļaundabīgas šūnas.

Strutenes sula, kas iedarbojas uz parastajām vīrusu ierosinātajām kārpām, papilomu gadījumā nav efektīva.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.