Foto: shutterstock.com

Daži šādu parādību mēdz skaļi noķengāt un gudri saukt par ortoreksiju (uzmācīgu ideju par veselīgu ēšanu), taču es to saucu par atbildību, jo, kā jau minēju, izvēlē būtiskākais nav produkta veselīgums, bet gan izcelsmes apzināšanās un ieklausīšanās sevī. Piemēram, gadiem jutu diskomfortu, dzerot govs pienu, taču nepievērsu tam uzmanību, jo jau kopš bērnības galvā skanēja vecmāmiņas vārdi par tā brīnumaini labajām īpašībām. 1


Neapšaubāmi, govs piens nav slikts, taču, ja es pēc tā jūtu smagumu, nevis esmu atveldzēta, kaut kas nav kārtībā, un tā ir ar visu pārējo. Jāatceras, ka mēs katrs esam individuāli, un, ja kāds jūtas labi, dzerot auzu pienu, tā ir viņa pamatota izvēle, nevis skrējiens pakaļ jaunākajām uztura modes tendencēm.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 531
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Līdz ar pārmaiņām izauga arī mani recepšu krājumi, jo tagad biežāk izvēlos gatavot mājās. Dažas pārmaiņas ir pavisam nelielas, piemēram, ierastā baltā cukura vietā tējai pieberu brūno no cukurniedrēm (ir svarīgi pārliecināties, vai tas patiešām ir īsts brūnais cukurs, jo parasto balto cukuru mēdz iekrāsot ar cukurniedru melasi, karamelizētu sīrupu vai pārtikas krāsvielu). Šo saldumu var uzskatīt par nedaudz veselīgāku, jo tajā saglabājies vairāk minerālvielu un vitamīnu.

Balto miltu vietā izvēlos pilngraudu miltu izstrādājumus, jo tie ir bagāti ar šķiedrvielām. Attīrītiem graudiem trūkst kliju un asnu dīgļu, tāpēc zaudējuši lielāko daļu šķiedrvielu un barības vielu.

CITI ŠOBRĪD LASA
Makaroni gan joprojām mūsu mājās ir cieņā (tomēr mazākos apmēros), taču tagad tie ir pilngraudu, nevis parastie. Manā ledusskapī ir govs piens, jo to labprāt lieto citi ģimenes locekļi. Joprojām ēdu burgerus – nevis ātrajās ēstuvēs, bet vietās, kur atbildīgi izturas pret ēdienu un tā patērētāju. Taču, ja retu reizi sagribas ko tādu, ko parasti neēstu, sev neatsaku, jo runa nav par sevis ierobežošanu, bet gan brīvu, nepiespiestu izvēli un ieklausīšanos sevī. Jāatceras, ka jebkura cilvēka izvēle ir intīms process un nav pelnījis saņemt pārmetumus no citādi domājošajiem.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.